ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Εσύ την ήξερες; – Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χημικού και φυσικού αντηλιακού;

Ποιο είναι το καλύτερο για το δέρμα σου;

Εσύ την ήξερες; – Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χημικού και φυσικού αντηλιακού;

Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως κάθε μέρα, είτε βρέχει είτε έχει ήλιο, το δέρμα εκτίθεται στο υπεριώδες φως.

Μάλιστα, οι ακτίνες UV όχι μόνο είναι γνωστά καρκινογόνα, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα όπως πρόωρες ρυτίδες, υπερμελάγχρωση και πολλά άλλα.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν πόσες ακτίνες φτάνουν στο δέρμα κάθε δεδομένη στιγμή, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις εντελώς αυτές τις ακτίνες. Εκεί μπαίνει το αντηλιακό.

Το χημικό αντηλιακό

Εάν βλέπεις συστατικά όπως αβοβενζόνη, οξυβενζόνη, οκτινοξάτη, οκτισαλάτη, οκτοκρυλένιο ή ομοσαλικό, πιθανότατα έχεις να κάνεις με χημικό αντηλιακό. Μετά την εφαρμογή, αυτά τα συστατικά απορροφώνται στο δέρμα. Όταν οι ακτίνες UV χτυπούν την επιφάνεια του δέρματος, μετατρέπονται σε θερμότητα και στέλνονται πίσω στην ατμόσφαιρα.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του χημικού αντηλιακού είναι ότι, επειδή η φόρμουλα απορροφάται, η αποτελεσματικότητά του είναι λιγότερο πιθανό να αραιωθεί με την πάροδο του χρόνου από πράγματα όπως η εφίδρωση και το κολύμπι. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα χημικά αντηλιακά είναι συνήθως λιγότερο ορατά, ειδικά σε πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τα συστατικά που βρίσκονται στα χημικά αντηλιακά όχι μόνο απορροφώνται από το δέρμα, αλλά μπορούν επίσης να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που τα καθιστά πιθανό έναυσμα για το ευαίσθητο δέρμα ή εκείνα με φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως το έκζεμα.

Μην πετάξεις ακόμη το αντηλιακό σου όμως! Ενώ αυτά τα αποτελέσματα των δοκιμών δημοσιεύτηκαν το 2020, ο FDA εξακολουθεί να διερευνά εάν αυτά τα συστατικά έχουν παρενέργειες στον οργανισμό.

Το φυσικό αντηλιακό

Ενώ τα χημικά αντηλιακά απορροφώνται στο δέρμα, τα φυσικά αντηλιακά κάθονται, κυρίως, πάνω από το δέρμα. Μετά την εφαρμογή ενός φυσικού αντηλιακού, οι ακτίνες UV «αναπηδούν» από την επιφάνεια του δέρματος και επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα.

Τα περισσότερα φυσικά αντηλιακά παρασκευάζονται με οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, δύο συστατικά που θεωρούνται «ασφαλή και αποτελεσματικά για χρήση σε αντηλιακά» από τον FDA.

Ένα δευτερεύον πλεονέκτημα πολλών φυσικών αντηλιακών, είναι ότι έχουν σύνθεση με οξείδιο του σιδήρου, ένα συστατικό που είναι γνωστό ότι αποτρέπει τη φθορά του μπλε φωτός από παράγοντες όπως τηλέφωνα, υπολογιστές και tablet.

Από την άλλη πλευρά, τα φυσικά αντιηλιακά είναι γνωστό ότι αφήνουν λευκό χρώμα, ειδικά σε πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου είναι φυσικά λευκά και δεν εξαφανίζονται εύκολα στο δέρμα.

Ποιο αντηλιακό είναι το καλύτερο για το δέρμα σου;

Θα πρέπει να φοράς το αντηλιακό που αισθάνεται καλύτερα στο δέρμα σου. Κάνε την έρευνά σου και διάβασε τις λίστες συστατικών για να πάρεις την καλύτερη απόφαση για το δέρμα και το σώμα σου.

Γενικά, προτείνεται το χημικό αντηλιακό για δραστήρια άτομα που περνούν πολύ χρόνο έξω, ιδρώνοντας ή βρίσκονται αρκετά στο νερό. Για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, έκζεμα, μέλασμα ή υπερμελάγχρωση, προτείνεται ένα φυσικό αντηλιακό με οξείδιο του σιδήρου για να προστατεύει το δέρμα όχι μόνο από τον ήλιο, αλλά και από άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Ανεξάρτητα από αυτό, μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς ½ κουταλάκι του γλυκού καθημερινά και να εφαρμόζεις ξανά κάθε δύο ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.