ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν δεν ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει γούστο»
prodeals

Γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία: Βοηθάει η διέγερση του ιερού νεύρου;

Ο ΠΟΥ ορίζει τη σεξουαλική υγεία ως σωματική, συναισθηματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία

Γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία: Βοηθάει η διέγερση του ιερού νεύρου;

Η διέγερση του ιερού νεύρου (SNS) είναι μια θεραπευτική διαδικασία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις γυναίκες με σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ωστόσο, τα οφέλη αυτής της μεθόδου θα πρέπει να επανεξεταστούν σε μελέτες υψηλής ποιότητας, με τη σεξουαλική λειτουργία ως πρωταρχικό τελικό σημείο, σύμφωνα με τον Erik Allemeyer, MD, PhD, πρωκτολόγος στην κλινική Niels Stensen (Franziskus Hospital Harderberg, Georgsmarienhütte) στη Γερμανία, σύμφωνα με το wikihealth.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη σεξουαλική υγεία ως σωματική, συναισθηματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία. Υπάρχουν εκτενείς έρευνες που επαληθεύουν τη σημαντικότητα της σεξουαλικής λειτουργίας στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου, επομένως, εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει σεξουαλική δυσλειτουργία, θα πρέπει να υποβάλλεται σε θεραπεία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα σε ότι αφορά τη συχνότητα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες και αυτό οφείλεται εν μέρει στους ετερογενείς ορισμούς. Γενικότερα, ο επιπολασμός της σεξουαλικής δυσλειτουργίας των γυναικών κυμαίνεται από 26% μέχρι 91%. Ο εκτιμώμενος επιπολασμός που σχετίζεται με προβλήματα οργασμού, κυμαίνεται από 16% έως 25%. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η σεξουαλική δυσλειτουργία αποτελεί, θα έλεγε κανείς, ένα κλινικά σημαντικό πρόβλημα.

Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε ότι η SNS, μια θεραπεία που έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για άλλες παθήσεις μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να αποτελέσει μια θεραπευτική επιλογή για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σεξουαλική δυσλειτουργία. Σύμφωνα με τον Allemeyer και τους συνεργάτες του, η SNS περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1988 ως θεραπευτική εναλλακτική λύση για ασθενείς με νευρογενή κύστη και έχει εγκριθεί στην Ευρώπη από το 1994. Ως ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση της ακράτειας, του πυελικού πόνου και της μη αποφρακτικής κατακράτησης της ουροδόχου κύστης. Πλέον χρησιμοποιείται ως θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα ουρολογικών και ουρογυναικολογικών παθήσεων.

Με τη θεραπεία SNS, οι ρίζες των ιερών νεύρων (S3 και S4) διεγείρονται μόνιμα μέσω ενός διαδερμικά εμφυτευμένου ηλεκτροδίου. Αρχικά, τα αποτελέσματα της θεραπείας επανεξετάζονται με τη χρήση ενός δοκιμαστικού ηλεκτροδίου και μιας εξωτερικής γεννήτριας παλμών, για μια περίοδο μερικών εβδομάδων και μόνο εάν η δοκιμαστική διέγερση καταφέρει να ανακουφίσει τα συμπτώματα, γίνεται μόνιμη εμφύτευση του ηλεκτροδίου.

Τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας στη σεξουαλική λειτουργία, ήταν ορατά από τα πρώτα χρόνια που χρησιμοποιήθηκε για την ακράτεια ούρων και κοπράνων και την αντιμετώπιση του ιδιοπαθούς πυελικού πόνου. Πλέον, η τρέχουσα έρευνα αναφορικά με τις πιθανές θετικές επιπτώσεις της SNS στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, συνοψίζεται σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση.

Για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της SNS στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, οι ερευνητές ανέλυσαν 16 μελέτες (οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά 662 γυναίκες), που είχαν εξετάσει την επίδραση της SNS στη σεξουαλική λειτουργία, κατά τη διάρκεια της χρήσης της για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων, όπως η υπερδραστήρια κύστη, η χρόνια κατακράτηση και ο ιδιοπαθής πυελικός πόνος.

Σύμφωνα με τον Allemeyer και τους συνεργάτες του, η ανάλυση έδειξε σημαντικά βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν αυτή η βελτίωση ήταν πρωταρχική ή δευτερογενής επίδραση της SNS. Οι περισσότερες μελέτες, δεν έδωσαν ενδείξεις πρωταρχικής επίδρασης της SNS στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως επισήμαναν ωστόσο οι συγγραφείς της μελέτης, ο τρόπος δράσης της SNS και η άμεση ανατομική και φυσιολογική σύνδεση μεταξύ των λειτουργιών της ούρησης, της ακράτειας ούρων, του πυελικού πόνου, της ακράτειας κοπράνων και της σεξουαλικής λειτουργίας, υποδηλώνουν μια πιθανή πρωταρχική επίδραση της SNS στη σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, καμία υπάρχουσα έρευνα δεν έχει εξετάσει τη σεξουαλική λειτουργία ως την κύρια παράμετρο επίδρασης της SNS και ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης θα πρέπει να επανεξεταστούν σε μελέτες υψηλής ποιότητας, με τη σεξουαλική λειτουργία ως πρωταρχικό τελικό σημείο.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.