ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Aυτά τα Rafale στα χέρια των Ελλήνων πιλότων ελπίζω να αποδώσουν καλύτερα αν χρειαστεί...

Μιλούν περισσότερες οι γυναίκες; – Η νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα

Η μελέτη έφερε στο φως μια άλλη ενδιαφέρουσα τάση - Ότι οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο γενικά!

Μιλούν περισσότερες οι γυναίκες; – Η νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αμφισβητεί την κοινή αντίληψη ότι οι γυναίκες μιλούν περισσότερο από τους άνδρες, ρίχνοντας φως στην πραγματική φύση αυτής της διαφοράς και στην αλήθεια πίσω από την επικοινωνία των δύο φύλων.

Το 2007, ο ψυχολόγος Matthias Mehl και η ομάδα του αποδομούσαν το διάσημο στερεότυπο που ήθελε τις γυναίκες να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερες λέξεις από τους άνδρες καθημερινά. Έπειτα από ανάλυση των συνομιλιών 500 ατόμων, διαπιστώθηκε ότι και τα δύο φύλα εκστομίζουν περίπου 16.000 λέξεις την ημέρα, ανατρέποντας τις παλαιότερες αντιλήψεις.

Ωστόσο, η μελέτη αυτή είχε περιορισμούς, καθώς οι συμμετέχοντες προέρχονταν κυρίως από το πανεπιστημιακό περιβάλλον του Τέξας. Αυτό άφηνε ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσο τα αποτελέσματα ισχύουν γενικά για διάφορες ηλικιακές ομάδες και πολιτισμούς.

18 χρόνια αργότερα, ο Mehl επιστρέφει με μια νέα, μεγαλύτερη μελέτη που αναλύει 630.000 ηχογραφήσεις από 2.197 συμμετέχοντες σε 22 μελέτες σε 4 χώρες, με στόχο να εξετάσει πιο διεξοδικά την επικοινωνία των δύο φύλων. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Personality and Social Psychology, καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των λέξεων που λέγεται καθημερινά είναι σχεδόν ίδιος μεταξύ των δύο φύλων, με μια σημαντική εξαίρεση: υπάρχει μια περίοδος στη ζωή των γυναικών, από την ηλικία των 25 έως 65, όπου οι γυναίκες πράγματι μιλούν περισσότερο από τους άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας εκστομίζουν κατά μέσο όρο 21.845 λέξεις την ημέρα, σε σύγκριση με 18.570 λέξεις των ανδρών. Το χάσμα στην ομιλητικότητα εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια αυτών των δεκαετιών και εξανεμίζεται στις άλλες ηλικιακές φάσεις, όπως στην εφηβεία (10-17 ετών), την πρώιμη ενηλικίωση (18-24) και τη μεγαλύτερη ενηλικίωση (65 και άνω).

Ποιος είναι όμως ο λόγος που οι γυναίκες είναι πιο ομιλητικές στα χρόνια της πρώιμης και μέσης ενήλικης ζωής; Οι ερευνητές δεν έχουν μία καθοριστική απάντηση, αλλά προτείνουν ότι οι ρόλοι φροντίδας και γονικής μέριμνας ενδέχεται να εξηγούν αυτή τη διαφορά. Όπως σημειώνει ο Mehl, αυτά τα χρόνια συνήθως συμπίπτουν με την ανατροφή των παιδιών, και οι γυναίκες συχνά αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας, με αποτέλεσμα αυξημένη λεκτική επικοινωνία, ιδιαίτερα με τα παιδιά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα απέκλεισε άλλες πιθανές αιτίες για αυτή τη διαφορά, όπως τις βιολογικές παραμέτρους (π.χ. τις ορμόνες) και τις κοινωνικές τάσεις, οι οποίες δεν φαίνεται να συμβάλλουν στην διαφοροποίηση, καθώς δεν παρατηρήθηκε αύξηση της διαφοράς με την ηλικία.

Επιπλέον, η μελέτη έφερε στο φως μια άλλη ενδιαφέρουσα τάση: ότι οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο γενικά, ειδικά σε μια εποχή που κυριαρχούν τα μηνύματα και η επικοινωνία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η συνήθεια της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας φαίνεται να μειώνεται, κάτι που μπορεί να εξηγεί την γενική μείωση του αριθμού των λέξεων που χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Η μελέτη αυτή ενισχύει την ιδέα ότι η πεποίθηση για τις “ομιλητικές γυναίκες” χρειάζεται πλέον αναθεώρηση. Παρόλο που παραμένει μια διαφορά στην ομιλητικότητα μεταξύ των φύλων, αυτή περιορίζεται σε συγκεκριμένο ηλικιακό φάσμα και δεν αποτελεί καθολική αλήθεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.