Η διατροφή μπορεί να επηρεάζει το δέρμα και να το βοηθά εναντίον των ρυτίδων. Μπορεί μάλιστα να βοηθά εναντίον της πρόωρης γήρανσης, του καρκίνου και των αλλοιώσεων του δέρματος που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Ο λόγος για τον οποίο το δέρμα δημιουργεί ρυτίδες και χαλαρώνει είναι διότι με την αύξηση της ηλικίας μειώνονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Οι ίνες αυτές δίνουν στο δέρμα δύναμη και ευκαμψία.
Ο ήλιος είναι ο σημαντικότερος περιβαλλοντικός παράγοντας που προκαλεί ρυτίδες.
Όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι και η διατροφή επηρεάζει τους μηχανισμούς που οδηγούν στη δημιουργία ρυτίδων.
Επίσης το κάπνισμα συμβάλλει στη δημιουργία ρυτίδων.
Τα κυριότερα φαγητά που βοηθούν εναντίον των ρυτίδων είναι:
Οι ελιές και το ελαιόλαδο
Το ψάρι και ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια όπως για παράδειγμα οι σαρδέλες
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες
Τα αυγά
Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια (φασόλια και φασόλια γίγαντες)
Λαχανικά ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, η μελιτζάνα, τα σπαράγγια, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο
Το δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα φρούτα και τα παράγωγά τους (δαμάσκηνα, κεράσια, μήλα και μαρμελάδα)
Το τσάι
Το νερό
Ο ψευδάργυρος. Τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά, το γάλα, οι ξηροί καρποί και το άπαχο κρέας.
Τα φαγητά που συμβάλλουν στη δημιουργία ρυτίδων είναι τα ακόλουθα:
Το λιπαρό κρέας όπως επίσης και τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά)
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά και το παγωτό πλούσιο σε λιπαρές ουσίες
Τα αναψυκτικά, τα λικέρ και τα τονωτικά ποτά
Τα γλυκίσματα, κέικ, επιδόρπια
Οι πατάτες
Το βούτυρο και η μαργαρίνη
Επίσης τα συμπληρώματα βιταμίνης C βρέθηκαν να σχετίζονται με αυξημένες ρυτίδες.
Το ελαιόλαδο, τα αβοκάντο και άλλα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε μονοακόρεστες λιπαρές ουσίες οι οποίες προστατεύουν εναντίον των ρυτίδων. Οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες βλάπτουν το δέρμα. Έτσι συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος.
Οι αντι-οξειδωτικές ουσίες που περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό του οργανισμού και από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.
Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν αλλοιώσεις στα κύτταρα του δέρματος, ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες αυξημένης παραγωγής ελευθέρων ριζών του οξυγόνου στο δέρμα.
Η μελανίνη του δέρματος προστατεύει ως ένα σημείο από τις ακτίνες του ήλιου. Για το λόγο αυτό τα άτομα ανοικτού χρώματος, που το δέρμα τους περιέχει λιγότερη μελανίνη, υφίστανται από τον ήλιο περισσότερες βλάβες του δέρματος και αλλοιώσεις λόγω ηλικίας.
Νέες έρευνες δείχνουν, ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάζει σημαντικά το δέρμα και να επεμβαίνει στους μηχανισμούς που οδηγούν στη δημιουργία ρυτίδων. Είναι σημαντικό κάποιος να έχει υπ’ όψη του τα κυριότερα φαγητά που βοηθούν εναντίον των ρυτίδων και εκείνα τα οποία υποβοηθούν τη δημιουργία τους.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ηλιακή ακτινοβολία και το κάπνισμα είναι καθοριστικοί παράγοντες, που συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία βλαβών του δέρματος, αλλοιώσεων λόγω ηλικίας και ρυτίδων.