Οι περισσότερες αν όχι όλες μας, έχουμε βάλει έστω και μία φορά στη ζωή μας οδοντόκρεμα πάνω σε ένα σπυράκι προκειμένου να το… εξαφανίσουμε. Ωστόσο αυτή η κίνηση κάνει καλό ή κακό στο δέρμα;

Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι η οδοντόκρεμα μπορεί να επιδεινώσει τις δερματικές παθήσεις, αντί να τις βελτιώσει και πρέπει να αποφεύγουμε να βάζουμε τέτοια προϊόντα στο πρόσωπό μας.

Οι οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο που βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας, μαγειρική σόδα, υπεροξείδιο του υδρογόνου, λειαντικές ουσίες και υγραντικά.

Μερικά από αυτά τα συστατικά μπορούν να καταπολεμήσουν την ακμή. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου , για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει να σκοτωθούν τα βακτήρια.

Ωστόσο, επειδή η οδοντόκρεμα δεν έχει σχεδιαστεί για το δέρμα, μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ερεθισμό και φλεγμονή, καθυστερώντας ενδεχομένως τη διαδικασία επούλωσης των σπυριών ή ακόμη και να επιδεινώσει την ακμή, σύμφωνα με την δερματολόγο Hadley King.

«Υπάρχει κίνδυνος ακόμη και εγκαυμάτων λόγω των ερεθιστικών ιδιοτήτων από την οδοντόκρεμα που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο δέρμα και να παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα», τονίζει η επίκουρη κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο UCLA, Carol Cheng.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η οδοντόκρεμα επίσης δεν συνιστάται για άλλες δερματολογικές παθήσεις, ιδιαίτερα για εγκαύματα. Αν και μπορεί να σας δροσίσει, δεν συνιστάται να την βάλετε πάνω στο χέρι σας, για παράδειγμα, αν καήκατε στο φούρνο.