Καθώς μεγαλώνουμε, πολλοί παράγοντες βοηθούν στο να απολαμβάνουμε μια ευτυχισμένη και υγιεινή ζωή.
Πράγματα που ξεπερνούν την τακτική άσκηση και την σωστή διατροφή.
Ο χρόνος περνάει για όλους μας και είναι ευλογία να είμαστε υγιείς και να μεγαλώνουμε όμορφα. Τι σημαίνει όμως άραγε «μεγαλώνω όμορφα»; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ζήσει πολλά χρόνια και μιλούν και συμπεριφέρονται σαν να έχουν ήδη κουραστεί από την ζωή. Στην αντίπερα όχθη, είναι εκείνοι που μεγαλώνουν όμορφα, που απολαμβάνουν την κάθε στιγμή της ζωής και η ηλικία τους είναι ένα μέγεθος απροσδιόριστο.
Μεγαλώνω όμορφα συνεπώς σημαίνει «είμαι υπέρ του χρόνου», συντάσσομαι μαζί του και δεν προσπαθώ να τον αποφύγω ή να τον πολεμήσω.
Το να μεγαλώνουμε όμορφα σημαίνει πολλά περισσότερα από το να είμαστε απλώς σωματικά υγιείς, σημειώνει η Dr. Allison, γηριατρός και καθηγήτρια υγείας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Ας δούμε τους 8 παράγοντες που βοηθούν στο να μεγαλώνουμε όμορφα, σύμφωνα με την επιστήμη και την Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων (AARP):
Iσχυρές κοινωνικές σχέσεις
Προκειμένου να καταπολεμήσουμε τα αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις, τόσο με τους φίλους, όσο και με την οικογένεια. Οι υγιείς συναισθηματικοί δεσμοί είναι ένα ακόμα μυστικό για καλή υγεία. Οι φίλοι ή ένας υποστηρικτικός σύντροφος συμβάλουν θετικά στην ψυχική μας υγεία. Η μοναχικότητα δεν μπορεί να εγγυηθεί καλή υγεία. Ομως, μια ζωή με συναισθήματα μπορεί να μας δώσει παραπάνω κουράγιο για αντέχουμε τις δυσκολίες.
Να είμαστε σωματικά δραστήριοι
Η αδράνεια οδηγεί με γεωμετρική πρόοδο σε πολλαπλά προβλήματα υγείας. Σηκωθείτε από το κρεβάτι, ντυθείτε με όρεξη και ξεκινήστε την ημέρα με ενέργεια. Ανθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν την συνήθεια να παραμένουν όλη τη διάρκεια της ημέρας στο σπίτι, -χωρίς κίνηση και εξωτερικά ερεθίσματα- έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Κανείς δεν είπε ότι για να έχετε καλή υγεία πρέπει να κάνετε σκληροπυρηνική γυμναστική για γερά νεύρα. Αντί να πάρετε το ασανσέρ, ανεβείτε τη σκάλα. Αντί να πάρετε το αυτοκίνητο για μια κοντινή απόσταση, περπατήστε. Ο μεταβολισμός ενεργοποιείται και ο οργανισμός αποκτά μεγαλύτερη άμυνα.
Μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής εμπνευσμένος από τις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου. Δίνει έμφαση στην κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών. Στη μέτρια κατανάλωση του ψαριού και άσπρου κρέατος και την σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή τόσο για τη διαχείριση του βάρους μας όσο και για την υγεία μας. Έχει συνδεθεί με την μακροβιότητα και την βελτίωση της καρδιακής υγείας μέχρι τον μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά μοντέλα παγκοσμίως.
Να παίρνετε μέρος σε δραστηριότητας που έχουν σημασία για εσάς
Πέρα από τον κύκλο των φίλων και των συγγενών, έχει σημασία να ενταχθούμε και σε ομάδες με βάση τα ενδιαφέροντά μας και να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν και που έχουν σημασία για εμάς. Nα εγγραφούμε σε μια λέσχη βιβλίου, σε μια ομάδα για πεζοπορία, σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα.
7 ώρες ύπνου
Το μυστικό για να ξυπνήσετε το πρωί και να νιώθετε αναζωογονημένοι είναι να έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον 7 ώρες. Ένας ποιοτικός ύπνος προετοιμάζει κατάλληλα τον οργανισμό μας για μία παραγωγική μέρα δίνοντας στον οργανισμό μας την ανάπαυση που τόσο χρειάζεται. Ο ύπνος έχει κυρίαρχο ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στα επίπεδα της ενέργειάς σου μέσα στην ημέρα.
Θετική ενέργεια και τρόπο σκέψης
«Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως είμαστε εμείς». Να θυμάσαι ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις, οι δράσεις και οι αντιδράσεις σου είναι ο καθρέφτης των σκέψεών σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με ό,τι σκεφτόμαστε, γιατί οι σκέψεις μας προγραμματίζουν το υποσυνείδητο και επηρεάζουν την συμπεριφορά μας.Μια αρνητική σκέψη μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση. Πόσο μάλλον ότι εστιάζουμε περισσότερο στις αρνητικές σκέψεις, παρά στις θετικές.Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει το σώμα μας και την υγεία μας.
Ευσυνειδησία
Τα υψηλότερα επίπεδα ευσυνειδησίας σχετίζονται σημαντικά με τη μακροζωία. Αυτό ισχύει επειδή τα άτομα με υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας είναι καλύτερα στο να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι, για παράδειγμα, τείνουν να πίνουν αλκοόλ με μέτρο, να τρώνε πιο ισορροπημένα γεύματα και να κάνουν κάθε χρόνο ένα τσεκ απ.
Διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου
Το να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας νέο και ευέλικτο είναι το κλειδί για τη μακροζωία. Η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων.
Οι άνθρωποι που περπατούν περίπου 30 λεπτά την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 60%. Επίσης, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, έχουν νεότερο εγκέφαλο. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών και ξηρών καρπών που καταναλώνετε, τόσο περισσότερο ωφελείτε τον εγκέφαλό σας.
Τέλος, για να έχετε το μυαλό σας σε εγρήγορση μπορείτε να διαβάζετε, να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια και να λύνετε σταυρόλεξα. Η πνευματική υγεία είναι σε άμεση συνάρτηση με την υγεία του σώματος. Προσπαθήστε να συγκρατείτε πληροφορίες και να ακονίζετε το μυαλό σας σε κάθε ευκαιρία!