Αν έχετε πάντα επαναλαμβανόμενα σπυράκια σε μια περιοχή του προσώπου σας, αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κακές συνήθειες.
Και παρόλο που συνήθως αυτά εμφανίζονται στο μέτωπο και τα μάγουλα, υπάρχει ακόμη ένα σημείο του προσώπου που μπορεί να παρατηρήσετε σπυράκια.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι είναι πολύ συνηθισμένο, ειδικά στις ενήλικες γυναίκες που δεν έχουν ακμή, να υπάρχει η τάση τα σπυράκια να εμφανίζονται συχνά γύρω από το στόμα ή στο πηγούνι. Συνήθως πρόκειται για μεμονωμένα σπυράκια (όχι πολλά) τα οποία όμως υποτροπιάζουν.
Ποιες οι πιθανές αιτίες και λύσεις; Δείτε παρακάτω τις συμβουλές μιας δερματολόγου.
Οι αιτίες: Γιατί βγάζω σπυράκια μόνο σε αυτή την περιοχή;
Όπως εξηγεί η δερματολόγος Paloma Cornej διευθύντρια της κλινικής που φέρει το όνομά της, υπάρχουν «διαφορετικές παθολογίες» που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο πηγούνι και στην περιμετρική περιοχή.
«Η πιο συχνή είναι η ακμή, ειδικά στο γυναικείο φύλο και στην ενήλικη ζωή, που οδηγεί ακόμη και σε βαθιές βλάβες, όπως οζίδια και κύστες», εξηγεί η Cornejo, η οποία επιμένει ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκληθεί από μια ορμονική παθολογία, όπως το άγχος των πολυκυστικών ωοθηκών ή μια μη ισορροπημένη διατροφή.
Μια άλλη από τις λιγότερο συχνές παθολογίες αλλά, επίσης, σχετιζόμενη με αυτά τα σπυράκια, είναι η ροδόχρου ακμή «στην οποία δεν υπάρχουν σπυριά με λευκό πύον αλλά υπάρχει μια ερυθηματώδης βάση, δηλαδή το δέρμα στην περιοχή είναι κόκκινο και φλεγμονώδες».
Μπορεί, επίσης, να οφείλονται σε περιστοματική δερματίτιδα: «Είναι λιγότερο συχνή και μοιάζει λίγο με τη ροδόχρου ακμή, προκαλεί, επίσης, φλύκταινες και σχετίζεται με την αδιάκριτη χρήση ισχυρών κορτικοστεροειδών».
Οι λύσεις: Πώς να αντιμετωπίσετε αυτά τα σπυράκια στο πηγούνι ή γύρω από το στόμα;
Η Dr. Cornejo επιβεβαιώνει έναν χρυσό κανόνα που πιθανότατα γνωρίζετε: μην τα πειράζετε ή χρησιμοποιείτε σπιτικές θεραπείες (όπως το άγγιγμά τους με οινόπνευμα). Είναι, επίσης, σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε λιπαρές κρέμες και όλα τα καλλυντικά σας -αντηλιακό και προϊόντα μακιγιάζ- πρέπει να είναι χωρίς λάδι (oil free).
Είναι, επίσης, σημαντικό να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας «ώστε να μπορέσει να κάνει σωστή διάγνωση και να σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημά σας», λέει ο Cornejo.
Και τι να κάνετε με τα κόκκινα σημάδια ή τις ουλές που μπορεί να προκαλέσουν;
Όσον αφορά στα πιθανά κόκκινα σημάδια ή ουλές που παραμένουν όταν εμφανίζεται σπυράκι σε αυτή την περιοχή, ο Cornejo επισημαίνει: «Συνήθως φεύγουν από μόνα τους μέσα σε λίγους μήνες και αν παραμένουν σημάδια, τα peeling και το λέιζερ μπορούν να τα βελτιώσουν πολύ».
Τι να κάνετε για να εξαλείψετε τα σπυριά γύρω από το πηγούνι
Δεδομένου ότι πρόκειται για συγκεκριμένα σπυράκια και όχι για πρόβλημα του δέρματος με τάση ακμής, καλό είναι να επιλέξετε μία από τις πολλές θεραπείες που υπάρχουν στην αγορά για την έγκαιρη αντιμετώπιση των μεμονωμένων σπυριών.
Αυτές που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή βακτηριοκτόνα έλαια, όπως το αιθέριο έλαιο τσαγιού, είναι συνήθως αποτελεσματικές.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.