Μήπως έχετε παρατηρήσει πώς το μωρό σας κλαίει περισσότερο το απόγευμα και συγκεκριμένα από τις τέσσερις μέχρι τις εννέα;
Τα μωρά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχα το διάστημα αυτό και παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη επιστημονική εξήγηση, υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές για το γιατί συμβαίνει αυτό.
Η πρώτη εκδοχή είναι ότι το νευρικό σύστημα του βρέφους δεν είναι τελείως ανεπτυγμένο, με αποτέλεσμα να να μην μπορεί να διαχειριστεί την κούραση που έχει συσσωρευτεί από όλα όσα έχει κάνει μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή.
Η εναλλαγές στη διάθεση και τις αντιδράσεις του είναι απότομες και το μωρό εκφράζει την κούρασή του με κλάμα και γκρίνια.
Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, το κλάμα είναι ένας τρόπος για να αποβάλει το μωρό το στρες που ενδεχομένως νιώθει και να εκτονώσει την ένταση της ημέρας.
Τι χρειάζεται το βρέφος σε αυτήν την περίπτωση;
Ο παιδίατρος δρ Harvey Karp, αναφέρει ότι οι πρώτοι τρεις μήνες της ζωής του μωρού πρέπει να θεωρηθούν ως το τέταρτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το μωρό έχει ανάγκη να νιώθει την προστασία, την ασφάλεια και την ηρεμία που ένιωθε μέσα στην μήτρα. Ωστόσο, δε συμφωνούν όλοι με τη θεωρία αυτή.
Αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα μωρά τις απογευματινές ώρες όταν αρχίζουν να κλαίνε χωρίς κάποια προφανή αιτία όπως πείνα ή άλλαγμα, είναι ο ύπνος. Το σώμα τους και το μυαλό τους είναι κουρασμένο και χρειάζεται ξεκούραση και αποκατάσταση.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς
- Τυλίξτε το μωρό με μία κουβερτούλα ή ένα σεντόνι για να νιώσει ασφαλές.
- Αλλάξτε τη ρουτίνα ύπνου του ώστε να κοιμάται περισσότερο εκείνες τις ώρες.
- Βάλτε το στο καρότσι και κάντε μία ήρεμη βόλτα εκτός σπιτιού.
- Πάρτε το αγκαλιά και λικνίστε το με αργό ρυθμό.