ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πορδοσάλτε...
prodeals

Φιστίκια: Με αυτόν τον τρόπο κατανάλωσης δεν θα πάθουν αλλεργία τα παιδιά

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή με 70 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών

Φιστίκια: Με αυτόν τον τρόπο κατανάλωσης δεν θα πάθουν αλλεργία τα παιδιά

Η αλλεργία στα φιστίκια αποτελεί την πιο κοινή αλλεργία στα παιδιά, ενώ μόλις το 15-20% από αυτά την ξεπερνά μέχρι να ενηλικιωθεί.

Νέα μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της θερμότητας στην ανοσοαντιδραστικότητα των φιστικιών.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή με 70 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών με αλλεργία στα φιστίκια.

Χρησιμοποίησαν διαδοχικές δόσεις βρασμένων φιστικιών ακολουθούμενες από καβουρδισμένα φιστίκια, για να δουν εάν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν την αλλεργία τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 80% των παιδιών απευαισθητοποιήθηκαν από την αλλεργία στα φιστίκια.

Στα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη δόθηκαν καθημερινά κατά σειρά:

– αρχικά για περίοδο 3 μηνών φιστίκια βρασμένα επί 12 ώρες
– στη συνέχεια για περίοδο 6,5 μηνών φιστίκια βρασμένα επί 2 ώρες και
– τέλος, για ακόμα 6,5 μήνες 12 ψητά φιστίκια

Το βράσιμο των φιστικιών αλλάζει τη δομή των πρωτεϊνών και τις αλλεργικές τους ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Διατηρούν όμως την ικανότητά τους στην οικοδόμηση ανοχής στην κατανάλωση φιστικιών, εξήγησε ο Δρ. Grzeskowiak.

«Υποθέσαμε ότι η έναρξη στοματικής ανοσοθεραπείας με βραστό φιστίκι θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να είναι αρκετά συχνές στα πρώτα στάδια της θεραπείας» πρόσθεσε.

Για τον σκοπό αυτό, ήταν σημαντικό τα παιδιά να φάνε βραστά φιστίκια πριν τα καβουρδισμένα φιστίκια.

Τα βρασμένα φιστίκια είναι λιγότερο αλλεργιογόνα από τα ψητά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η από στόματος ανοσοθεραπεία με βραστά και ψητά φιστίκια σε παιδιά με σχετική αλλεργία, φάνηκε αποτελεσματική για την πρόκληση απευαισθητοποίησης στο 80% των συμμετεχόντων παιδιών στην μελέτη και συσχετίστηκε με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, αφού μόλις το 4% αυτών εμφάνισε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας», δήλωσε ο Δρ. Luke Grzeskowiak, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Πολλοί αλλεργιολόγοι προσφέρουν στοματική ανοσοθεραπεία, η οποία είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης του οργανισμού ώστε να γίνει πιο ανεκτικός (δηλαδή να μην έχει αλλεργικές αντιδράσεις) στα φιστίκια.

Η σταδιακή εισαγωγή τροφών που προκαλούν αλλεργία στη διατροφή, πρέπει να γίνεται αυστηρά υπό την επίβλεψη γιατρού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.