ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Για ποιους λόγους μπορεί το παιδί να μιλάει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο;

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ζητήσετε βοήθεια

Για ποιους λόγους μπορεί το παιδί να μιλάει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο;

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών εξελίσσονται καθώς μεγαλώνουν και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση λόγου ή στασιμότητα.

Επίσης, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας μιλάει στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, χρησιμοποιώντας αντωνυμίες «αυτός», «αυτή» ή το όνομά του ως υποκείμενο της πρότασης.

Τα πιο συχνά αίτια

Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος έκφρασης μπορεί να είναι μέρος της ανάπτυξής του. Εάν είναι ήδη στην προσχολική ηλικία και συνεχίζει να μιλάει στο τρίτο πρόσωπο, πρέπει να αναρωτηθείτε αν μιμείται αυτό που παρατηρεί στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν του λέτε “η μαμά είναι κουρασμένη” ή “ο μπαμπάς δεν μπορεί να παίξει μαζί σου αυτή τη στιγμή”, είναι πιθανό να επαναλάβει αυτή τη διατύπωση όταν μιλά για τον εαυτό του.

Παιδική ψύχωση

Η παιδική ψύχωση περιλαμβάνει μια ευρεία ομάδα διαταραχών που έχουν μια κοινή βάση: το παιδί δεν μπορεί να διαφοροποιήσει την εσωτερική πραγματικότητα από την εξωτερική. Επομένως, οι λανθασμένες αντιλήψεις, οι παράλογες σκέψεις και οι φαντασιώσεις θεωρούνται αληθινές και προκαλούν σύγχυση και παρεμβάσεις στην καθημερινότητά του.

Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού

Η ΔΑΦ μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά κάθε παιδί. Το να μιλάει για τον εαυτό του σε τρίτο ή δεύτερο πρόσωπο ή με ερωτήσεις είναι συνηθισμένο σε όσους έχουν ΔΑΦ και αποτελεί ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Εν ολίγοις, οι αιτίες που το παιδί σας αναφέρεται στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο μπορεί να είναι ποικίλες και δεν είναι όλες εξίσου σοβαρές.Ίσως πρόκειται για μια απλή καθυστέρηση στην επικοινωνία ή ενδέχεται να υπάρχει μια σημαντική διαταραχή που απαιτεί θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικευμένοι επαγγελματίες , όπως παιδίατροι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι και λογοθεραπευτές είναι μερικοί από τους ειδικούς που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των αιτιών και να σας υποδείξουν τι να κάνετε. Επομένως, όταν έχετε αμφιβολίες, αναζητήστε καθοδήγηση και απαντήσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι σημαντική τόσο για σας όσο και για το ίδιο το παιδί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.