Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, διαπιστώθηκε τα παιδιά που γεννιούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, μιλούν λιγότερο και το μυαλό τους αναπτύσσεται πιο αργά.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Sean Deoni του αμερικανικού Brown University μελέτησε την ομιλία μωρών 12-16 μηνών που γεννήθηκαν από το 2020 και μετά, καθώς και αυτήν μωρών που γεννήθηκαν πριν από το 2019.
Χρησιμοποίησαν φορητή συσκευή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης LENA, η οποία κατέγραφε πόσες λέξεις λέει ένα μωρό την ημέρα, αλλά και τις λέξεις που ακούγονται γύρω του από άλλους ανθρώπους.
Επίσης, η συσκευή σημείωνε πόσες αλληλεπιδράσεις-συζητήσεις έκανε κάθε μωρό με τους γύρω του. Τέλος, οι ερευνητές υπολόγισαν την ποσότητα της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο των μωρών κατά την έναρξή και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.
Διαπιστώθηκε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μιλούσαν πολύ λιγότερο και χρησιμοποιούσαν λιγότερες λέξεις.
Παράλληλα, τα μωρά αλληλεπιδρούσαν λιγότερο με τους ενήλικες μέσω της ομιλίας, γεγονός που μείωνε σημαντικά την ικανότητά τους να μάθουν τη γλώσσα.
Όλα αυτά επηρέαζαν αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, όπως επιβεβαιώθηκε από την ανάλυση απεικονιστικών εξετάσεων που έδειξαν ότι τα γεννημένα κατά την πανδημία μωρά είχαν λιγότερη φαιά ουσία, καθώς αυτή αυξανόταν με πιο αργό ρυθμό.