ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Νήπια: Γιατί πρέπει να τους μιλάτε – Τα οφέλη για τον εγκέφαλό τους

Τι έδειξαν τα ευρήματα έρευνας

Νήπια: Γιατί πρέπει να τους μιλάτε – Τα οφέλη για τον εγκέφαλό τους

Ο διάλογος με τα νήπια τα βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν χιλιάδες ώρες γλωσσικών δεδομένων από μωρά και νήπια που φορούσαν μικρές συσκευές εγγραφής.

Πραγματοποίησαν επίσης μαγνητικές τομογραφίες για να μελετήσουν τη δομή του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου τους, εξετάζοντας μια ουσία που ονομάζεται μυελίνη.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά 2,5 ετών που άκουγαν περισσότερη ομιλία στο καθημερινό τους περιβάλλον είχαν περισσότερη μυελίνη σε περιοχές του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με τη γλώσσα. Αυτό είναι πιθανό να υποστηρίζει μια πιο εξελιγμένη επεξεργασία της γλώσσας.

Ο επικεφαλής της έρευνας John Spencer, καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε:

«Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, με τον όγκο του να φτάνει στο 80% του εγκεφάλου ενός ενήλικα μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Η μυελίνη αποτελείται από πρωτεΐνες και λιπαρές ουσίες και σχηματίζει ένα μονωτικό στρώμα γύρω από τα νεύρα του εγκεφάλου, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των σημάτων του εγκεφάλου».

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για 163 μωρά και νήπια, τα οποία φορούσαν μικρές συσκευές εγγραφής για έως και 16 ώρες την ημέρα για τρεις ημέρες. Αυτές οι συσκευές κατέγραψαν 6.208 ώρες γλωσσικών δεδομένων συνολικά – συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας των ενηλίκων και των λέξεων που έλεγαν τα ίδια τα παιδιά.

Οι ερευνητές περίμεναν μέχρι τα βρέφη να αποκοιμηθούν και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν προσεκτικά σε ένα μαγνητικό τομογράφο για να μετρήσουν τη μυελίνη του εγκεφάλου τους ενώ κοιμόντουσαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Διαπιστώσαμε ότι τα νήπια που άκουγαν περισσότερη ομιλία στο καθημερινό τους περιβάλλον, είχαν περισσότερη μυελίνη, η οποία είναι πιθανό να υποστηρίξει μια πιο εξελιγμένη γλωσσική επεξεργασία. Με άλλα λόγια, το να μιλάτε με τα παιδιά σας είναι σημαντικό κατά την πρώιμη ανάπτυξη καθώς βοηθά στη διαμόρφωση του εγκεφάλου τους» είπε ο Spencer.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.