ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Unicef: Αυτές είναι οι πέντε κορυφαίες χώρες για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας

Οι παράγοντες στους οποίους βασίστηκε η δημιουργία της λίστας

Unicef: Αυτές είναι οι πέντε κορυφαίες χώρες για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας

Τη λίστα με πέντε καλύτερες χώρες στις οποίες μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί έφερε στο φως της δημοσιότητας η Unicef με την κατάταξη να βασίζεται σε σειρά παραγόντων, όπως η εκπαίδευση ή η επαφή με τη φύση.

Για τους ανθρώπους που επιθυμούν να μετακομίσουν, οι κατατάξεις των πιο βιώσιμων χωρών του κόσμου μπορεί να είναι χρήσιμες.

Όμως, με τα παιδιά μαζί, υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που πρέπει να σταθμιστούν πέρα από το μέσο εισόδημα ή την οικονομική σταθερότητα, για παράδειγμα.

Θα πρέπει ένας γονιός να μάθει για την υγεία ή την ευτυχία των παιδιών σε κάθε χώρα, την ποιότητα της εκπαίδευσης, τις πολιτικές οικογενειακών αδειών, ακόμη και ποιες χώρες έχουν τους πιο πράσινους χώρους ή τις πιο πολλές παιδικές χαρές.

Σε αυτού του είδους τους παράγοντες εστίασε η Unicef προκειμένου να φτιάξει την παρακάτω λίστα.

Ιαπωνία: Στην ανάλυση της Unicef για το 2020 σχετικά με την ευημερία των παιδιών, η Ιαπωνία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τη σωματική υγεία, η οποία εξετάζει την παιδική θνησιμότητα και την παχυσαρκία.

Στην πιο πρόσφατη αναφορά της Unicef το 2022, η οποία εξέταζε συγκεκριμένα το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, κατατάσσεται δεύτερη για τον «κόσμο γύρω από το παιδί», μια κατηγορία που περιλαμβάνει πτυχές όπως το αστικό πράσινο και η ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Η Ιαπωνία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας, χαμηλή παιδική θνησιμότητα και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ή υδάτινης ρύπανσης.

Είναι επίσης μία από τις ασφαλέστερες χώρες για οικογένειες όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα. Παράλληλα, το συνολικό ποσοστό δολοφονιών της Ιαπωνίας είναι το χαμηλότερο από όλες τις χώρες που εξέτασε η Unicef: με 0,2 ανά 100.000, είναι πολύ πιο μπροστά από το ποσοστό των ΗΠΑ (5,3), του Καναδά (1,8) ή ακόμη και της Αυστραλίας (0,8).

Εσθονία: Παρόλο που η εν λόγω χώρα δεν βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης της Unicef συνολικά, έχει υψηλές βαθμολογίες για μια σειρά από σημαντικές πτυχές.

Τα παιδιά εκτίθενται σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, λιγότερη ηχορύπανση και λιγότερα φυτοφάρμακα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα. Διαθέτει περισσότερο αστικό πράσινο από πολλά άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα πιθανό να πουν ότι απολαμβάνουν τις εγκαταστάσεις αναψυχής της γειτονιάς τους, όπως οι παιδικές χαρές.

Η Εσθονία έχει επίσης το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό βρεφών που γεννιούνται λιποβαρή από όλες τις πλούσιες χώρες, που γενικά θεωρείται καλός δείκτης της ποιότητας της προγεννητικής φροντίδας.

Ένα από τα μεγαλύτερα ατού, ωστόσο, αποτελεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας: τα παιδιά έχουν καλύτερες δεξιότητες στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τον αλφαβητισμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Ασίας. Δίνεται επίσης έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες.

Ισπανία: Η χώρα βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στην κατάταξη της Unicef για το περιβάλλον γύρω από τα παιδιά, με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παιδικής νοσηρότητας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή ρύπανσης του νερού.

Παρά το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερου επιπέδου κοινωνικές, εκπαιδευτικές και υγειονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την Unicef, τα παιδιά στην Ισπανία έχουν ιδιαίτερα υψηλή ευημερία: η χώρα κατατάσσεται στην τρίτη θέση για την ψυχική ευημερία των παιδιών και στην τέταρτη θέση για τις βασικές ακαδημαϊκές και κοινωνικές δεξιότητες.

Συγκεκριμένα, είναι ισάξια με την Ολλανδία όσον αφορά το πόσα παιδιά δηλώνουν ότι κάνουν εύκολα φίλους (81%), ενώ το ποσοστό αυτοκτονιών των εφήβων είναι ένα από τα χαμηλότερα των πλούσιων χωρών και λιγότερο από το ένα τρίτο του αντίστοιχου των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας ή της Νέας Ζηλανδίας.

Φινλανδία: Κατέχει την πέμπτη θέση συνολικά στην πιο πρόσφατη κατάταξη της Unicef και σημειώνει ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία σε δύο από τις τρεις κατηγορίες: την πρώτη θέση στον «κόσμο του παιδιού» (που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον επηρεάζει άμεσα τα παιδιά, όπως η ποιότητα του αέρα) και τη δεύτερη θέση στον «κόσμο γύρω από το παιδί» (που εξετάζει τα στοιχεία του περιβάλλοντος με τα οποία αλληλεπιδρά ένα παιδί, όπως τα σχολεία, οι κίνδυνοι από την κυκλοφορία και οι χώροι πρασίνου).

Είναι μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως όσον αφορά τις δεξιότητες των παιδιών στα γράμματα και τα μαθηματικά. Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας 5-14 ετών είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Παράλληλα, η χώρα προσφέρει γενναιόδωρη γονική άδεια, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εβδομάδων άδειας μητρότητας με αποδοχές, επιπλέον 14 μηνών γονικής άδειας με αποδοχές που μοιράζεται μεταξύ των γονέων. Επίσης, υπάρχει πρόσθετη άδεια φροντίδας παιδιών που μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι το παιδί να γίνει τριών ετών.

Ολλανδία: Η εν λόγω χώρα τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά όσον αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών (είναι πρώτη) και τις δεξιότητες (όπου κατατάσσεται τρίτη).

Εννέα στους 10 15χρονους δηλώνουν ότι έχουν υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που εξέτασε η Unicef, και οκτώ στους 10 δηλώνουν ότι κάνουν εύκολα φίλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.