ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη ενός παιδιού;

Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται άμεσα στο ηλιακό φως

Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη ενός παιδιού;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία.

Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται άμεσα στο ηλιακό φως και μπορεί επίσης να ληφθεί από ορισμένες τροφές, όπως λιπαρά ψάρια και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες στην Σχολή Ιατρικής Joan C. Edwards του πανεπιστημίου Marshall έδειξε, ότι η έκθεση σε μεταβαλλόμενα επίπεδα βιταμίνης D ή/και θυρεοειδικών ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού ακόμη και μετά τη γέννηση.

Διεξήχθη μια αναδρομική μελέτη για να εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ 20 διαφορετικών βασικών στοιχείων, επιπέδων θυρεοειδικής ορμόνης και επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα του ομφάλιου λώρου που συλλέχθηκε κατά τη γέννηση και αργότερα σε τακτά αναπτυξιακά στάδια ενός παιδιού.

Τα επίπεδα συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε παιδιά που διεξήχθησαν από τη γέννηση έως την ηλικία των 5 ετών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Biomedicine & Pharmacotherapy, έδειξαν ότι:

  • η βιταμίνη D συσχετίστηκαν με καθυστέρηση στην ανάπτυξη της κινητικότητας του παιδιού
  • τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών συσχετίστηκαν με τη γνωστική του ανάπτυξη
  • ορισμένα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο συσχετίστηκαν με την ανάπτυξη της γλώσσας, των γνωστικών ή κινητικών δεξιοτήτων

“Η μελέτη μας καταδεικνύει τη σημασία του ενδομήτριου περιβάλλοντος”, δήλωσε επίκουρος καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Joan C. Edwards και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Η μελέτη βρήκε πολλαπλές συσχετίσεις μεταξύ βασικών και τοξικών στοιχείων του ομφάλιου λώρου, των επιπέδων του θυρεοειδούς και της βιταμίνης D στην παιδική ανάπτυξη για μακρό χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση”, πρόσθεσε.

“Πολύ λίγη υπάρχουσα έρευνα ασχολείται με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών από την ενδομήτρια έκθεσή τους”, δήλωσε καθηγήτρια βιοϊατρικών επιστημών και συντονίστρια ερευνητικών ομάδων στην Ιατρική Σχολή Joan C. Edwards και συν-συγγραφέας της μελέτης.

“Με τα αρχικά δείγματα αίματος ομφάλιου λώρου που συλλέχθηκαν το 2013, η μακροχρόνια παρακολούθηση των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων προσθέτει σημαντικά στη βιβλιογραφία”, πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.