Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ανεβάζουμε καρδιακούς παλμούς με αποτέλεσμα να καίμε θερμίδες όπως και όταν ασκούμαστε. Άρα το σεξ είναι μια μορφή άσκησης ή όχι;
Αν λάβουμε υπόψη πως όταν κάνουμε σεξ ενεργοποιούνται οι μύες μας, ανεβάζουμε παλμούς και ιδρώνουμε, εύλογα μπορεί να αναρωτηθούμε αν αυτή η δραστηριότητα δίνει στον οργανισμό μας ανάλογα οφέλη με κάποιου είδους αερόβια ή αναερόβια προπόνηση.
Αν είσαι ειλικρινής, θα ομολογήσεις πως έχει κάνει αυτή τη σκέψη έστω μια φορά στη ζωή σου, κατά πάσα πιθανότητα σε νεαρότερη ηλικία. Επιστήμονες σε «άκουσαν» και προχώρησαν σε σχετικές μελέτες.
Μεταξύ όσων ανακάλυψαν ήταν και στατιστικά που δεν περίμεναν ως προς την τυπική ηλικία κάποιου που βιώνει «ξαφνική καρδιοαγγειακή ανακοπή» κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.
Εξεπλάγησαν επίσης με όσα διαπίστωσαν ως προς το πόσο η άσκηση βελτιώνει την σεξουαλική λειτουργία και την ικανοποίηση.
Ας ξεκινήσουμε όμως, από τη βασική ερώτηση: Το σεξ μας γυμνάζει; Δηλαδή, υπάρχουν σωματικές απαιτήσεις στη σεξουαλική επαφή;
Ερευνητές από ισπανικά πανεπιστήμια συγκέντρωσαν όλες τις μελέτες που υπήρχαν διαθέσιμες με θέμα τη σωματική καταπόνηση κατά τη συνουσία. Όπως διαπίστωσαν, δεν ήταν πάρα πολλές. Ακολουθούν όσα σημειώθηκαν στη δημοσίευση των ευρημάτων στο Archives of Sexual Behavior.
Το δείγμα είναι περιορισμένο (φευ)
Ως δραστηριότητα, το σεξ είναι δύσκολο να μελετηθεί για λόγους που εκτείνονται από θέματα ευγενείας έως πολιτικής. Οι μελέτες που βρήκαν οι Ισπανοί αφορούσαν κυρίως μακροχρόνιες, ετεροφυλικές σχέσεις (συνηθέστερα γάμους), με τους συντρόφους να επισκέπτονται τακτικά συχνά εργαστήριο για «επιστημονική παρατήρηση της καταπόνησής τους κατά τη διάρκεια της συνουσίας», όπως αναφέρει η Washington Post.
Κατά καιρούς, η συνουσία γινόταν στα σπίτια των συμμετεχόντων, με τους πρωταγωνιστές να φορούν μόνιτορ καρδιακών παλμών ή άλλα μηχανήματα που κατέγραφαν τι τους συνέβαινε οργανικά. Άλλοι κινηματογραφούσαν την πράξη και μετά γινόταν ανάλυση των μοτίβων της κίνησής τους.
«Ακόμα και υπ’ αυτές τις συνθήκες, προέκυψαν μοτίβα», σημείωσαν οι Ισπανοί ερευνητές.
Το σεξ συνιστά άσκηση ήπιας έως μέτριας έντασης
Όπως έχετε διαπιστώσει, οι σεξουαλικές σχέσεις επιταχύνουν τους καρδιακούς παλμούς και καίνε ενέργεια. Στις μελέτες που οι εθελοντές φορούσαν trackers, φάνηκε πως οι καρδιακοί παλμοί προ συνουσίας ήταν κατά μέσο όρο μεταξύ 90 και 130 ανά λεπτό.
Κατά τη διάρκεια του σεξ έφτασαν έως 145 με 180. Φάνηκε πως οι παλμοί των γυναικών έτειναν να είναι χαμηλότεροι από εκείνους των ανδρών.
Σε ό,τι αφορά το κάψιμο των θερμίδων, υπήρχε επίσης ευρεία διακύμανση, ανάλογα με τη στάση, το φύλο και άλλους παράγοντες (π.χ. ήταν στο σπίτι ή υπό παρακολούθηση στο εργαστήριο;) να παίζουν τον ρόλο τους. Σε μια μελέτη, η συνολική ενέργεια που ξοδεύτηκε σε μια συνεύρεση έφτασε τις 130 θερμίδες.
Σε ό,τι αφορά τη συστολική πίεση, σχεδόν πάντα έμενε κάτω του 170.
Όσο για την κατανάλωση οξυγόνου (με την όποια δραστηριότητα, το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και έτσι η καρδιά μας χτυπάει πιο δυνατά και πιο γρήγορα, για να το δώσει), είναι ίδια με όταν παίζουμε πινγκ πονγκ.
Εκτιμήθηκε και ότι το σεξ καίει 5 θερμίδες το λεπτό – τέσσερις περισσότερες από όταν καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε τηλεόραση.
Κατά το Harvard, αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν πως το σεξ είναι ήπιας έως μέτριας έντασης άσκηση.
Σε άλλο πείραμα, το πικ των παλμών ήταν οι 101 θερμίδες για τους άνδρες και οι 69 για τις γυναίκες.
Κατά τον José M. Muyor, καθηγητή του Ερευνητικού Κέντρου Υγείας του Πανεπιστήμιο της Αλμερίας, αυτές οι μετρήσεις δείχνουν ότι «η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει σωματικές απαιτήσεις μέτριας ή ακόμα και έντονης έντασης».
Ο επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης πρόσθεσε ότι «οι αριθμοί που προκύπτουν είναι παρόμοιοι με ένα ήπιο τρέξιμο, εκτός των πικ, που ήταν υψηλότερα από εκείνα του τζόκινγκ και προκύπτουν συνήθως κατά τη διάρκεια του οργασμού».
Διάδρομος Vs σεξ
Το ιατρικό τμήμα του Harvard θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένο ως προς το τι σημαίνει ότι το σεξ είναι άσκηση μέτριας έντασης.
Για να εκτιμήσει τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας, παρακολούθησε τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση εθελοντών ενώ έκαναν διάδρομο στο εργαστήριο και σεξ στο σπίτι τους. Οι περισσότεροι άνδρες (70%) είχαν κάποιας μορφής καρδιαγγειακής νόσου.
Ανέφεραν ότι κατά μέσο όρο ασκούνταν έως 4 φορές κάθε εβδομάδα και είχαν σεξουαλική δραστηριότητα έως 6 φορές τον μήνα.
Ο διάδρομος αποδείχθηκε πιο απαιτητικός. Με άριστα το 5, οι άνδρες έδωσαν ως βαθμό δυσκολίας για τον διάδρομο το 4,6 και για το σεξ το 2,7.
Διαπιστώθηκε και ότι το σεξ ήταν λιγότερο επίπονο για τις γυναίκες, όσον αφορά τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την αντιληπτή ένταση της προσπάθειας.
Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι ένας μέσος όρος 5 με 15 λεπτών σεξ περιλαμβάνει την ίδια ποσότητα δραστηριότητας με το να περπατήσουμε 1,6 χιλιόμετρα σε 20 λεπτά.
Ο πιο ενεργός σύντροφος φτάνει τους 120 καρδιακούς παλμούς. Ο λιγότερο, τους 110.
Η διάρκεια μετράει
Προφανώς υπήρχαν διαφορές και ως προς τη διάρκεια της συνουσίας, με τα νέα, υγιή ζευγάρια να συνευρίσκονται κατά μέσο όρο για 32,38 λεπτά σε μια μελέτη, ενώ σε άλλη ο μέσος όρος ήταν τα 19 λεπτά. Αυτά τα ζευγάρια, ωστόσο, είχαν θέματα υγείας π.χ. καρδιακές παθήσεις.
Σε όλες τις μελέτες η εκκίνηση δόθηκε όταν ξεκίνησαν τα προκαταρκτικά και η λήξη δόθηκε με την κορύφωση του άνδρα. Αμφισβητείται αν οι παράμετροι είναι επαρκείς για να «πιάσουν» την εμπειρία και των δυο συντρόφων, με τον Dr. Muyor να λέει ότι «έχουμε περιορισμούς ως προς το να περιγράψουμε τις μεθόδους και τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων έγινε η κάθε μελέτη».
Απειλεί την καρδιά μας το σεξ;
Το ιατρικό τμήμα του University of Pennsylvania διευκρινίζει πως –αν δεν πάσχουμε από αρρυθμία, πόνο στο στήθος ή καρδιακή ανεπάρκεια– ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου κατά τη διάρκεια του σεξ είναι περίπου ο ίδιος με κάποιον χωρίς καρδιακή νόσο: λιγότερο από 1%.
Ενόσω στην Ισπανία ανέλυαν τα δεδομένα παλαιότερων μελετών για το σεξ, στη Μεγάλη Βρετανία έθεσαν στο επίκεντρο την πιθανότητα σχέσης μεταξύ της σεξουαλικής συνεύρεσης με την αιφνίδια ανακοπή καρδιάς σε νέα άτομα. Σε δημοσίευση που έγινε τον Ιανουάριο του 2022 στο JAMA Cardiology, διαπιστώθηκε πως οι ξαφνικοί θάνατοι μέσα σε μια ώρα μετά το σεξ ήταν πολύ ασυνήθιστοι.
Μεταξύ των 6.847 θανάτων που αναφέρθηκαν σε ένα παθολογικό κέντρο του Λονδίνου από αυτόν τον λόγο μεταξύ του 1994 και του 2020, μόνο 17 συνέβησαν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη συνεύρεση. Έξι ήταν γυναίκες, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως «απροσδόκητο». Οι περισσότεροι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 38 έτη.
Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε το 2018 στο Παρίσι, με εξαίρεση ότι όλα τα θύματα ήταν άνδρες και οι περισσότεροι πενηντάρηδες.
Συγκριτικά με τους θανάτους από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια της άσκησης, το ποσοστό ήταν πολύ μικρό: 17 άνθρωποι πέθαναν ενώ έκαναν σεξ ή λίγο μετά, 229 σε προπονήσεις ή μετά και 2.782 από άλλους λόγους.
Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα περιστατικά, όσοι έχασαν τη ζωή τους στη σεξουαλική συνεύρεση καθυστέρησαν να λάβουν τις πρώτες βοήθειες «λόγω αμηχανίας ή δυσπιστίας των συντρόφων».
Και οι δυο μελέτες είδαν πως όσο περισσότερο σεξ κάνει κάποιος, τόσο περισσότερο μειώνονται οι κίνδυνοι. Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη σωματική δραστηριότητα και δεδομένου ότι «ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής είναι υψηλότερος από ό,τι σε κατάσταση ηρεμίας», όπως εξήγησε ο καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και εκ των συγγραφέων της μελέτης, Eloi Marijon.
«Οι καρδιές, όπως και άλλοι μύες, δυναμώνουν και γίνονται πιο ανθεκτικές όταν οι άνθρωποι ασκούνται, ακόμη και κάνοντας σεξ. Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη κατάσταση».
Ρουφάει την ενέργειά μας το σεξ;
Παλαιότερα, αθλητές όλων των σπορ είχαν «απαγορευτικό» ως προς τις σεξουαλικές σχέσεις παραμονές αγώνων, καθώς θεωρούνταν πως χάνουν σε αυτό την ενέργεια που καλούνταν να βγάλουν στις διοργανώσεις.
Αυτό το θέμα απασχόλησε πολλούς ερευνητές, με την τελευταία σχετική ανασκόπηση εννέα ερευνών να δημοσιεύεται το 2022.
Ανέφερε ότι «η σεξουαλική δραστηριότητα στο διάστημα 30 λεπτών έως 24 ωρών από την άσκηση δεν φαίνεται να επηρεάζει την αερόβια φυσική κατάσταση, τη μυοσκελετική αντοχή ή τη δύναμη/ισχύ».
Είχε ήδη διαπιστωθεί (από το 2019) πως όσο περισσότερο ασκούμαστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανίσουμε θέματα στο σεξ. Δηλαδή, στυτική δυσλειτουργία οι άνδρες και σεξουαλική δυσλειτουργία οι γυναίκες.
Συμπερασματικά, αν θέλετε να φροντίσετε τον οργανισμό σας μέσω της άσκησης (που βοηθά σε πολλά διαφορετικά πράγματα), το σεξ δεν είναι η λύση. Από την άλλη, μας κάνει πιο χαρούμενους, περισσότερο χαλαρούς και απομακρύνει το άγχος από τα εντός μας.
Μετά τον οργασμό, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα και η ντοπαμίνη αυξάνεται.
Έτσι νιώθουμε χαλαροί και ανακουφισμένοι από το άγχος. Άρα, είναι χρήσιμο για την υγεία μας και την καρδιά μας.