Μία relationship expert αποκάλυψε τα τέσσερα ενδεικτικά σημάδια που προμηνύουν ένα διαζύγιο σε έναν γάμο. Μάλιστα, τα χαρακτηρίζει ως «πιο συνηθισμένα από όσο νομίζετε».
Η κλινική ψυχολόγος, Kathy Nickerson, από την Καλιφόρνια, εξήγησε πως υπάρχουν τέσσερις συμπεριφορές που υποδεικνύουν πως ένας χωρισμός είναι στον ορίζοντα.
Η θεωρία της βασίζεται σε εκείνη του ερευνητή, John Gottman, και στην ουσία την επιβεβαιώνει. Σύμφωνα με τον Gottman, ο οποίος έκανε έρευνα 40 ετών πάνω στις σχέσεις των παντρεμένων ζευγαριών, υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν κάθε σχέση σε ρίξη και τελικά σε χωρισμό. Αυτοί είναι: η κριτική, η συνεχής άμυνα, η περιφρόνηση και απάθεια.
Όπως αναφέρει Kathy Nickerson σε βίντεό της πως οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να προβλέψουν ένα διαζύγιο ή έναν χωρισμό σε ποσοστό 90%. «Γνωρίζατε ότι υπάρχουν τέσσερις συμπεριφορές που προβλέπουν σε ποσοστό 90% το τέλος μιας σχέσης;». Στη συνέχεια εξήγησε πώς ο κάθε παράγοντας συμβάλλει στον χωρισμό:
«Η κριτική συντελείται όταν σχολιάζετε έντονα ή και αρνητικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις, τη συμπεριφορά και την εμφάνιση του συντρόφου σας. Για παράδειγμα, μπορεί να ειπωθεί σε διάλογο στο ζευγάρι: “Α, οπότε και σήμερα όλη την ημέρα στον καναπέ θα κάθεσαι, έτσι; Δεν κάνεις τίποτα για να βοηθάς. Είσαι τεμπέλης”.
Η κριτική καταστρέφει τη σχέση, καθώς δείχνει έλλειψη αποδοχής και αν δεν νιώθουμε αποδοχή στη σχέση μας δεν θα νιώθουμε και άνετα να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας».
Αναφορικά με την περιφρόνηση είπε: «Περιφρονητικά μπορεί να είναι τόσο τα λόγια, όσο και η συμπεριφορά μας. Ένα παράδειγμα περιφρόνησης στη σχέση θα μπορούσε να είναι το εξής: “Δεν μπορώ να πιστέψω πως παντρεύτηκα ένα τόσο αηδιαστικό άτομο. Παράτησες τον εαυτό σου. Με αηδιάζεις».
Μάλιστα, η relatioship expert σημείωσε ότι η έρευνα του Gottman έδειξε ότι αυτή είναι η πιο σημαντική ένδειξη διαζυγίου σε έναν γάμο. «Είναι δύσκολο να νιώθεις ασφάλεια και άνεση όταν ο άλλος συνεχώς τονίζει τα ελαττώματα και τα λάθη σου. Νιώθεις κατεστραμμένος», είπε.
Το επόμενο σημάδι στη λίστα είναι η απάθεια, γνωστή και ως stonewalling. Σε αυτή την περίπτωση ο ένας από τους δύο παρτενέρ αποφεύγει τις συζητήσεις και σταματά να μιλά όταν νιώθει πως το θέμα δεν τον συμφέρει ή τον κουράζει.
«Το stonewalling είναι καταστροφικό για τη σχέση μας, καθώς όταν συμβαίνει νιώθουμε ότι ο άλλος μας ακυρώνει, ότι δεν μπορούμε να ακουστούμε. Αν ο σύντροφός μας φεύγει απλώς μακριά μας χωρίς να μας απαντά, νιώθουμε πως δεν μας κατανοεί.
Μας ακυρώνει και μας οδηγεί σε ένα συναίσθημα αμφισβήτησης του εαυτού και της σχέσης μας. Απομακρυνόμαστε και το εξηγούμε ως έλλειψη αγάπης και ενδιαφέροντος», σημείωσε στο video η ειδικός.
Τέλος, εξήγησε πως η συνεχής άμυνα που αναπτύσσουμε σε μία σχέση συνεπάγεται ανασφάλεια και απομάκρυνση των δύο συντρόφων.
«Αν ο σύντροφός σας μοιράζεται μαζί σας το γιατί νιώθει πληγωμένος από μία συμπεριφορά σας και αυτομάτως εσείς προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, ανεβάζοντας τους τόνους, τότε είναι πολύ πιθανό να αναπτύσσετε αμέσως μια θέση άμυνας.
Πολλές φορές δεν κατανοούμε πως αυτό συμβαίνει, μα μπορεί να οδηγήσει μία σχέση στο τέλος της, αφού προκαλεί ανασφάλεια και έλλειψη συνεννόησης».
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη σχέση σας
Η ειδικός σημειώνει πως δεν είναι αργά για να βελτιώσετε τη σχέση σας, από τη στιγμή που αυτό θέλετε.
«Ξεκινήστε με το να γίνετε πιο θετικές, τρυφερές και ευγενικές απέναντι στον σύντροφό σας. Δείξτε καλή θέληση και προσπαθήστε να αλλάξετε για λίγο τη ρουτίνα σας.
Οργανώστε κοινές βόλτες ή δραστηριότητες και να θυμάστε πως δεν υπάρχει ο τέλειος άνθρωπος, άρα δεν υπάρχει και η τέλεια σχέση ή ο τέλειος γάμος. Η σχέση σας θα είναι όσο ευτυχισμένη και όσο υγιής εσείς θέλετε. Αρκεί να δίνετε την προσοχή και την αφοσίωση που χρειάζεται».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.