ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Διαζύγιο ύπνου: Tι ακριβώς είναι η νέα τάση που αποκτά όλο και περισσότερους fans;

Πρόκειται για μία πρακτική που βοηθά στην αποφυγή κοινών διαταραχών ύπνου

Διαζύγιο ύπνου: Tι ακριβώς είναι η νέα τάση που αποκτά όλο και περισσότερους fans;

Περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών επιλέγουν να κοιμούνται χωριστά από τους συντρόφους τους σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το διαζύγιο ύπνου αφορά ζευγάρια που επιλέγουν να κοιμηθούν σε ξεχωριστά κρεβάτια ή ακόμη και κρεβατοκάμαρες για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.

Πρόκειται για μία πρακτική που βοηθά στην αποφυγή κοινών διαταραχών ύπνου όπως το ροχαλητό, η αϋπνία, τα διαφορετικά προγράμματα ύπνου και η ανησυχία, που μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και ένταση στη σχέση. Ιδού μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

«Μας έχει παρασύρει η ιδέα ότι πρέπει να κοιμόμαστε μαζί ΄όταν είμαστε σε σχέση», λέει ο Neil Stanley, συν-συγγραφέας του A Sleep Divorce: How to Sleep Apart, Not Fall Apart, ο οποίος, προφανώς δεν συμφωνεί και η θεωρία του βασίζεται σε ό,τι έκαναν και πολλοί πριν από εμάς.

Στην αρχαία Ρώμη, για παράδειγμα, η έννοια του συζυγικού κρεβατιού, γνωστή ως «lectus genialis», ήταν τόσο πρακτική όσο και συμβολική. Τα ζευγάρια εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαν συχνά ένα κρεβάτι για πολύ συγκεκριμένες ιδιωτικές στιγμές και σωματική οικειότητα όμως όταν ήταν να κοιμηθούν πήγαιναν ο καθένας στο κρεβάτι του (ή ακόμη και στο δωμάτιό του)

Ωστόσο, κατά τη μεσαιωνική περίοδο, η έννοια του παραδοσιακού συζυγικού κρεβατιού ήταν λιγότερο διακριτή λόγω της κοινόχρηστης φύσης των χώρων διαβίωσης. Δεν ήταν λίγες οι φτωχές οικογένειες που μοιράζονταν συχνά ένα κρεβάτι ή χώρο ύπνου κοντά σε μια πηγή θερμότητας.

Η Αναγέννηση έφερε την εμφάνιση περισσότερων ιδιωτικών χώρων ύπνου για ζευγάρια. Ωστόσο, τα ξεχωριστά υπνοδωμάτια για τους συζύγους και τις συζύγους, ειδικά μεταξύ των βασιλιάδων και των ευγενών, δεν ήταν ασυνήθιστα, πράγμα που βλέπουμε και στην τηλεόραση στα πιο σύγχρονα The Crown και Bridgerton.

Έγινε μόδα για τα ζευγάρια να κοιμούνται μαζί στη βικτωριανή εποχή, αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα, οι ειδικοί της ιατρικής «χώρισαν» ξανά τα ζευγάρια καθώς τονίζοντας τα οφέλη των μονών κρεβατιών για την υγεία υποστήριξαν πως «ξεχωριστά κρεβάτια για τον ύπνο είναι τόσο απαραίτητα όσο ξεχωριστά πιάτα για κάθε έναν που τρώει».

Μέχρι τη δεκαετία του 1920, τα δύο μονά κρεβάτια έγιναν σύμβολο πλούτου και μόδας. Ωστόσο, η δεκαετία του 1950 είδε μια στροφή πίσω στα διπλά κρεβάτια, καθώς η εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εδραίωσε την έννοια του κύριου υπνοδωματίου, θεωρώντας τα ξεχωριστά κρεβάτια ως ένδειξη αποτυχημένου γάμου. Σήμερα, καθώς αυξάνεται η συνειδητοποίηση του ρόλου του ύπνου στη συνολική υγεία, η τάση των χωριστών ρυθμίσεων ύπνου φαίνεται να επιστρέφει.

Συμβουλές επιβίωσης σε ένα «διαζύγιο ύπνου»

Μερικά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι το να μοιράζονται ένα κρεβάτι ενισχύει τη συναισθηματική τους σύνδεση και την οικειότητά τους. Για άλλους όχι και τόσο.

Ο ψυχολόγος ύπνου Dan Ford, ο κλινικός διευθυντής της Better Sleep Clinic στη Νέα Ζηλανδία, λέει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα να κοιμούνται μόνα τους. Ο σύντροφός σας θα μπορούσε να ροχαλίζει ή να υποφέρει, όπως ένας στους 10 ανθρώπους, από χρόνια αϋπνία. «Μερικά ζευγάρια έχουν πολύ διαφορετικά ρολόγια σώματος, κάτι που οδηγεί σε διαφορετικές προτιμήσεις χρόνου ύπνου, επομένως βρίσκουν ευκολότερο να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια παρά να ενοχλούν το ένα το άλλο», λέει η Ford.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι η κοινή χρήση ενός κρεβατιού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα του ύπνου, δυνητικά επιβαρύνοντας τις σχέσεις. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, διαπίστωσαν ότι μετά από έναν κακό ύπνο, τα ζευγάρια θα βιώσουν περισσότερους καβγάδες.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το κλειδί για να πετύχεις το διαζύγιο ύπνου είναι ότι δεν πρέπει να αποκαλείς το δεύτερο δωμάτιο ως το ελεύθερο δωμάτιο. «Θα έπρεπε να είναι το δωμάτιό σου», λένε χαρακτριστικά συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να είναι διακοσμημένο όπως αγαπάει ο καθένας και όχι τυπικά σα ένα άκυρο δωμάτιο του σπιτιού.

Και εντάξει ως προς τον ύπνο. Ένα διαζύγιο ύπνου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει τις διαταραχές, όμως για τη σχέση του ζευγαριού τι κάνει;

Για ορισμένα ζευγάρια, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα συναισθηματικής αποσύνδεσης και να μειώσει την αυθόρμητη οικειότητα.

Ωστόσο, για άλλους, τα ξεχωριστά δωμάτια μπορούν να τονώσουν μια σχέση. «Είναι αρκετά σέξι να μπορείς να προσκαλείς ο ένας τον άλλον. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι ο νέος κανόνας», υποστηρίζει μία δασκάλα από τη Γιούτα που το δοκίμασε στην πανδημία λόγω αρρώστιας και δεν επέστρεψε ποτέ!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ειδικοί πάντως, επιμένουν πως το να κοιμάσαι χωριστά δεν έχει καμία σχέση με τη δύναμη της σχέσης σου. «Είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνεις», λέει. «Το διαζύγιο από τον ύπνο δεν είναι τιμωρία, είναι να κάνουμε το καλύτερο ο ένας για τον άλλον».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.