Ο χωρισμός δεν είναι κάτι εύκολο, απ’ όποια πλευρά και να βρισκόμαστε.
Ένας χωρισμός μπορεί να μας ρίξει στα πατώματα και να μας κάνει να πάθουμε κατάθλιψη για καιρό.
Πραγματικά, αν δεν προσέξουμε, ένας χωρισμός μπορεί να μας καταστρέψει ολόκληρη τη ζωή μας.
Σε προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί πως όταν νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ίδιας μας της ζωής, νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και έχουμε καλύτερη υγεία.
Αντίστοιχα, οι υγιείς ρομαντικές σχέσεις συνδέονται στενά με τον αντιλαμβανόμενο έλεγχο.
Για να εξηγήσουμε περαιτέρω, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι στρεσογόνες εμπειρίες που σχετίζονται με τον τερματισμό μιας σχέσης, έβαλαν τη ζωή των ατόμων στον «πάγο», εντείνοντας το αίσθημα της απώλειας του ελέγχου, για μικρό χρονικό διάστημα ωστόσο.
Σε προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί πως όταν νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ίδιας μας της ζωής, νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και έχουμε καλύτερη υγεία. Αντίστοιχα, οι υγιείς ρομαντικές σχέσεις συνδέονται στενά με τον αντιλαμβανόμενο έλεγχο.
Για παράδειγμα, ερευνητικά στοιχεία υποδηλώνουν τη συσχέτιση μεταξύ της αυτονομίας και την ικανοποίησης από τη σχέση.
Ωστόσο, δεν είχε ακόμα αναλυθεί η πώς η διακοπή μιας σχέσης μπορεί να συνδέεται με αλλαγές στον αντιλαμβανόμενο έλεγχο.
Η στατική ανάλυση των αποτελεσμάτων ανέδειξε ότι, στο σύνολό τους, τα άτομα που βίωσαν τον χωρισμό από τον σύντροφό τους παρουσίασαν μείωση του αντιλαμβανόμενου ελέγχου κατά το πρώτο χρόνο μετά τον χωρισμό, σταδιακά όμως ανέκαμψαν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.
Μεγαλύτερο αίσθημα απώλειας του ελέγχου ένιωσαν οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες, ενώ οι νεότεροι ένιωθαν πιο έντονα ότι κρατούσαν τη ζωή στα χέρια τους από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Αντίθετα, όσοι έχασαν το/ τη σύντροφό τους λόγω θανάτου, είχαν μια συνολική αύξηση του αντιλαμβανόμενου ελέγχου κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά την απώλεια και το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους, οι νεότεροι άνθρωποι βίωσαν πιο αρνητικά τις επιπτώσεις της απώλειας του/της συντρόφου στην αίσθηση του προσωπικού ελέγχου.
Τέλος, η έρευνα δεν συμπέρανε καμία συνάφεια μεταξύ του διαζυγίου και του αντιλαμβανόμενου ελέγχου.
Αναφορικά με τις μελλοντικές ερευνητικές κινήσεις, οι ερευνητές κάνουν έκκληση για την πραγματοποίηση μελετών με στόχο την παρακολούθηση των ατόμων που δεν έχουν βιώσει τον τερματισμό μιας σχέσης, με όποιο τρόπο κι αν συμβεί, έτσι ώστε να αξιολογηθούν οι διαφορές στο αίσθημα του ελέγχου.
Προτείνουν επίσης να διερευνηθούν οι μηχανισμοί που διέπουν τις αλλαγές στον αντιλαμβανόμενο έλεγχο μετά την απώλεια.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.