Το negging, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι μια πράξη συναισθηματικής χειραγώγησης όπου ένα άτομο κάνει σκόπιμα ένα κομπλιμέντο σε ένα άλλο, με τέτοιον τρόπο που τελικά το προσβάλλει, αντί να του ανεβάζει το ηθικό.
Στην ουσία το negging συμβαίνει όταν ο συνομιλητής (στην περίπτωση των ερωτικών σχέσεων, ο σύντροφος) κάνει ένα θετικό σχόλιο, αλλά περιλαμβάνει στην κουβέντα του και μια φράση ή λέξη που υποτιμά τον δέκτη.
Για παράδειγμα, «Είσαι πολύ όμορφη σήμερα που φόρεσες φόρεμα και έβαλες μακιγιάζ» ή «Όταν σε γνώρισα νόμιζα πως ήσουν βαρετή, αλλά με τον καιρό γίνεσαι πιο ενδιαφέρουσα».
Φράσεις τέτοιου τύπου μπορεί να μοιάζουν αθώες, αλλά στοχεύουν στο να μας μειώσουν και να πλήξουν την αυτοπεποίθησή μας, ώστε το άτομο που έχουμε απέναντί μας να καταφέρει να κρατά το ενδιαφέρον μας πάνω του και να μας οδηγεί στο να προσπαθούμε διαρκώς να το εντυπωσιάσουμε.
«Το negging είναι ένας επιβλαβής τρόπος συμπεριφοράς, αφού δείχνει πως δεν υπάρχει σεβασμός στα συναισθήματα του άλλου, ενώ μέσα στον χρόνο επηρεάζει βαθιά την αυτοπεποίθηση. Συνήθως, το άτομο που υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά είναι πολύ ανασφαλές και χρειάζεται να υποτιμά τους άλλους, ώστε να νιώσει εκείνο καλύτερα», λέει η σύμβουλος σχέσεων Christine Baumgartner.
Άτομα που έχουν πέσει θύματα του negging ξεκαθαρίζουν πως αυτού του τύπου οι φράσεις τους ξένιζαν από την αρχή, αλλά θεωρούσαν πως ήταν απλώς ένας τρόπος έκφρασης, ο οποίος δεν τα επηρέαζε.
Τα διφορούμενα κομπλιμέντα, όμως, λειτουργούν με «ύπουλο» τρόπο και μπορούν να έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ανθρώπων, καθώς τους οδηγούν στο να προσπαθούν να αρέσουν διαρκώς στον άλλο, καταπατώντας τα δικά τους θέλω ή τις δικές τους προτιμήσεις και υιοθετώντας μία «ψεύτικη» συμπεριφορά, για να γίνουν αρεστοί.
Πώς θα καταλάβετε ότι κάποιος κάνει negging
Όταν τα κομπλιμέντα που ακούτε συνοδεύονται πάντα από ένα «αλλά» ή ένα αρνητικό σχόλιο, το άτομο που σας τα εκφράζει δεν είναι απαραίτητο πως θέλει το καλό σας.
«Θα μπορούσαμε να πούμε πως το negging είναι μια προσβολή σερβιρισμένη με ωραία λόγια. Εστιάζοντας όμως, στα αρνητικά το άτομο που δέχεται αυτή τη συμπεριφορά επικεντρώνεται στο πώς θα τα διορθώσει και στο πώς θα κερδίσει την εύνοια του ανθρώπου που εξέφρασε την ευγενική προσβολή. Αυτή η προσπάθεια είναι πολύ κουραστική και εξουθενώνει τον άνθρωπο συναισθηματικά και ψυχολογικά», λέει η Donna Arp Weitzman, συγγραφέας και relationship expert.
Επιπλέον, σε μια υγιή σχέση τα μέλη του ζευγαριού προσπαθούν να βοηθούν και να στηρίζουν τις προσπάθειες το ένα του άλλου. Σε μία σχέση με negging, όμως, η αρνητική κριτική έχει τον πρώτο λόγο.
«Σε μια τέτοια σχέση ο άνθρωπος που δέχεται το negging προσπαθεί να αλλάξει, να γίνει εκείνος ο τέλειος που ο άλλος ζητά. Αυτός είναι ένας τρόπος ελέγχου και χειραγώγησης. Δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο στη σχέση, το οποίο θα επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», ισχυρίζεται η Melinda Carver, σύμβουλος σχέσεων από την Αμερική.
Αν πάλι, ο σύντροφός σας δεν σταματά να σας συγκρίνει με τις πρώην σχέσεις του, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε θύμα του negging.
«Το να αναφερθούν οι προηγούμενες σχέσεις πάνω σε μια συζήτηση με τον τωρινό σύντροφό σας δεν είναι αρνητικό. Tο να γίνεται, όμως, η δική σας σχέση συνεχώς αντίκείμενο σύγκρισης με όλες τις προηγούμενες έναν στόχο έχει μόνο: να σας μειώσει και να σας κάνει να νιώσετε υποδεέστερη των καταστάσεων.
Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται και οι σεξουαλικές χάρες που μπορεί να σας ζητήσει το ταίρι σας, με το πρόσχημα πως οι πρώην σύντροφοί του δέχονταν να υποκύψουν στις ορέξεις του. Και πάλι, πρόκειται για μία προσπάθεια μείωσης της προσωπικότητας και της ικανότητάς σας να λαμβάνετε αποφάσεις και είναι ξεκάθαρο σημάδι negging», τονίζει η Melinda Carver.
Πώς να αντιδράσετε
Η μόνη λύση είναι να σταματήσετε αμέσως τη σχέση με το συγκεκριμένο, τοξικό άτομο.
«Μην ανέχεστε το negging σε καμία σχέση. Αν αντί για άτομα που σας υποτιμούν, έχετε στον κύκλο σας ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για εσάς και χαίρονται με τη χαρά σας, θα νιώθετε πολύ πιο όμορφα και θα είστε πιο χαρούμενες», προτείνει η σύμβουλος σχέσεων.