Αυτές τις ιστορίες τις έχουμε ακούσει πολλές από εμάς σχεδόν σαν αστικούς μύθους ή τις έχουμε δει σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Κι όμως, έχουν συμβεί και στην πραγματικότητα – και σε κοινωνίες του δυτικού κόσμου, όπου η πολυγαμία δεν είναι αποδεκτή ούτε νόμιμη.
Αναφερόμαστε στο πιο ακραίο είδος απιστίας, των αντρών που έχουν δημιουργήσει πάνω από μία οικογένειες, όπου η μία αγνοεί την ύπαρξη της άλλης.
Φυσικά, όταν έρχονται στην επιφάνεια τέτοια περιστατικά, οι συνέπειες είναι πολλαπλές, για όλους τους εμπλεκόμενους – και για τους ανηλίκους.
Η συντάκτρια σε θέματα σχέσεων Ossiana Tepfenhart την αποκαλεί «franchising», καθώς θυμίζει τη γνωστή εταιρική τακτική.
Τι σημαίνει όμως ακριβώς;
Ένας άντρας παντρεύεται μια γυναίκα. Εκ πρώτης όψης, έχουν τον τέλειο γάμο, μόνο που εκείνος απουσιάζει πολλές ώρες, ίσως ακόμα και μέρες – εξαιτίας της δουλειάς του, όπως ισχυρίζεται στη σύζυγό του. Μέχρι που μια μέρα, ενδεχομένως εξουθενωμένος από τη διπλή ζωή, της στέλνει τα χαρτιά του διαζυγίου. Και τότε εκείνη ανακαλύπτει ότι όλο αυτό τον καιρό ο «αγαπημένος» της είχε μια δεύτερη οικογένεια – μια ακόμα σταθερή ερωμένη, ίσως και παιδιά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να μην έχει υποψιαστεί τίποτα μέχρι αυτή τη στιγμή. Ή να μην ήθελε να υποψιαστεί.
Εκ πρώτης όψης, έχουν τον τέλειο γάμο, μόνο που εκείνος απουσιάζει πολλές ώρες, ίσως ακόμα και μέρες – εξαιτίας της δουλειάς του, όπως ισχυρίζεται στη σύζυγό του. Μέχρι που μια μέρα, ενδεχομένως εξουθενωμένος από τη διπλή ζωή, της στέλνει τα χαρτιά του διαζυγίου.
Γιατί είναι τόσο τραυματική
Ο λόγος που είναι η χειρότερη μορφή απιστίας είναι γιατί όλες οι γυναίκες μπαίνουν στη διαδικασία να επενδύσουν συναισθηματικά στη σχέση και, κυρίως, επειδή σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και παιδιά στην εξίσωση, τα οποία όταν έρχεται στο φως η αλήθεια αισθάνονται προδομένα και εγκαταλειμμένα από τον πατέρα τους. Ίσως μάλιστα η μία ή και οι δύο οικογένειες να ήταν οικονομικά εξαρτημένη από τον απατεώνα σύντροφο και ξαφνικά εκτός από την προδοσία να έχει να αντιμετωπίσει και την ανέχεια.
Μα, πώς δεν είχε καταλάβει κανένας κάτι; Θα αναρωτηθεί κάποιος στην απέξω. Ωστόσο, όπως σχολιάζει η Tepfenhart: «Ένας πρώην σύντροφός μου έκανε “συλλογή” από γυναίκες κι εγώ δεν το είχα καταλάβει γιατί είχα μια σημαντική θέση σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα. Δεν είχα χρόνο να το παρατηρήσω. Αν μάλιστα είσαι μαμά με δύο παιδιά, βάζω στοίχημα ότι είσαι πιο πολυάσχολη από ό,τι ήμουν εγώ».
«Ένας πρώην σύντροφός μου έκανε “συλλογή” από γυναίκες κι εγώ δεν το είχα καταλάβει γιατί είχα μια σημαντική θέση σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα. Δεν είχα χρόνο να το παρατηρήσω. Αν μάλιστα είσαι μαμά με δύο παιδιά, βάζω στοίχημα ότι είσαι πιο πολυάσχολη από ό,τι ήμουν εγώ»
Πώς όμως μπορεί να διαπιστώσει μια γυναίκα ότι έπεσε θύμα franchising;
Έρχεται σε επαφή μαζί της η δεύτερη γυναίκα του συζύγου/συντρόφου της, που το έχει ανακαλύψει πρώτη.
Βρίσκει τυχαία τα ενοχοποιητικά στοιχεία, π.χ. στο κινητό του συντρόφου της.
Ο άπιστος σύζυγος/σύντροφος ζητάει διαζύγιο ή μπλέκεται παρά τη θέλησή του σε κάποια δικαστική διαμάχη – για παράδειγμα, από τη μητέρα ενός από τα παιδιά του που ζητάει διατροφή.
Η περίπτωση του Jeremy
Η Ossiana Tepfenhart περιγράφει την ιστορία μιας φίλης της, η οποία έβγαινε με έναν τύπο ονόματι Jeremy:
«Ο Jeremy έλεγε ξανά και ξανά στη φίλη μου ότι ήθελε να κάνει παιδιά μαζί της. Της μιλούσε για δαχτυλίδια, τη συνόδευε στα πάρτι και της τόνιζε πόσο ήθελε έναν σοβαρό δεσμό.
«Ο Jeremy έλεγε ξανά και ξανά στη φίλη μου ότι ήθελε να κάνει παιδιά μαζί της. Της μιλούσε για δαχτυλίδια, τη συνόδευε στα πάρτι και της τόνιζε πόσο ήθελε έναν σοβαρό δεσμό».
»Μόνο που δεν της τηλεφωνούσε ποτέ στη διάρκεια της εβδομάδας, εξαιτίας της “δουλειάς” του.
Απέκτησαν ένα κορίτσι μαζί, αλλά τελικά η υπομονή της έφτασε στα όριά της. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι εκείνος είχε και δεύτερη οικογένεια. Και αν εκείνη δεν του απαγόρευε να συναντήσει το παιδί του (παρόλο που αυτός το ζητούσε επίμονα) η κόρη της θα είχε αποκτήσει έναν “πατέρα” που θα μπαινόβγαινε στη ζωή της με τον πιο σκληρό τρόπο».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.