Στα καλύτερά τους, οι φιλίες μπορεί να είναι ασφαλείς και μαγικές, σαν εσύ και μια φίλη σου να έχετε ό,τι χρειάζεται για να γεμίσετε ο ένας τον κόσμο του άλλου.

Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, οι φιλίες γίνονται περίπλοκες, συχνά προκαλώντας σύγχυση και θλίψη. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσεις πότε πρέπει να προσπαθήσεις να διατηρήσεις μια φιλία, πότε να δώσεις στη σχέση χώρο και πότε να την τερματίσεις με ακεραιότητα.

Οι φιλίες τελειώνουν για διάφορους λόγους, κάποιους που εξηγούνται ευκολότερα και άλλους λιγότερο. Για παράδειγμα, είναι κατανοητό να χάνεις επαφή όταν μετακομίζεις σε άλλη χώρα, παντρεύεσαι κάποιον με αντίθετες πολιτικές απόψεις ή περνάς από διαφορετικά στάδια ζωής σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει έλλειψη αμοιβαιότητας χωρίς λόγο, ή δεν υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία.

Εάν συνειδητοποιείς ότι είσαι λιγότερο κοντά σε κάποιο άτομο από πριν, αλλά δεν είσαι σίγουρη γιατί, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις να προσπαθείς να κρατήσεις τη φιλία. Με τόσες πολλές απαιτήσεις από τον χρόνο μας, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο ποιος και τι είναι σημαντικό για εμάς. Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές και τις επιλογές των άλλων, μπορούμε να επιλέξουμε σε ποιον θα επιτρέψουμε να μπει στη ζωή μας.

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν αξίζει να συνεχίσεις να επενδύεις σε μια φιλία, ή είναι καλύτερο να την τερματίσεις.

1. Έχει αξία αυτή η φιλία για μένα;

Σκέψου το άτομο για το οποίο έχεις αμφιβολίες και αναρωτήσου αν εξακολουθεί να έχει αξία και σημασία στη ζωή σου. Τι εκτιμάς σε αυτό; Πώς αισθάνεσαι όταν σκέφτεσαι να περάσεις χρόνο μαζί του; Επίσης, σκέψου τι παίρνεις από αυτήν τη σχέση. Έχει ακόμα αξία για εσένα; Νιώθεις καλά να έχεις κάποιον που ξέρει για το παρελθόν σου στο παρόν σου; Υπάρχουν ακόμα πράγματα που απολαμβάνετε ο ένας στον άλλον;
Προσπάθησε να καταλάβεις εάν μπορείς να αναπροσαρμόσεις τον ρόλο αυτού του ατόμου και τις προσδοκίες σου από αυτό. Μπορεί να αποφασίσεις ότι εξακολουθεί να έχει αξία για εσένα, αλλά δεν θα προσπαθείς πλέον να συνδεθείς μαζί του με τον ίδιο τρόπο ή με την ίδια συχνότητα.

2. Πώς νιώθω που δίνω σε αυτή τη σχέση;

Αν έχεις αρχίσει να νιώθεις αγανάκτηση, σημαίνει ότι δίνεις πέρα ​​από τα όριά σου. Η δυσαρέσκεια οδηγεί σε απόσταση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιφρόνηση – ένας προγνωστικός παράγοντας απώλειας των σχέσεων. Σκέψου πώς αισθάνεσαι για αυτά που δίνεις —τον χρόνο σου, τη συναισθηματική σου ενέργεια κ.λπ.— και αναρωτήσου εάν υπάρχουν τρόποι που μπορεί να χρειαστείς είτε να εξοικονομήσεις την ενέργεια και τους πόρους σου είτε να ζητήσεις ρητά να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες ανάγκες σου.

3. Τι μένει άρρητο;

Συχνά, πιστεύουμε ότι αν συζητήσουμε δύσκολα πράγματα, αυτό θα οδηγήσει σε ρήξη. Στην πραγματικότητα, αν τα συναισθήματα μας δημιουργούν απόσταση ή σύγκρουση, δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα, αλλά το αποκαλύψαμε. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να προσδιορίσεις τι είναι αυτό που μπορεί να θέλεις να πεις που ακούγεται σκληρό ή τρομακτικό και σκέψου εάν το άλλο άτομο μπορεί να ανεχτεί να το ακούσει.

Εάν δεν μπορεί, μοιράσου το με ένα άλλο άτομο στη ζωή σου, έτσι ώστε αυτά τα συναισθήματα να εξακολουθούν να αναγνωρίζονται. Αν μπορεί, αναρωτήσου τι πρέπει να αλλάξει για εσένα για να έχεις το θάρρος μέσα σου να τα μοιραστείς.

4. Μπορώ να περιμένω αυτό το άτομο;

Η πορεία της ζωής είναι μεγάλη. Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι απόστασης, και περίοδοι εγγύτητας. Όταν κάποιο άτομο περνάει μια δύσκολη στιγμή, σκέψου αν μπορείς να του δώσεις χώρο, παραμένοντας ανοιχτή και με την επιθυμία για περισσότερα στο μέλλον. Πώς μπορείς να το ενημερώσεις ότι του δίνεις χώρο και ότι θέλεις να βρεθείτε όταν είναι έτοιμο;

5. Μπορείς να πεις αντίο;

Στην κουλτούρα μας, οι αποχαιρετισμοί συχνά αποφεύγονται. Δεν θέλουμε τη θλίψη που συνοδεύει τη λήξη μιας σχέσης. Αντί να αρνηθείς το τέλος και να αφήσεις τη σχέση να τελειώσει, σκέψου το ενδεχόμενο να κάνεις ένα «δυναμικό χωρισμό». Αυτός είναι ένας τρόπος να τερματίσεις μια φιλία με καλοσύνη και ακεραιότητα.

Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές φράσεις του δυναμικού χωρισμού:

Σε ευχαριστώ για όσα έζησα μαζί σου
Αυτό που παίρνω μαζί μου, από σένα, είναι…
Αυτό θέλω να πάρεις μαζί σου από εμένα, είναι…
Αυτό που σου εύχομαι, από εδώ και πέρα…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολλές σχέσεις έχουν αρχή, μέση και τέλος. Το πρόβλημα δεν είναι σε αυτά τα στάδια, αλλά όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε την πραγματικότητά τους ή να πολεμήσουμε εναντίον της. Το να έχουμε το θάρρος να δώσουμε προσοχή στο πώς είναι πραγματικά οι σχέσεις – και τι θέλουμε να κάνουμε γι ‘αυτές – μας επιτρέπει να νιώθουμε ενδυναμωμένοι. Δημιουργεί επίσης περισσότερες ευκαιρίες για εγγύτητα, είτε μέσα στις υπάρχουσες σχέσεις, είτε για να αφήσουμε χώρο στη ζωή μας για νέες.