Η εμπιστοσύνη σε μια σχέση δεν είναι κάτι το διαπραγματεύσιμο, θεωρείται, μάλιστα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για να κυλήσει ήρεμα ένας δεσμός.
Το να έχει ένας από τους δύο συντρόφους θέματα εμπιστοσύνης, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει και μια υγιής σχέση. Απλώς, όταν αυτό συμβαίνει τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα.
«Όταν το ένα άτομο δεν εμπιστεύεται το άλλο, μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα σε μια σχέση. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά», λέει η Kara Hicks, κοινωνική λειτουργός και σύμβουλος ζευγαριών. Τα θέματα με την εμπιστοσύνη μπορεί να ξεκινούν από πολλούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, τα άσχημα παιδικά χρόνια κάποιου μπορεί να ευθύνονται για τη δυσκολία του να εμπιστευθεί τον άλλο. Αν ο σύντροφός σας μεγάλωσε σε μία οικογένεια, όπου οι γονείς δεν κρατούσαν τις υποσχέσεις του, ίσως να μην μπορεί να βασιστεί στους άλλους. Οι περασμένες σχέσεις παίζουν επίσης ρόλο.
Αν υπήρξε απιστία σε προηγούμενη σχέση του συντρόφου σας, τότε είναι πιθανό να έγινε, εξ’ αιτίας αυτού, πολύ καχύποπτος.
Αν και είναι σύνηθες να θέλουμε να βοηθήσουμε τον σύντροφό σου να λύσει αυτά του τα προβλήματα, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως, πριν αποφασίσουμε να το δοκιμάσουμε.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να θυμάστε πως η επίλυση αυτών των ψυχολογικών ζητημάτων είναι προσωπική υπόθεση. Εσείς μπορείτε απλώς να βοηθήσετε και όχι να τα λύσετε.
Πρόκειται επίσης για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία απαιτεί υπομονή και θέληση, κυρίως από την πλευρά του συντρόφου σας. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς;
Στηρίξτε, χωρίς να προσπαθείτε να διορθώσετε το πρόβλημα
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η λύση στο ζήτημα εμπιστοσύνης μπορεί να έρθει μόνο από το ίδιο το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Εσείς εστιάστε στο να στηρίξετε την προσπάθεια, ειδικά αν γίνεται και με τη βοήθεια ειδικού.
Σύμφωνα με την Cat Blake, ψυχοθεραπεύτρια και relationship coach, «Αν η συνεδρία μου είναι με άτομο που αντιμετωπίζει θέματα εμπιστοσύνης, θα προσπαθήσω να το βοηθήσω να εκφράσει τις ανάγκες του στον σύντροφό του.
Η σχέση είναι η πλατφόρμα που θα γιατρέψει το τραύμα. Με αυτόν τρόπο, εκείνος που δεν εμπιστεύεται εύκολα, θα θυμηθεί τι σημαίνει να βασίζομαι στον άλλο. Αν ο σύντροφος δεν επιθυμεί να βρίσκεστε μαζί του στη συνεδρία, είναι απόλυτα αποδεκτό. Εσείς, πρέπει να είστε το υποστηρικτικό του δίκτυο».
Δείξτε υπομονή
Ό,τι κακό συνέβη στον σύντροφό σας δεν θα φύγει μέσα σε μια νύχτα. Και σίγουρα δεν μπορείτε να ζητήσετε από τον άλλο να σας εμπιστευτεί και να περιμένετε να το κάνει αμέσως.
“Για να υπάρξει μία επιτυχημένη και με διάρκεια σχέση με κάποιον που έχει θέματα εμπιστοσύνης, το ταίρι τους πρέπει να δείξει υπομονή, αποφασιστικότητα και θέληση.
Θα υπάρξουν πισωγυρίσματα, τα οποία θα πληγώσουν και τους δύο. Αν μπορείτε να συνεχίσετε με σταθερά και αργά βήματα, τότε είναι πολύ πιθανό να χτίσετε πάνω σε πολύ γερά θεμέλια”.
Ανοίξτε την καρδιά σας
Αν θέλετε να μιλήσει ανοιχτά ο άλλος σε εσάς κάντε και εσείς το ίδιο. Η εμπιστοσύνη χτίζεται με τον χρόνο και ενισχύεται με τα λόγια και τις πράξεις μας.
“Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη επιβεβαίωση για να δείξουν ανοιχτά τι νιώθουν. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δείχνετε στο ταίρι σας ότι μπορείτε και εσείς να μοιραστείτε όσα σας βασανίζουν.
Ότι νιώθετε άνετα με αυτό και συζητάτε για όσα σας απασχολούν”, προτείνει η Valon Alford, κοινωνική λειτουργός και sex therapist.
Μην ανεχτείτε την κακοποίηση
Το ότι θα είστε ευάλωτη δεν σημαίνει ότι θα ανεχτείτε και κακοποιητική συμπεριφορά. Είναι άλλο να ανησυχεί το ταίρι σας ότι ίσως χωρίσετε και πληγωθεί και άλλο αυτός ο φόβος να γίνεται εμμονή, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει στη ζωή σας, να ελέγχει τα τηλέφωνά σας, να αποφασίζει με ποιους θα κάνετε παρέα και να σας κατηγορεί διαρκώς για απιστίες.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κακοποιητική είναι κάθε είδους συμπεριφορά που προσπαθεί να σας ελέγξει και δεν σας επιτρέπει να είστε ο εαυτό σας.
«Φοβάστε να εκφράσετε όσα νιώθετε; Ανέχεστε άσχημη συμπεριφορά, επειδή φοβάστε ότι το ταίρι σας δεν σας αγαπά διαφορετικά; Αυτό δεν είναι καθόλου αποδεκτό.
Δεν θέλετε να βρεθείτε κολλημένη σε μία κατάσταση με κάποιον που θα σας χειραγωγεί ψυχολογικά», λέει η Cat Blake και συνεχίζει: «Αν ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας ελέγξει, έχετε πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από την εμπιστοσύνη. Ποτέ δεν πρέπει να βάζετε τη δική σας ευτυχία και ασφάλεια σε ρίσκο, για να βοηθήσετε κάποιον άλλο να ξεπεράσει μια δική του δύσκολη περίοδο».
Αναζητήστε βοήθεια για τον εαυτό σας
Το να συναναστρέφεστε με άτομα που έχουν προβλήματα εμπιστοσύνης μπορεί να γίνει αρκετά ψυχοφθόρο και κουραστικό με τον καιρό. Γι’ αυτόν τον λόγο η Kara Hicks, συμβουλεύει τα ζευγάρια που την επισκέπτονται να «κινούνται μαζί». Όπως ο άνθρωπος που έχει προβλήματα εμπιστοσύνης χρειάζεται στήριξη, το ίδιο χρειάζεται και το ταίρι του. Ένα καλό υποστηρικτικό δίκτυο είναι αναγκαίο σε κάθε περίπτωση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.