Οι σχέσεις χωρίς δέσμευση ή με τοξικές συμπεριφορές μοιάζουν τόσο κοινές, που φαίνεται σαν να επινοείται κάθε μέρα ένας νέος όρος για να τις περιγράψει. “Breadcrumbing”, “Hoovering“, “cuffing” και “submarining” είναι μόνο μερικοί.
Αυτόν για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα, μπορεί να μην τον έχετε ξανακούσει, αλλά είναι πολύ πιθανό να τον έχετε ζήσει ή να τον ζείτε αυτή την περίοδο.
Ο όρος είναι situationship και θα μπορούσαμε να πούμε πως μοιάζει αρκετά αυτό που λέγαμε κάποτε “it’s complicated”.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο όρος και ποιες σχέσεις περιγράφει
Το situationship ή η «κατάσταση» είναι «ο χώρος ανάμεσα σε μια αφοσιωμένη σχέση και κάτι περισσότερο από μια φιλία. Σε αντίθεση με τους friends with benefits ή την κανονική σχέση, στο situationship δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση για το τι συμβαίνει μεταξύ δύο ατόμων», εξηγεί ο Jonathan Alpert, ψυχοθεραπευτής.
«Το situationship μπορεί να οριστεί ως μια ρομαντική σχέση που στερείται δέσμευσης και των σχετικών κανόνων και προσδοκιών», δηλώνει ο Jess Carbino, κοινωνιολόγος για το Tinder και το Bumble.
Στην ουσία, πρόκειται για μια ρομαντική κατάσταση μεταξύ δύο ατόμων, η οποία δεν ορίζεται ούτε ως ερωτική σχέση ούτε ως απόλυτα σεξουαλική σχέση.
Πρόκειται για ένα είδος απροσδιόριστης σχέσης, όπου οι δυο σύντροφοι δεν επιθυμούν ή δεν μπαίνουν στον κόπο να την ονομάσουν, ενώ σπάνια γίνονται σχέδια για το μακροπρόθεσμο μέλλον. Μια τέτοια δυναμική μπορεί να είναι προσωρινή ή να αναπτυχθεί έπειτα από μερικά ραντεβού με κάποιον, όταν ίσως να είναι πολύ νωρίς για να συζητήσετε το πού βαδίζει η σχέση σας.
Γιατί το situationship είναι τώρα τόσο δημοφιλές
«Πολιτιστικά, οι προσδοκίες μας για τις σχέσεις έχουν αλλάξει· οι άνθρωποι παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους και πολλοί επιθυμούν να εξερευνήσουν τις σχέσεις με λιγότερο δομημένο τρόπο χωρίς πίεση για δέσμευση, καθώς δίνουν προτεραιότητα στην αυτογνωσία και στην ανάπτυξη ως άτομα», εξηγεί η Saba Harouni Lurie, σύμβουλος γάμων και οικογενειακή σύμβουλος.
Επιπλέον, το online dating και οι εφαρμογές γνωριμιών μάς δίνουν τη δυνατότητα της επιλογής και εδώ δημιουργείται ένα παράδοξο. «Έχουμε τόσες πολλές επιλογές που είναι δύσκολο να αφοσιωθούμε στον άνθρωπο που έχουμε μπροστά μας. Όταν πηγαίνει στην τουαλέτα, μπορούμε απλώς να κάνουμε swipe right στο κινητό και να βρούμε κάποιον άλλο», λέει η Christie Tcharkhoutian, οικογενειακή σύμβουλος.
«Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς μπορεί να είναι διασκεδαστικό, να προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση και αίσθημα ελευθερίας. Επιπλέον, σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις κάποιον χωρίς να νιώθεις την πίεση του πού βαδίζει η σχέση. Ωστόσο, το ότι όλα είναι τόσο διφορούμενα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος και αίσθημα ευαλωτότητας», σημειώνει.
Πότε το situationship γίνεται προβληματικό
Το πρόβλημα ξεκινά όταν ένα από τα δύο άτομα που εμπλέκονται σε μία τέτοια κατάσταση αρχίζει να αναπτύσσει συναισθήματα για το άλλο. «Υπάρχει μια φυσιολογική αντίδραση που συμβαίνει όταν νιώθεις οικεία με κάποιον. Πιο συγκεκριμένα, η ορμόνη ωκυτοκίνη απελευθερώνεται όταν κάνετε σεξ, φιλιέστε ή απλώς αγκαλιάζεστε. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να παρακάμψετε», λέει η Abby Medcalf, relationship expert.
Από τη στιγμή που θα αναπτυχθούν συναισθήματα η όλη situationship φάση, αργά ή γρήγορα, θα χαλάσει. «Αρχίζεις να νιώθεις απόρριψη, επειδή ο άνθρωπος με τον οποίο συναναστρέφεσαι δεν σε θέλει ολοκληρωτικά», σημειώνει η Abby Medcalf .
Τα 5 βασικά σημάδια του situationship
Κάνετε μόνο βραχυπρόθεσμα σχέδια
Κανονίζετε για το βράδυ ή το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και ποτέ για το καλοκαίρι που θα έρθει ή τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τα ραντεβού σας δεν είναι προτεραιότητα, ενώ σπάνια θα λάβετε πρόσκληση για την οικογενειακή μάζωξη ή τη συγκέντρωση με φίλους στο σπίτι.
Δεν μοιράζεστε πιο προσωπικές ανησυχίες
Και οι συζητήσεις σας περιορίζονται σε dirty talk και θέματα σεξουαλικού περιεχομένου. Αγνοείτε τους φόβους και τις ανησυχίες του άλλου, αλλά και τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχει. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και εγγύτητα.
Ο στενός κύκλος σάς είναι άγνωστος
Επειδή τα πράγματα μεταξύ σας δεν είναι μόνιμα, θεωρείται ανούσιο να γνωρίσει ο ένας τους φίλους του άλλου ή το οικογενειακό του περιβάλλον. Αν κάνατε αυτό το βήμα, ίσως θα έπρεπε να ορίσετε τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ σας, έτσι πλέον δεν θα βρισκόσασταν σε situationship, αλλά σε κανονική relationship.
Η αποκλειστικότητα δεν είναι δεδομένη
Στη σχέση σας εμπλέκονται και άλλα άτομα. Αν ανακαλύψετε πως το άτομο με το οποίο βρίσκεστε έχει ερωτική σχέση και με άλλους ανθρώπους μην εκπλαγείτε. Πιθανότατα, βρίσκεστε σε ένα situationship. Εκτός, αν είχατε εξ αρχής βάλει όρια και ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει μεταξύ σας, οπότε -πιθανοτατα- θα βρισκόσασταν σε μια μή μονογαμική ή μονογαμική σχέση.
Επικρατεί άγχος
Το ότι βρίσκεστε σε ένα situationship δεν σημαίνει ότι θα είστε απαλλαγμένες από άγχος ή στρες. Υπάρχει αβεβαιότητα, ασάφεια και αμφιθυμία, πράγμα που δεν είναι καλό για την ψυχολογία μας, ακόμα και αν δεν υπάρχει πίεση από τη σχέση.
Τι να κάνετε αν βρίσκεστε σε ένα situationship
Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τα συναισθήματά σας: Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να είστε ξεκάθαροι για τις προθέσεις σας για τη σχέση.
Ζητήστε αυτό που θέλετε: Αν σας ενδιαφέρει μια πιο σοβαρή σχέση, σκεφτείτε να δηλώσετε ξεκάθαρα πώς νιώθετε και να ζητήσετε αυτό που θέλετε. Είτε ο άλλος νιώθει το ίδιο είτε όχι, είναι καλύτερο να έχετε μια απάντηση για να ξέρετε πώς θα κινηθείτε μετά.
Αποφύγετε την παθητική προσέγγιση: Εάν θέλετε κάτι περισσότερο από το άλλο άτομο, το να δέχεστε αυτό που συμβαίνει με την ελπίδα ότι κάποτε μπορεί να αλλάξει, μπορεί να γίνει πολύ επιβλαβές για την υγεία και την ψυχολογία σας. Το να ξοδεύετε χρόνο χωρίς να κάνετε γνωστές τις προθέσεις ή τις ανάγκες σας διαιωνίζει την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσατε να έχετε ακόμα μια ευκαιρία, αλλά στην πραγματικότητα, δεν αλλάζει αυτό που συμβαίνει.
Ξεκαθαρίστε τη θέση σας: Εάν βρίσκεστε σε μια «κατάσταση» και είστε πραγματικά ικανοποιημένες με αυτό, είναι σημαντικό να το κοινοποιήσετε αποτελεσματικά στον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας. Επικοινωνήστε τις ανάγκες, τα όρια και τις προσδοκίες σας από την αρχή για να αποτρέψετε τα πληγωμένα συναισθήματα στο μέλλον.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.