Το να ακούς όταν μιλά ο σύντροφός σου, να δείχνεις στοργή, να τον υποστηρίζεις σε δύσκολες στιγμές—όλα αυτά είναι γνωστά χαρακτηριστικά του να είσαι καλή σύντροφος.
Υπάρχουν όμως και κάποιες ύπουλες συμπεριφορές που μπορεί να κάνεις κι εσύ (ίσως χωρίς καν να το γνωρίζεις) που μπορεί να σαμποτάρουν μια σχέση εκ των έσω. Γι’ αυτό μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό να σκεφτείς τι πρέπει να κάνεις όσο και τι να μην κάνεις σε μια σχέση, προκειμένου να διατηρήσεις τη μακροζωία της.
Σε πολλές περιπτώσεις, το να μάθεις τι δεν πρέπει να κάνεις σε μια σχέση είναι να αποφεύγεις ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας που σκοπεύεις να δημιουργήσεις, λέει η θεραπεύτρια ζευγαριών Genesis Games. «Δουλεύω με ζευγάρια για να τα βοηθήσω να αισθάνονται ξανά συνδεδεμένα και να μάθουν πώς να επικοινωνούν ανοιχτά», λέει. Αλλά αν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι ενεργούν με συνέπεια με τρόπο που εμποδίζει την επικοινωνία και τη συμπόνια, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα, προσθέτει.
Η Games έχει μερικές σκέψεις για το τι δεν θα έκανε ποτέ σε μια σχέση – και ποιες συμπεριφορές είναι καλύτερο να αποφύγει σε οποιαδήποτε αφοσιωμένη σχέση:
1. Να φέρεσαι σαν ιδιωτικός ντετέκτιβ
Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη ότι η κατασκοπεία ενός συντρόφου ξεπερνά ένα όριο, το οποίο μπορεί να παραβιάζει την εμπιστοσύνη. Όμως, σύμφωνα με την Games, υπάρχει ένας ακόμη πιο επικείμενος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να κάνεις τον ντετέκτιβ σε μια σχέση: Θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σου υγεία.
«Αν νιώθεις ότι πρέπει να ψάξεις τα γραπτά μηνύματα και τα email του, πρέπει πραγματικά να σταματήσεις και αξιολογήσεις εάν θέλεις να είσαι σε αυτή τη σχέση και πώς όλη αυτή η δράση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να φέρεσαι σε άλλους τομείς της ζωής σου», λέει η Games. «Πώς η επιλογή σου να επενδύσεις ενέργεια για να κάνεις τον ερευνητή επηρεάζει τις σχέσεις σου με τους φίλους, τους συναδέλφους ή τα παιδιά σου;»
Αντί να κατασκοπεύεις όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία, η Games προτείνει να σταματήσεις για να κάνεις μια ενδοσκόπηση. «Ίσως υπάρχει κάτι που κάνει ο σύντροφός σου που δεν το νιώθεις σωστό ή προκαλεί ένα αίσθημα ανασφάλειας ή ζήλιας σε εσένα», λέει. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνει να προσδιορίσεις ποια μπορεί να είναι αυτή η συμπεριφορά και στη συνέχεια να κάνεις μια ωμή συζήτηση με τον σύντροφό σου σχετικά με τις εναλλακτικές προσδοκίες που μπορεί να έχεις για να νιώσεις ασφάλεια και να τον εμπιστευτείς.
Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι η ανασφάλεια που νιώθεις μπορεί να προέρχεται από κάπου μέσα σου και όχι από κάτι που κάνει ο σύντροφός σου, λέει η Games. «Μπορεί να έχεις κάνει προηγούμενες σχέσεις όπου σε απάτησαν ή είδες την απιστία να συμβαίνει στην οικογένεια σου, οπότε θα μπορούσε να σε κάνει να περιμένεις το ίδιο από την τρέχουσα σχέση σου». Αυτό μπορεί να σε κάνει να φέρεσαι σαν ντετέκτιβ ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να υποψιάζεσαι ότι ο σύντροφός σου κρύβει κάτι.
Σε αυτά τα σενάρια, το να προσδιορίσεις απλώς την πηγή των συναισθημάτων σου και, πάλι, να μιλήσεις με τον σύντροφό σου για το τι μπορεί να κάνει για να καταπνίξει τις ανασφάλειές σου θα ήταν μια πιο σοφή πορεία δράσης από την κατασκοπεία.
2. Να προσποιηθείς έναν οργασμό
Η Games δεν προτείνει ποτέ την προσποίηση ενός οργασμού σε μια ρομαντική σχέση. «Το σεξ είναι μια σημαντική πτυχή των ρομαντικών σχέσεων και τα ζευγάρια που έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μιλούν επίσης για το σεξ», λέει η Games. Αν προσποιηθείς έναν οργασμό – και, παρομοίως, προσποιηθείς την εμπειρία της ευχαρίστησης – πιθανότατα να μην δείχνεις το τι είναι αυτό που πραγματικά σε πυροδοτεί.
«Είναι χρήσιμο να δίνετε ο ένας στον άλλο ανατροφοδότηση σχετικά με το τι σας ενεργοποιεί και τι όχι, και να εξερευνήσετε μαζί τις σεξουαλικές προκλήσεις με ήπιο, διαφανή και μη επικριτικό τρόπο», λέει η Games.
3. Να ξεκινάς μια διαφωνία τη νύχτα
Ίσως έχεις ακούσει τη δημοφιλή φράση ότι δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένη. Η Games διαφωνεί όταν πρόκειται για σύγκρουση σχέσεων. Συνιστά να αναβάλλεις μια διαφωνία ή μια δύσκολη συζήτηση τη νύχτα, όταν μπορεί να είστε εξαντλημένοι μετά από μια δύσκολη μέρα. «Δε θα είσαι σε θέση να σκεφτείς καθαρά και να επεξεργαστείς αυτό που προσπαθεί να σου πει ο σύντροφός σου και στη συνέχεια να βρείτε μια λύση ή σχέδιο δράσης», λέει.
Στην πραγματικότητα, το να κάνεις τον εαυτό σου «να περάσει από αυτόν τον μαραθώνιο ή να πιέσεις τον εαυτό σου στα όριά του προσπαθώντας να παρακολουθήσεις τι λέει και να απαντήσεις, θα μπορούσε να σε οδηγήσει στο να πεις ‘ναι’ ή να συμφωνήσεις σε κάτι απλά για να τον κατευνάσεις ή να τελειώσεις τη συζήτηση», λέει η Games. Το αποτέλεσμα; Δεν καταλήγετε να ασχολείστε πραγματικά με το βασικό ζήτημα – το οποίο θα μπορούσε απλώς να εμφανιστεί ξανά την επόμενη μέρα ή εβδομάδα.
Αντίθετα, όταν αντιμετωπίζεις μια κουραστική νυχτερινή διαμάχη, προτείνει να πεις: «Δεν έχω την ικανότητα αυτή τη στιγμή να καταλάβω πραγματικά αυτό που λες, αλλά ξέρω ότι είναι σημαντικό, οπότε θα μπορούσαμε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση προς το παρόν;» Σε αυτήν την περίπτωση, ναι, μπορεί να πάτε για ύπνο θυμωμένοι – αλλά μπορείτε επίσης να σχεδιάσετε να συζητήσετε και να καταλήξετε σε μια λειτουργική λύση ή δίκαιο συμβιβασμό όταν είστε και οι δύο καλά και ξεκούραστοι.
Μην αναβάλλετε όμως απλώς τη συζήτηση χωρίς συμφωνημένο χρόνο. «Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα—όπως, ‘Αύριο στις επτά, αφού τελειώσω από το γυμναστήριο, θα μιλήσουμε για αυτό’, λέει η Games. «Αυτό βοηθά να διασφαλίσετε ότι θα επιστρέψετε στη συζήτηση, ώστε να μην κρυφτεί απλώς κάτω από το χαλί, αλλά και στο ότι ο σύντροφός σου δεν θα μείνει στο κενό περιμένοντας επίλυση».