ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Η ιστορία πίσω από τον θρύλο του καταραμένου κάστρου όπου όποιος κοιμάται… πεθαίνει νέος

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Ευρώπης

Η ιστορία πίσω από τον θρύλο του καταραμένου κάστρου όπου όποιος κοιμάται… πεθαίνει νέος

Λίγο έξω από την Τεργέστη της Αυστρίας, το κάστρο του Μιραμάρε στέκει ακόμα περήφανο, σαν καινούργιο, κάνοντάς σε να ονειρεύεσαι παραμύθια για πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

Όμως αν μάθεις τον θρύλο που το συνοδεύει, το παραμύθι χάνεται και δίνει τη θέση του σε εφιάλτη.

Χτίστηκε το 1860 από τον Αρχιδούκα Μαξιμιλιανό τον Α’, τον νεότερο αδελφό του Αυτοκράτορα Ιωσήφ. Ήθελε να το κάνει δώρο στην πανέμορφη σύζυγό του Σάρλοτ του Βελγίου.

Μακριά από τις ιδιορρυθμίες της αυλής, το ζευγάρι βρήκε τον παράδεισο του, για να χαρεί ανεπηρέαστο τον έpωτά του. Επέβλεψε ο ίδιος το χτίσιμό του. Είχε τη φήμη του αφελή και του ονειροπόλου, πράγμα που τον έκανε εύκολα υποχείριο στις ορέξεις άλλων μοναρχών.

Το ζευγάρι έμεινε για λίγο στο ισόγειο του κάστρου. Όμως ο Ναπολέοντας ο Γ’, γνώριζε την αφέλειά του και πριν ολοκληρωθεί το κάστρο, τον έστειλε στο Μεξικό, με τον τίτλο του Αυτοκράτορα. Τον διάλεξε επίτηδες για να ελέγχει την αχανή χώρα. Ο αδελφός του δεν συμφωνούσε. Το Μεξικό βασανιζόταν από πόλεμο. Εμφύλιος, μαζί με Βρετανούς και Ισπανούς, οι οποίοι διεκδικούσαν ότι θεωρούσαν ότι τους αναλογούσε.

Η γυναίκα του όμως επέμενε. Ήθελε να γίνει αυτοκράτειρα. Μετακόμισαν στο Μέξικο Σίτι το 1864. Τρία χρόνια αργότερα, ο Ναπολέων ο Γ’ απέσυρε τη στήριξή του. Ο Μαξιμιλιανός αρνήθηκε να φύγει από το Μεξικό και να παραδώσει τον θρόνο. Και έτσι, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους στρατιώτες του προέδρου Χουάρεζ. Έναν μήνα μετά εκτελέστηκε.

Η Σάρλοτ τρελάθηκε. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή της απομονωμένη, κοιτώντας τα πράγματα που απέκτησαν μαζί. Η τραγική ιστορία του ζευγαριού, μια καταραμένη ιστορία αγάπης, φαίνεται πως έδωσε τροφή στον θρύλο που στοιχειώνει ακόμα και σήμερα το κάστρο του Μιραμάρε. Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος μαζί με τη σύζυγό του, κοιμήθηκαν για δυο βράδια στο κάστρο, πριν το ταξίδι του στο Σεράγεβο το 1914, όπου η δολοφονία του Φερδινάνδου έγινε η κύρια αφορμή για να ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το ίδιο συνέβη και στον Δούκα Αμέντεο ντ’ Αόστα, όταν οι Ιταλοί του Μουσολίνι είχαν καταλάβει την περιοχή. Πέθανε αργότερα σε μια βρετανική φυλακή. Ακόμα και ο Αμερικανός στρατηγός Τσάρλς Μουρ, που έμενε εκεί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πέθανε λίγα χρόνια αργότερα στην Κορέα. Με λίγα λόγια η κατάρα το λέει ξεκάθαρα: Όποιος κοιμηθεί στο κάστρο του Μιραμάρε, θα πεθάνει νέος, βίαια σε μια ξένη χώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρολ’ αυτά, είναι… μάλλον ασφαλές να επισκεφτεί κάποιος το κάστρο του Μιραμάρε την ημέρα και να ξεναγηθεί στα δωμάτια του και στον υπέροχο κήπο του. Άλλωστε αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο. Πάντως, για καλό και για κακό, αν το επισκεφτείτε ποτέ, να έχετε χορτάσει ύπνο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.