Το Live Science αναφέρει ότι ο ανεξάρτητος ερευνητής Ερρίκος Μανιώτης και η Zeliha Demirel-Gökalp του Πανεπιστημίου Anadolu μελέτησαν δύο σιδερένια ξίφη που ανακαλύφθηκαν στο Amorium, ένα στρατιωτικό οχυρό που βρίσκεται μεταξύ της βυζαντινής πρωτεύουσας της Κωνσταντινούπολης και των πόλεων Νίκαια και Άγκυρα.
Ένα από τα ξίφη, που ανακαλύφθηκε το 1993 στα ερείπια μιας εκκλησίας, μπορεί να είχε τοποθετηθεί εκεί ως προσφορά. Τα όπλα που τοποθετούνταν στις εκκλησίες, εξήγησε ο Μανιώτης, συνδέονταν συνήθως με λείψανα αγίων πολεμιστών. Αυτό το ξίφος είχε ένα σταυρό, ένα κομμάτι μετάλλου κάθετο στη λεπίδα.
Το άλλο όπλο, μια δίκοπη λεπίδα που είχε μήκος τουλάχιστον 24 ίντσες με λαβή πέντε και μισής ίντσας, ανακαλύφθηκε εκεί κοντά στην κάτω πόλη το 2001. Και τα δύο ξίφη έχουν χρονολογηθεί στον δέκατο ή τον ενδέκατο αιώνα και έχουν ένα ρολό σε σχήμα δακτυλίου. Τα ξίφη με δαχτυλίδια έχουν εντοπιστεί στη δυναστεία των Χαν της Κίνας (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.) και έχουν βρεθεί στην κεντρική Ασία, αλλά πιστεύεται ότι ήταν σπάνια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, εξήγησαν οι ερευνητές. Και ένα δαχτυλίδι ξίφος με σταυρό φρουρά πιστεύεται ότι είναι μοναδικό, ωθώντας τον Μανιώτη και τον Ντεμιρέλ-Γκοκάλπ να αποκαλούν αυτά τα όπλα «υβριδικά βυζαντινά ξίφη με δακτυλίους». Αυτά τα ασυνήθιστα όπλα μπορεί να έχουν κατασκευαστεί στο Amorium ή η παρουσία τους στην τοποθεσία μπορεί να είναι απλώς μια σύμπτωση, κατέληξαν οι ερευνητές.