ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι ΗΠΑ πήραν 300 εκατ, ευρώ από τη Novartis χάρη στον Παύλο Σαράκη. Η Ελλάδα τι ακριβώς πήρε, είπαμε;

Τα 30 πιο σημαντικά πράγματα για τον Alfred Hitchcock

Τα 30 πιο σημαντικά πράγματα για τον Alfred Hitchcock

Σαν σήμερα (29/4) πριν από 35 χρόνια πέθανε ο ”μαέστρος” του σασπένς Alfred Hitchcock. Μάθε τα 30 πιο σημαντικά πράγματα για εκείνον.

Όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο Alfred Hitchcock. Κάποιοι περισσότερα, άλλοι λιγότερα. 30 πράγματα και συμβάντα που αφορούν τον μεγάλο αυτό σκηνοθέτη θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα το έργο του και την ψυχοσύνθεσή του.

1. Αγαπημένη του ταινία ήταν το Der müde Tod (Destiny) του σκηνοθέτη Fritz Lang.

2. Αγαπημένος του σκηνοθέτης ήταν ο πατέρας του σουρεαλιστικού σινεμά, Luis Buñuel.

3. Στα γυρίσματα πήγαινε ντυμένος πάντα επίσημα, με κοστούμι.

4. Μισούσε τα γυρίσματα εκτός πλατό. Προτιμούσε την ασφάλεια του στούντιο όπου μπορούσε να έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Για αυτό και αν παρατηρήσεις οι μεταγενέστερες ταινίες του περιλαμβάνουν ειδικά εφέ.

5. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν πει ότι ο σκηνοθέτης δεν άντεχε να κοιτά τη σύζυγό του, Alma Reville, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

6. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει μια κόρη, την Patricia Hitchcock, η οποία έπαιξε σε τρεις ταινίες του μπαμπά της, Stage Fright (1950), Strangers on A Train (1951) και Psycho (1960).

7. Με τη σύζυγό του, είχε μια μέρα διαφορά καθώς εκείνος γεννήθηκε στις 13 και εκείνη στις 14 Αυγούστου του 1899.

8. Σε ένα πάρτι που είχε κάνει, ντύθηκε γυναίκα. Τα ρούχα και τα αξεσουάρ που χρησιμοποίησε τα αποθήκευσε στο γραφείο του. Μετά το θάνατό του και όταν καθαρίστηκε το γραφείο, τα συγκεκριμένα αντικείμενα δε βρέθηκαν και μέχρι σήμερα είναι άγνωστο αν βρίσκονται κάπου.

9. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν υποχρεωμένος να στέκεται στην άκρη του κρεβατιού της μητέρας του και να της λέει πώς πέρασε τη μέρα του.

10. Έχει ρεκόρ μικρότερης ομιλίας σε βράβευση. Συγκεκριμένα, όταν έλαβε το βραβείο Irving Thalberg Memorial το 1967 είπε ”Ευχαριστώ”.

11. Του άρεσε να κάνει κοντινά πλάνα στα χτενίσματα.

12. Επέλεγε κατά κύριο λόγο, ξανθές πρωταγωνίστριες για τις ταινίες του, όπως οι: Anny Ondra, Madeleine Carroll, Joan Fontaine, Ingrid Bergman, Grace Kelly, Eva Marie Saint, Kim Novak, Vera Miles, Janet Leigh και Tippi Hedren.

13. Η δουλειά του είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο όρος ”χιτσκοκικό” που αφορά τα θρίλερ με σασπένς.

14. Κατά την άποψή του, η καλύτερη ταινία που έχει σκηνοθετήσει είναι το ”Shadow of a Doubt”

15. Αντίθετα, εκείνη που του άρεσε λιγότερο, ήταν η Champagne (1928).

16. Ήταν φίλαθλος της West Ham και είχε εκμυστηρευτεί στους συναδέλφους του ότι ήταν συνδρομητής σε αγγλικές εφημερίδες ώστε να μαθαίνει τα νέα της αγαπημένης του ομάδας.

17. Εκτός από την αστυνομία, ο Alfred Hitchcock είχε άλλη μια φοβία: Τα αυγά.

18. Ο Walt Disney αρνήθηκε στον Hitchcock να γυρίσει ταινία του καθώς θεωρούσε ως αηδιαστική την ταινία Ψυχώ.

19. Το 1939, είχε προτείνει κάποιες βελτιώσεις στην ταινία ”Όσα παίρνει ο άνεμος” ωστόσο απορρίφθηκαν και δεν συμπεριλήφθηκαν στην ταινία.

20. Όταν κέρδισε το βραβείο Lifetime Achievement το 1979 είχε πει αστειευόμενος στους φίλους του ότι έπρεπε να πεθάνει σύντομα. Τραγική ειρωνεία, πέθανε ένα χρόνο μετά.

21. Η ταινία του, Dial M for Murder (1954), ξαναβγήκε το 1980 σε 3D.

22. Από το 1942 μέχρι τον θάνατό του, έμενε στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στην οδό, 10957 Bellagio.

23. Το 1962 αρνήθηκε τον βρετανικό τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Commander of the Order of the British Empire).

24. Είχε εκμυστηρευτεί στον François Truffaut (έναν εκ των ιδρυτών του γαλλικού Νέου Κύματος) ότι ενώ πριν το φιλμ The Lodger: A Story of the London Fog, είχε κάνει δυο ταινίες, τη συγκεκριμένη τη θεωρούσε ντεμπούτο του.

25. Στις 2 Αυγούστου του 1968 είχε επισκεφτεί τη Φιλανδία για να δει τοποθεσίες για το γύρισμα της ταινίας “The Short Night” που τελικά δεν έγινε ποτέ. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί είναι τόσο δημοφιλής εκείνος απάντησε ”Όλοι θέλουν να τρομάζουν”.

26. Όσο για το ‘The Short Night”, δούλευε το φιλμ από το 1977 μέχρι τον θάνατό του. Το μεγαλύτερο μέρος του σεναρίου έγραψε ο David Freeman το οποίο κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του Hitchcock.

27. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής της σειράς ”Alfred Hitchcock Presents”, όποτε παρουσιαζόταν πρόβλημα ο Alfred Hitchcock κρυβόταν από την παραγωγό, Joan Harrison. Αγαπημένη του κρυψώνα ήταν πίσω από τον καναπέ του γραφείου του!

28. Παρόλο που ο Alfred Hitchcock ήταν 5 φορές υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και 3 στις Κάννες, ποτέ δεν κέρδισε προς έκπληξη πολλών φαν και κριτικών.

29. Έχει κάνει πολλά cameo (εμφανίσεις) σε ταινίες του και ο λόγος που επέλεξε να μην είναι τόσο στο προσκήνιο των φιλμ του ήταν επειδή γνώρισε ότι θα αποσπούσε την προσοχή των θεατών και θα έχαναν τη μαγεία της πλοκής.

30. Απέφευγε τις κοσμικές εκδηλώσεις και προτιμούσε να περνά τα απογεύματα με την οικογένειά του.

Όσα χρόνια και αν περάσουν από τον θάνατό του, πάντα θα μαγεύει τους ”εραστές” της 7ης τέχνης με το αξεπέραστο ταλέντο του. Γιατί ήταν μπροστά από την εποχή του. Γιατί έβλεπε με άλλη ματιά όσα οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε. Γιατί το μυαλό του ζήλεψαν και θαύμασαν πολλοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.