Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την ταυτότητα του άντρα, ο οποίος, στο μέσον ενός ενθουσιώδους πλήθους, έχει σταυρώσει τα χέρια και αρνείται να χαιρετήσει ναζιστικά τον Χίτλερ.

Ο άνδρας πιθανόν ονομάζεται August Landmesser, Ογκιούστ Λαντμέσερ. Μια ημέρα του 1936, στη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, αρνείται να χαιρετήσει ναζιστικά, στο μέσον ενός πλήθους ανθρώπων που υψώνουν όλοι μαζί το χέρι για να τιμήσουν την άφιξη ενός νέου πλοίου στο λιμάνι του Αμβούργου. Ηταν 13 Ιουνίου 1936 και όλοι οι εργάτες του ναυπηγείου είχαν αναγκαστεί να παραστούν στην εκδήλωση. Η σκηνή απαθανατίστηκε από έναν άγνωστο φωτογράφο.

Η φωτογραφία δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στη Γερμανία και έγινε γνωστή το …2012 όταν ανέβηκε στον λογαριασμό Facebook μιας οργάνωσης που βοηθούσε τα θύματα από το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, μετά τον σεισμό και την καταστροφή της Φουκουσίμα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είδαν την φωτογραφία και την διένειμαν στα social media.

Για την ιαπωνική οργάνωση Senri no michi, αυτή η φωτογραφία συμβολίζει «το κουράγιο να πεις όχι». «Κουράγιο» είναι επίσης ο τίτλος που της έδωσε το σάιτ Fasena, το οποίο ειδικεύεται στις πληροφορίες για το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Η εικόνα έγινε παγκόσμιο σύμβολο και κατέληξε ακόμη και σε …φλυτζάνια.

Ο Ογκιούστ Λαντμέσερ ήταν νεαρός εργάτης στα ναυπηγεία του Αμβούργου όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία. «Εκείνη την ημέρα ο ίδιος ο Χίτλερ βρισκόταν στο Αμβούργο» ήταν ο υπότιτλος της φωτογραφίας, η οποία μπήκε στο αρχείο ενός κέντρου ντοκουμέντων στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία έχει αναζητήσει την ιστορία της φωτογραφίας, «ο Ογκιούστ Λαντμέσερ έχει προσωπικούς λόγους να μην κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό». Εναν χρόνο πριν τραβηχτεί η φωτογραφία, το 1935, ο νεαρός 25χρονος άνδρας είχε παντρευτεί την Ιρμα Εκλερ, 22 ετών. Μεγάλο πρόβλημα για την Γερμανία της εποχής: ήταν Εβραία. Ο γερμανικός νόμος απαγόρευε τον γάμο. Ο Ογκιούστ Λαντμέσερ αποβλήθηκε από το ναζιστικό κόμμα, στο οποίο είχε εγγραφεί το 1931. Το ζευγάρι αδιαφορεί για τις εντολές του κόμματος και φέρνει στον κόσμο δύο κοριτσάκια, την Ινγκριντ, το 1935 και την Ιρέν το 1937. Η Ιρέν έδωσε αργότερα και τις οικογενειακές φωτογραφίες στον τύπο.

Το ζευγάρι συλλαμβάνεται το 1938. Ο Ογκιούστ Λαντμέσερ και η γυναίκα του φυλακίζονται γιατί «βεβήλωσαν την ράτσα» και καταδικάζονται σε καταναγκαστικά έργα. Η γυναίκα πεθαίνει στη φυλακή το 1941 και εκείνος στέλνεται στο μέτωπο, όπου χάνονται και τα ίχνη του. Τα δύο κοριτσάκια στάλθηκαν στο ορφανοτροφείο, αλλά επέζησαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πώς ξέρουμε σήμερα ότι είναι αυτός ο άνδρας στην φωτογραφία που έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής; Το 1991, η Ιρέν αναγνώρισε τον πατέρα της στην φωτογραφία την οποία χρησιμοποίησε μια γερμανική εφημερίδα. Εδώ και μερικά χρόνια συγκεντρώνει ντοκουμέντα σχετικά με την μοίρα των συγγενών της και ειδικά του πατέρα της. Εγραψε ήδη ένα βιβλίο, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1996, στο οποίο διηγείται την ιστορία της οικογένειάς της «η οποία καταστράφηκε από την ναζιστική Γερμανία». Πιθανόν να είναι αυτός ο άνδρας της φωτογραφίας.