Η ανακάλυψη του τάφου του έγινε από μια διεθνή ομάδα αρχαιολόγων κοντά στην πόλη της Πύλου.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand (Νότια Αφρική) έχει ανακατασκεύασε το πρόσωπο του πολεμιστή της Εποχής του Χαλκού ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο σε τάφο της αρχαίας πόλης της Πύλου, στην Ελλάδα, αναφέρει το Discovery News.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πολεμιστής, γνωστότερος με το παρατσούκλι που έδωσαν οι επιστήμονες «Πολεμιστής Γρύπας» από τα δύο αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο του με την εικόνα του μυθικού πουλιού, πέθανε σε 30-35 ετών, περίπου το 1500 π.Χ.
Οι επιστήμονες μελέτησαν αρκετούς ιστούς του προσώπου του και την εξωτερική επιφάνεια του κρανίου και κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι είχε μαύρα μαλλιά, τετράγωνο σαγόνι και ισχυρό λαιμό.
Σύμφωνα με τον ειδικό στην ανασύσταση του προσώπου, Tobias Houlton, το κρανίο «είχε κάταγμα στα οστά στο κεντρικό τμήμα του προσώπου, όπου με τη μεγαλύτερη ζημιά να έχει γίνει στη μύτη και στο εσωτερικό της περιοχής των ματιών».
Λόγω της κατάστασης στην οποία ήταν το κρανίο οι επιστήμονες λένε ότι το μόνο σημείο του προσώπου το οποίο δεν έχει ανακατασκευαστεί με βεβαιότητα είναι η περιοχή κοντά στη μύτη και στα μάτια. Για να ανακατασκευαστεί η περιοχή αυτή ελήφθησαν δείγματα από το πρόσωπο 50 σύγχρονων Ελλήνων, ηλικίας 25 έως 34 ετών. Έτσι ολοκληρώθηκε το πρόσωπο.
Η ανακάλυψη του τάφου έγινε από μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής αρχαιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati (ΗΠΑ). Στον τάφο, διαστάσεων περίπου 2,4 μέτρα μήκος και 1,5 μέτρα πλάτος, ανακαλύφθηκαν επίσης πολλά αντικείμενα, μεταξύ αυτών ένα χάλκινο ξίφος, μια μεγάλη συλλογή από χρυσά δαχτυλίδια, πολύτιμους λίθους, σφραγίδες και χάλκινα αγγεία.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η επαναστατική ανακάλυψη θα μπορούσε να ρίξει φως στην προέλευση του μυκηναϊκού πολιτισμού, μια περίοδο της ιστορίας που συνδέονται με τον Αγαμέμνονα, Νέστορα, τον Οδυσσέα και άλλους ήρωες που περιγράφονται στα έπη του Ομήρου.