Τα «λιμενεργατικά της Καλαμάτας» αποτελούν μια λιγότερο γνωστή, αλλά σημαντική πτυχή των αγώνων των εργατών.
Στην Ευρώπη πραγματοποιούνται μεγάλες κινητοποιήσεις με αίτημα καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασιακά δικαιώματα για τους εργάτες: Η Βιέννη «φλέγεται», ενώ από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς σε πολλές πόλεις της Ισπανίας προκηρύσσονται απεργίες και πορείες.
Στην Ελλάδα, η Πρωτομαγιά της ίδιας χρονιάς είναι «ταραγμένη»: Σε εργοστάσιο τσιμέντων στην Ελευσίνα πραγματοποιείται απεργία που κρατά τελικά δύο μήνες, ενώ στην Ομόνοια και στον Πειραιά σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ απεργών και αστυνομίας.
Καπνεργάτες κατεβαίνουν σε απεργία στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα και οι διαδηλώσεις λαμβάνουν πολύ μεγάλες διαστάσεις.
Λίγες ημέρες μετά, στις 9 Μάϊου 1934, στην Καλαμάτα, όπου το λιμάνι είναι κέντρο της βιομηχανικής ανάπτυξης, πέφτουν νεκροί πέντε απεργοί εργάτες από τις συγκρούσεις με το στρατό.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία» και το eleftheriaonline.gr «Οι συγκρούσεις ήδη από τον Οκτώβριο του 1932 ήταν βίαιες και ξεκίνησαν με την απεργία των φορτοεκφορτωτών, οι οποίοι έθεταν ένα αίτημα το οποίο σήμερα μπορεί να ξαφνιάζει: ζητούσαν να εργάζονται εκ περιτροπής, έτσι ώστε να μη μένουν χωρίς μεροκάματο δεκάδες συνάδελφοί τους. Αίτημα που απορρίφθηκε από τους εργολάβους του λιμανιού και οδήγησε σε απεργία».
« Στις 26 Απριλίου 1934 γίνεται σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας, στην οποία συζητείται ένα σχέδιο μείωσης των λιμενεργατών, από 340 άτομα σε περίπου 140, με την ίδρυση ταμείου σύνταξης για εκείνους που ήταν μεγαλύτεροι των 40 χρόνων και θα αποχωρούσαν. Σημειώνεται σοβαρή διαφωνία για το ποσόν αποζημίωσης που ζητούσαν οι λιμενεργάτες αναδρομικά από το 1928, λόγω λειτουργίας του σιλό: Ζητούσαν 8 δρχ. για κάθε κιλό σιταριού που ξεφορτωνόταν, ενώ οι κυλινδρόμυλοι έδιναν μόνο 5 δρχ» αναφέρεται επίσης.
Στις 8 Μάϊου προκηρύσσεται απεργία και την επόμενη μέρα σημειώνονται εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των απεργών, με αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί πέντε εργάτες.
Μάλιστα, το eleftheriaonline.gr αναδημοσιεύει και την ανταπόκριση από την Καλαμάτα της εφημερίδας «Ανεξάρτητος», που δημοσιεύεται στο φύλλο της 10ης Μαΐου: «…Η πρώτη αιματηρά συμπλοκή εγένετο την 9ην πρωινήν. Κατ’ εκείνην την ώραν πολυάριθμος ομάς απεργών λιμενεργατών επεχείρησεν έφοδον εις τον λιμένα διά να παρεμποδίση την λειτουργίαν του απορροφητικού μηχανήματος, το οποίον είχε τεθεί εις κίνησιν. Συγχρόνως τμήμα της ομάδος αυτής επέβη λέμβου και επροχώρησεν προς το ατμόπλοιον “Λίμνη” προς τον αυτόν σκοπόν».