ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τσινγκ Σι: Η Κινέζα ιερόδουλη που έγινε πειρατής και νίκησε τις αρμάδες Βρετανών και Πορτογάλων στην Ασία (φωτό, βίντεο)

Τσινγκ Σι: Η Κινέζα ιερόδουλη που έγινε πειρατής και νίκησε τις αρμάδες Βρετανών και Πορτογάλων στην Ασία (φωτό, βίντεο)

Η Μαντάμ Τσινγκ ή Τσινγκ Σι ήταν εξέχουσα Κινέζα πειρατής κατά τη δυναστεία των Τσινγκ και τρομοκρατούσε τη Θάλασσα της Κίνας στις αρχές του 19ου αιώνα.

Διοικούσε προσωπικά πάνω από 300 τζόγκες επανδρωμένες με 20.000-40.000 πειρατές -άντρες, γυναίκες, ακόμα και παιδιά- ενώ ο υπόλοιπος στόλος που διοικούσαν οι υφιστάμενοί της περιελάμβανε πάνω από 1500 σκάφη με πλήρωμα που έφτανε τους 180.000.

Εισήλθε σε σύγκρουση με τις υπάρχουσες αυτοκρατορίες της εποχής, όπως τη βρετανική, τη πορτογαλική και τη δυναστεία των Τσινγκ. Ήταν μία από τους λίγους καπεταναίους πειρατές που αποσύρθηκαν από την πειρατεία.

Η Τσινγκ Σι έχει παρουσιαστεί σε πολλά βιβλία, μυθιστορήματα, video games και ταινίες στην Ασία.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1775 στο Γκουανγκντόνγκ. Σε ηλικία 26 ετών, δούλευε σε οίκο ανοχής στην Καντόνα της Νότιας Κίνας. Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι κινέζικες θάλασσες ήταν γεμάτες από πειρατές. Το 1800, οι πειρατές κατέλαβαν τον πλωτό οίκο ανοχής και τότε γνώρισε τον Ζενγκ Γι, έναν από τους πιο τρομερούς πειρατές, ο οποίος γοητεύτηκε από τη δυναμική κοπέλα και θέλησε να την παντρευτεί.

Στην αρχή η Τσινγκ Σι κυβερνούσε μαζί με τον άντρα της περισσότερα από 1800 πειρατικά σκάφη. Αλλά το 1807, σ’ έναν τυφώνα, ο αρχηγός των πειρατών πνίγηκε. Οι καπεταναίοι μαζεύτηκαν τότε να εκλέξουν τον καινούργιο αρχηγό. Οι πειρατές σκέφτηκαν ότι η ζωή θα ήταν ευκολότερη αν κυβερνήτης ήταν γυναίκα. Αλλά η Τσινγκ Σι κυβερνούσε καλύτερα από τον άντρα της. Όσο για το παρατσούκλι που έμεινε γνωστή, το Τσινγκ Σι, σήμαινε απλώς «χήρα του Ζενγκ».

Η Τσινγκ Σι ήταν εκείνη που σκόρπισε περισσότερο τον τρόμο στις κινέζικες ακτές. Επειδή δεν την ικανοποιούσαν μονάχα οι ακρογιαλιές, έμπαινε μέσα σε νησιώτικες πόλεις και χωριά. Και τότε ήταν που ξεκίνησε η ζοφερή ακμή του στόλου με τις κόκκινες σημαίες: αφού οι σκληροτράχηλοι άντρες δήλωσαν την υποταγή τους στην Τσινγκ Σι, ο πειρατικός στόλος έφερε τον όλεθρο και την καταστροφή στις θάλασσες της Κίνας. Μια μέρα, μία μικρή ψαρόβαρκα πέρασε μπροστά από τη ναυαρχίδα της Τσινγκ Σι. Ο γέρο-ψαράς και ο γιος του, Πάου, αιχμαλωτίστηκαν. Αλλά αντί να βάλει τους σκοτώσουν, η Τσινγκ Σι έκανε τον Πάου καπετάνιο και αυτός έγινε ο καλύτερός της πολεμιστής. Η γυναίκα πειρατής κυβέρνησε έξι τεράστιες ναυτικές μοίρες των πεντακοσίων πλοίων με είκοσι πέντε κανόνια σε κάθε πλευρά.

Με τον καιρό, οι Κινέζοι άρχοντες έστειλαν τον μανδαρίνο ναύαρχο Κβο Λανγκ Λιν για να καταστρέψει τον πειρατικό στόλο της Τσινγκ Σι. Αρχηγός στη μάχη εναντίον του Κβο Λανγκ Λιν ήταν ο Πάου. Η μάχη συνεχίστηκε από την αυγή μέχρι το σούρουπο. Τότε ο Πάου και οι άντρες του πήδησαν στη ναυαρχίδα του Κβο Λανγκ Λιν. Ο στόλος του Κβο Λανγκ Λιν καταστράφηκε και ο ίδιος αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την αρχαία συνήθεια.

Τον Σεπτέμβριο του 1809, μερικοί Άγγλοι ναύτες επέστρεφαν με μία βάρκα στο πλοίο τους. Ξαφνικά περικυκλώθηκαν από τους πειρατές της Τσινγκ Σι. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν και ο Ριχάρδος Γκλάσπουλ. Ο Γκλάσπουλ οδηγήθηκε μπροστά στην Τσινγκ Σι. Η κινέζικη κυβέρνηση έκανε συχνά επιθέσεις κατά των πειρατών. Κάποτε ο Γκλάσπουλ και οι Βρετανοί ναύτες υποχρεώθηκαν να υπηρετήσουν τα κανόνια της Τσινγκ Σι. Τρεις μήνες αργότερα, ένα βρετανικό πλοίο συναντήθηκε με τη ναυαρχίδα της Τσινγκ Σι. Ο Γκλάσπουλ και οι ναύτες ανταλλάχτηκαν με χρυσαφικά και χρήματα.

Όταν η Τσινγκ Σι είχε καταστρέψει σχεδόν όλο το αυτοκρατορικό ναυτικό, ο Κινέζος αυτοκράτορας έστειλε έναν συνετό και τίμιο άντρα για να προτείνει ειρήνη. Η Τσινγκ Σι δέχτηκε την προσφορά του αυτοκράτορα, παντρεύτηκε τον Πάου και έζησαν σ’ ένα παλάτι. Απέκτησαν τρεις γιους και μία κόρη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.