Στις 11 Ιανουαρίου 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος και ίσως ο πιο σημαντικός κυβερνήτης της Ελλάδας μέχρι σήμερα (ακόμα και ο Ιωάννης Μεταξάς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ακολουθούν αυτή την μεγάλη μορφή) απεβιβάσθη στην Αίγινα.
Ο Γ. Τερτσέτης στα «Απόλογα για τον Καποδίστρια» περιγράφει συνομιλία του Κυβερνήτη με τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη. Οι συγκλονιστικές ομοιότητες με το σήμερα, δείχνουν ότι δυστυχώς η φυλή δεν έχει εξελιχθεί, όσο έπρεπε μετά από 187 χρόνια ελεύθερου βίου.
«Είναι καιροί πού πρέπει να φορούμε όλοι ζώνη δερματένια και να τρώμε ακρίδες και μέλι άγριο. Είδα πολλά είς την ζωή μου, αλλά σαν το θέαμα όταν έφθασα εδώ εις την Αίγινα δεν είδα τί παρόμοιο ποτέ, και άλλος να μην το ιδή… «Ζήτω ο κυβερνήτης ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας!» εφώναζαν γυναίκες αναμαλλιάρες, άνδρες με λαβωματιές πολέμου, ορφανά κατεβασμένα από τις σπηλιές.
Μαυροφορεμένες γυναίκες, γέροντες μου εζητούσαν να αναστήσω τους πεθαμένους τους, μανάδες μου έδειχναν εις το βυζί τα παιδιά τους και μου έλεγαν να τα ζήσω και ότι δεν τους απέμειναν παρά εκείνα κι εγώ και με δίκαιο μου εζητούσαν όλα αυτά, διότι εγώ ήλθα και σεις με προσκαλέσατε να οικοδομήσω, να θεμελιώσω κυβέρνησιν και κυβέρνησις και ως πρέπει ζει, ευτυχεί τους ζωντανούς, ανασταίνει και αποθαμένους διατί διορθώνει την ζημία του θανάτου και της αδικίας. Δεν ζει ο άνθρωπος, ζει το έργο του, καρποφορεί, αν ο διοικητής είναι δίκαιος, αν το κράτος έχη συνείδησι, ευσπλαχνία, μέτρα σοφίας.
…Ώς ψάρι εις το δίχτυ σπαράζει είς πολλούς κινδύνους ακόμη ή ελληνική ελευθερία. Μου εδώσατε τους χαλινούς του κράτους. Τίνος κράτους; Μετρούμε είς τα δάκτυλα την επικράτειάν μας. Τ’ Ανάπλι, την Αίγιναν, Πόρο, Ύδρα, Κόρινθο, Μέγαρα, Σαλαμίνα.
Ο Ιμπραΐμης κρατεί τα κάστρα και το μεσόγειο της Πελοποννήσου, ο Κιουτάγιας την Ρούμελη, πολλά νησιά βασανίζονται από αυτεξούσιο στρατό καί από πειρατείαν, τα δύο μεγάλα πολεμικά καράβια μας είναι αραγμένα ξαρμάτωτα εις τον Πόρο, η Αθήνα έφαγε πέρυσι τους ανδρειότερους των Ελλήνων. Πού το θησαυροφυλάκιον του έθνους;
Ακούω επουλήσατε και την δεκατία του φετεινού έτους πρίν σπαρθή ακόμα το γέννημα, ο τόπος είναι χέρσος, σπάνιοι οι κάτοικοι; σκόρπιοι είς τα βουνά και εις τα σπήλαια.
Το δημόσιο είναι πλακωμένο από δυο εκατομμύρια λίρες στερλίνες χρέος, άλλα τόσα ζητούν οι στρατιωτικοί, η γη είναι υποθηκευμένη είς τους Άγγλους δανειστάς, ανάγκη να την ελευθερώσωμε με την ίδια απόφασι ως την ελευθερώσαμε καί από τα άρματα του Κιουτάγια και του Αιγυπτίου.
Δεν λυπούμαι, δεν απελπίζομαι, προτιμώ αυτό το σκήπτρο του πόνου καί των δακρύων παρά άλλο. Ο Θεός μου τάδωσε, το παίρνω, θέλει να με δοκιμάση.
Είμαι από τη φυλή σας, είς ένα μνήμα μαζί με σας θα θαφτώ, ό,τι έχω, ζωή,περιουσία, φιλίες είς την Ευρώπην, κεφάλαια γνώσεων αποκτημένα από τόσα θεάματα και ακροάματα συμβάντων του κόσμου είς τάς ημέρας μου, τα αφιερώνω είς την κοινήν πατρίδα…
Κατεβαίνω πολεμιστής είς το στάδιον, θα πολεμήσω ως κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι τον έρωτα των προνομίων πού είναι φυτευμένες είς ψυχές πολλών, τα ονειροπολήματα των λογιωτάτων, ξένων πρακτικής ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικό και ανήμερο αλλοεθνών ανδρών.
Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση είς την ακαρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό, ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.”
Δολοφονήθηκε σαν σήμερα τον Σεπτέμβριο του 1831, μόλις 15 μήνες αφ’ότου ήρθε στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα
– Οργάνωσε την Παιδεία.Οταν ήλθε στην εξουσία κανένα Ελληνόπουλο δεν σπούδαζε σε σχολείο. Οταν έφυγε είχαν ιδρυθεί 14.000.
-Για πρώτη φορα οργάνωσε τον άτακτο στρατό σε τακτικό.
-Ιδρυση την πρώτης Σχολής Ευελπίδων στο Ναύπλιο.
-Οργάνωση της Ελληνικής Ναυτιλίας και ίδρυση του πρώτου υπουργείου Ναυτικών.
-Καταπολέμηση της πειρατείας στις ελληνικές θάλασσες.
-Οργάνωση της αγροτικής παραγωγής σε επιστημονικά επίπεδα με την ίδρυση της πρώτης γεωπονικής σχολής στην Τύρινθα.
-Οργάνωσε την Ελληνική Δικαιοσύνη και ίδρυσε τα πρώτα δικασήρια.
-Αρχισε την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή αφού προστάτεψε τους αγρότες απ’τους ληστές της σοδειάς τους.
-Εφερε την καλλιέργεια της πατάτας.
-Ιδρυσε την πρώτη ελληνική Τράπεζα.
-Εκοψε το πρώτο ελληνικό νόμισμα,το Φοινικα, καταργώντας το τουρκικό γρόσι.
-Οργανωσε την Ελλαδική Εκκλησία.
-Δημιούργησε το πρώτο ορφανοτροφείο στην Αίγινα.
-Ανοιξε τον πρώτο δρόμο στην Ελλάδα με την διαδρομή Ναυπλίου-Αργους.
-Δεν δίστασε να σταθεί δίπλα στον κάθε φτωχό πηγαίνοντας κόντρα με στους προύχοντες και κοτζαμπάσηδες της εποχής
-Οργάνωσε την διπλωματική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
-Ίδρυσε τα πρώτα ελληνικά νοσοκομεία.
-Πρόσφερε ΟΛΑ του τα χρήματα για τους Ελληνες.
-ΔΕΝ εισέπραξε το παραμικρό χρηματικό ποσό.
**27 / 09 / 1831 εδωσε και την ζωη του θυσία στην Ελλάδα με την οποία ταυτίστηκε.