Για μια ακόμα χρονιά έλαβε χώρα στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας το ιστορικό έθιμο με πανελλήνια προβολή, γνωστό ως Λαμπαδηφορίες, το οποίο διοργανώνεται προς τιμήν των Ηρώων του 1821 και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.
Το έθιμο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν κληρονομιά του Σιδηροκάστρου, ενός ιστορικού χωριού με μεγάλη προσφορά στους Εθνικούς Αγώνες, στα Γράμματα και τις Τέχνες. Το έθιμο γίνεται μετά τη δύση του ηλίου ανήμερα ή παραμονή της επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Μετά τη Δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Σιδηροκάστρου (όπου στις 24 Μαρτίου 1821 ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί της περιοχής), και το θεατρικό της Έναρξης, περιδιαβαίνουμε με αναμμένες χειροποίητες δάδες τα σοκάκια του ιστορικού χωριού και τραγουδάμε κλέφτικα τραγούδια, υπό τη συνοδεία φλογέρας και ταμπούρλου και υπό τον ήχο κανονιού και κωδωνοκρουσιών. Όταν φτάσουμε στην κεντρική πλατεία, καίμε τις δάδες, ώστε να σχηματιστεί μία μεγάλη φωτιά, τιμάμε με κουμπουριές τους Ήρωες, όπως και τότε, και μετά χορεύουμε προς τιμήν των ηρώων γύρω από αυτή. Η φλόγα από τις χειροποίητες δάδες συμβολίζει την Ανάσταση του Γένους, τον διακαή πόθο για Λευτεριά και ταυτόχρονα αναγγέλλει την Απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό. Η γραφικότητα του χωριού μετατρέπει το όλο σκηνικό σε θεατρικό.
Θεματοφύλακας του ιστορικού εθίμου είναι ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας. Εγγύηση για τη διατήρηση των αυθεντικών στοιχείων του αποτελεί η έρευνα της Μαρίας Κ. Λιακάκη, ιστορικού και Προέδρου του Δ. Σ. Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών.
Το έθιμο στηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινότητα Σιδηροκάστρου.