ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Τί απέγινε ο περίφημος θησαυρός της Τροίας που ο Σλήμαν έφερε κρυφά στην Ελλάδα;

Τί απέγινε ο περίφημος θησαυρός της Τροίας που ο Σλήμαν έφερε κρυφά στην Ελλάδα;

Μια μέρα πριν να σταματήσει ο Ερρίκος Σλήμαν τις ανασκαφές του στην Τροία έκανε μια σημαντική ανακάλυψη. Στη δυτική τομή του τείχους της Τροίας στο ύψωμα Χισαρλίκ, βρήκε ένα κουτί με χρυσαφικά τα οποία έγιναν γνωστά ως ο «θησαυρός του Πριάμου».

Αποτελούνταν από 8.833 χρυσά αντικείμενα!Ο Σλήμαν ανακάλυψε μεταξύ άλλων ασπίδες, χύτρες, αργυρά, ορειχάλκινα και χρυσά αγγεία, χρυσά κύπελλα και άλλους αρχαίους θησαυρούς, από τους οποίους ξεχωρίζαν δύο χρυσά διαδήματα, 56 χρυσά σκουλαρίκια και 8.750 χρυσά δαχτυλίδια και κουμπιά

Τα μισά από τα ευρήματα έπρεπε να τα παραδώσει στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά κατάφερε να τα φέρει κρυφά στην Ελλάδα.

Το Οθωμανικό κράτος ανακάλεσε την άδεια του για ανασκαφή στην Τροία και απέλυσε τον Αμίν Εφέντη, τον αξιωματούχο που είχε αναλάβει την επίβλεψη της ανασκαφής.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τα ευρήματα και ύστερα από κόντρα του Σλήμαν με τον πρωθυπουργό Δ. Βούλγαρη, ο «θησαυρός του Πριάμου» πουλήθηκε στη Γερμανία.
Λέγεται ότι ο υπουργός εκκλησιαστικών και δημοσίας εκπαιδεύσεως είπε: «Ο κ. Σλήμαν να πάρει τα τσουκαλάκια του και να μας αφήσει ήσυχους».

Το 1880 τα χρυσά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο μουσείο του Βερολίνου. Ωστόσο, μετά την πτώση της Γερμανίας του Χίτλερ, οι Σοβιετικοί τα μετέφεραν υπό άκρα μυστικότητα στη Ρωσία, όπου έμειναν κρυμμένα επί δεκαετίες. Το 1993 ο θησαυρός του Πριάμου εμφανίστηκε ξαφνικά στις αποθήκες του Μουσείου Πούσκιν.

Σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας, ενώ η Γερμανία τα έχει ζητήσει πολλές φορές πίσω. Ωστόσο, η Ρωσία δεν φαίνεται διατιθεμένη να τα επιστρέψει. Ένα άλλο μέρος του θησαυρού έπεσε σε χέρια αρχαιοκαπήλων και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο της Πενσυλβάνιας.

Η Σοφία Σλήμαν με «τα κοσμήματα της Ωραίας Ελένης» από τον «θησαυρό του Πριάμου 1874.

Αν και μεγάλο μέρος του θησαυρού διασκορπίστηκε σε διάφορα Μουσεία του κόσμου, η γυναίκα του Σλήμαν κράτησε ορισμένα ευρήματα. Προνόησε όμως να περάσουν μετά τον θάνατό της στην κατοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Φέτος το καλοκαίρι θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό.

Πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα και μαρμάρινα ειδώλια τα οποία βρέθηκαν στις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία είναι ανάμεσα στην «Τρωική συλλογή της Σοφίας Σλήμαν».

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο ζεύγη χρυσών ενωτίων από την πρώιμη εποχή του χαλκού (Τροία 2500- 2300 π.Χ,) μαζί με 1761 ψήφους διαφόρων τύπων, από τις οποίες έχουν συγκροτηθεί έξι περιδέραια σύμφωνα με το σχήμα τους.

Τα ευρήματα ανήκουν σε ομάδες πλούσιων ευρημάτων, τους λεγόμενους «θησαυρούς», οι περισσότεροι από τους οποίους ανακαλύφθηκαν στο τελευταίο στρώμα της δεύτερης πόλης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άποψη του λόφου Hissarlik στην Τρωάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.