Η κτηνοτροφική πόλη Broo στα νησιά Shetland της Σκωτίας δεν ήταν ξένη προς ακραίες καιρικές συνθήκες. Βρίσκοντας σε ένα αρχιπέλαγος, νότια του Αρκτικού Κύκλου και είχε φρενήρεις άνεμοι και κρύους χειμώνες. Αλλά ήταν κάτι άλλο εξαφάνισε το Broo απότομες και ασταμάτητες αμμοθύελλες που έπληξαν μόνο το συγκεκριμένο χωριό.
Οι αμμοθύελλες ξεκίνησαν το 1665 και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έθαψαν τα σπίτια σε 2 μέτρα βάθος, κατέστρεψαν το γόνιμο έδαφος και τελικά ανάγκασαν τους κατοίκους να φύγουν. Όμως μόλις τώρα ανακάλυψαν οι επιστήμονες τι προκάλεσε αυτό το φαινόμενο και γιατί άφησε τις γειτονικές πόλεις σχετικά άθικτες.
Μια ομάδα με επικεφαλής τον ιστορικό και αρχαιολόγο Gerald Bigelow του Κολλεγίου Bates στο Lewiston του Maine ανακάλυψε ότι την συγκεκριμένη περίοδο, γνωστή και ως “μικρή εποχή των παγετώνων” οι ανεμοθύελλες ήταν ιδιαιτέρα ισχυρές. Ο Bigelow και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο της τοπογραφίας του νησιού μέσω προγράμματος προσομοίωσης ανέμου και διαπίστωσαν ότι κοντά στο Broo οι ταχύτητες ανέμου μειώνονται δραματικά. “Η άμμος πέφτει εκεί όπου ο άνεμος επιβραδύνεται”, εξηγεί ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, Matthew Bampton, γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο του Southern Maine στο Πόρτλαντ.
Επιπλέον είναι επίσης πιθανό ότι τα βοοειδή που βόσκουν κοντά στην ακτή και η πιθανή εισαγωγή κουνελιών που τρέφονται με χόρτο θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τους παραθαλάσσιους αμμόλοφους, οι οποίοι συγκρατούν την άμμο.
Οι γειτονικές πόλεις όπως το Hillwell και το Quendale δεν εγκαταλείφθηκαν γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ακόμη και σε μέρη λίγα χιλιόμετρα μακριά το ένα από το άλλο.
Δείτε το video: