ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Γιάνκ Κιούνγκ Γιόνγκ: Ο στρατιώτης που πολέμησε σε τρεις διαφορετικούς στρατούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Γιάνκ Κιούνγκ Γιόνγκ: Ο στρατιώτης που πολέμησε σε τρεις διαφορετικούς στρατούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Υπάρχουν φορές που η τύχη παίζει πολύ άσχημα παιχνίδια σε έναν άνθρωπο. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει και ο Κορεάτης Γιάνκ Κιούνγκ Γιόνγκ, ο οποίος, από το 1938, μέχρι το 1944, βρέθηκε να πολεμά σε τρεις διαφορετικούς στρατούς, τον Ιαπωνικό, τον Σοβιετικό και τον Γερμανικό.

Το 1938 η Κορέα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή. Οι Ιάπωνες, με τη βία, κατέταξαν στον στρατό τους νεαρούς Κορεάτες, για πολεμήσουν για αυτούς στην Κίνα και τη Μαντζουρία. Ο μόλις 18 ετών τότε Γιάνγκ, ο οποίος πήγαινε στη Σεούλ για σπουδές, ήταν ένας από αυτούς που, εντάχθηκε στον Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Στρατό. Οι Ιάπωνες έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «αναμόρφωσης» των Κορεατών, με σκοπό να τους μετατρέψουν σε πιστούς υπηκόους της Ιαπωνίας, με τη βία.

Το 1939 ο Γιάγνκ, μαζί με το σύνταγμά του, βρέθηκε στο Χάλκιν Γκολ, στα σύνορα Μογγολίας – Μαντζουρίας να μάχεται κατά των Σοβιετικών. Τα σοβιετικά άρματα αποδεκάτισαν το σύνταγμά του. Ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε, μαζί με άλλους συμπατριώτες του.

Οι συνθήκες κράτησης ήταν απάνθρωπες και πολλοί από τους αιχμαλώτους, τους οποίους οι Σοβιετικοί θεωρούσαν ως «Ιάπωνες φασίστες», πέθαναν. Ακολούθησε η γερμανική εισβολή στην Σοβιετική Ένωση. Το 1942 οι Γερμανοί βρίσκονταν στα πρόθυρα του Στάλινγκραντ και τίποτα δεν φαινόταν ικανό να τους σταματήσει. Οι απώλειες των Σοβιετικών ήταν τεράστιες και υπήρχε ανάγκη να ριχτεί στον αγώνα κάθε ικανός να φέρει όπλα άνδρας.

Τότε οι Σοβιετικοί θυμήθηκαν τους Κορεάτες αιχμαλώτους, οι οποίοι, εν μια νυκτί, από «Ιάπωνες φασίστες», μετατράπηκαν σε «μαχόμενα παιδιά του κορεατικού λαού». Οι αιχμάλωτοι εντάχθηκαν στον Ερυθρό Στρατό και ρίχτηκαν στη μάχη κατά των Γερμανών.

Ο Γιάνγκ πολέμησε έναν χρόνο στις τάξεις του Ερυθρού Στρατού. Στις αρχές όμως του 1943 αιχμαλωτίστηκε ξανά, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς, στο Χάρκοβο. Το 1944 οι Γερμανοί, έχοντας επίσης υποστεί τρομακτικές απώλειες, άρχισαν να σχηματίζουν φρουριακά τάγματα από Ασιάτες αιχμαλώτους, στα οποία ανέθεσαν τη φρούρηση των γαλλικών ακτών, όπου περίμεναν τη συμμαχική απόβαση.

Η απόβαση πράγματι έγινε, στις 6 Ιουνίου 1944 και ο Γιάνγκ βρέθηκε αυτή τη φορά να πολεμά κατά των Αμερικανών. Χωρίς καμία διάθεση για μάχη, όμως, με τη πρώτη ευκαιρία παραδόθηκε στους Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές, που προσέγγιζαν, στην χερσόνησο του Κοταντέν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γιάνγκ παρέμεινε για ένα διάστημα σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Βρετανία. Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου και πέρασε, ειρηνικά, την υπόλοιπη ζωή του, μέχρι το 1992 που πέθανε, στο Ιλινόις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.