Ο «πρωταγωνιστής» μιας εκ των πλέον εμβληματικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα απεβίωσε πλήρης ημερών σε ηλικία 95 ετών. Ο λόγος για τον ναύτη Τζόρτζ Μεντόνσα, τον άνθρωπο που μαζί με την νοσοκόμα Γκρέτα Φρίντμαν «γιόρτασαν» πριν από 74 έτη το τέλος του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου με ένα φιλί. Ένα φιλί που απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο Άλφρεντ Αϊσεντάεντ και έμεινε στην ιστορία.
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου 1945 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Life». Οι ταυτότητες των δύο ανθρώπων παρέμεναν άγνωστες, μέχρι το 1980, όταν κι έγινε γνωστό ότι πίσω από το φιλί που έμεινε στην ιστορία ήταν η Γκρέτα Φρίντμαν και ο Τζορτζ Μεντόνσα.
O Άλφρεντ Αϊσεντάεντ υπογράφει την εμβληματική φωτογραφία του
Η 21χρονη τότε βοηθός οδοντιάτρου, βρισκόταν στην διάσημη πλατεία, πανηγυρίζοντας, μόλις ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας.
Η στιγμή που ο ναύτης αγκαλιάζει την νεαρή νοσοκόμα απαθανατίστηκε και από έναν δεύτερο φωτογράφο τον Βίκτορ Γιόργκενσεν.
O Τζορτζ Μεντόνσα υπηρέτησε σε μονάδα υποβρυχίων καταστροφών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν σε άδεια όταν ανακοινώθηκε το τέλος του. Όπως είχε δηλώσει παλιότερα, όταν είδε την Φρίντμαν την φίλησε αυθόρμητα γιατί του θύμιζε τις νοσοκόμες που είχε δει να φροντίζουν τους πληγωμένους ναυτικούς πάνω σε νοσοκομειακό πλοίο. Πολλά χρόνια αργότερα, ο ναύτης παντρεύτηκε την κοπέλα του κι είχε εντελώς ξεχάσει τη νοσοκόμα με την οποία δεν συστήθηκε ποτέ του.
Στα χρόνια που ακολουθούσαν πολλοί άλλοι ναύτες διεκδίκησαν το ρόλο του πρωταγωνιστή της φωτογραφίας, ωστόσο ο ναύτης Τζορτζ Μεντόνσα ήταν αυτός που συμμετείχε στο κάδρο της νίκης.
Ο Μεντόνσα κινήθηκε νομικά κατά του περιοδικού Life διεκδικώντας αποζημίωση για την φωτογραφία, ωστόσο η απουσία αποδείξεων για την ταυτότητα του ναύτη της φωτογραφίας είχε ως αποτέλεσμα το Δικαστήριο να απορρίψει τη διεκδίκηση χρηματικής ικανοποίησης.
Ο Μεντόνσα επιδεικνύει τη θρυλική φωτογραφία σε ένα κάδρο στο σπίτι του
Για την ανακάλυψη της ταυτότητας του ναύτη, ασχολήθηκαν δεκάδες επαγγελματίες φωτογράφοι, ακόμα και καθηγητές Πανεπιστημίων προσπαθώντας να κατανοήσουν από τις σκιές και το φως, την ώρα, τον ακριβή τόπο και χρόνο που ελήφθη το κάδρο. Οι απόψεις διίστανται μέχρι σήμερα.
Ο Τζορτζ Μεντόνσα, ναύτης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και συνταξιούχος ψαράς απεβίωσε λόγω σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά, χωρίς να έχει ποτέ επιβεβαιωθεί ότι ήταν όντως ο άνθρωπος στο φωτογραφικό «κάδρο» της νίκης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.