Η ιστορία του Charles Joughin είναι μια από τις πιο περίεργες γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού. Κι αυτό γιατί ήταν από τους λίγους που βρέθηκαν στην θάλασσα και κατάφερε να επιβιώσει περνώντας δυόμισι ώρες στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού. Οι περισσότεροι ναυαγοί άντεξαν λίγα λεπτά. Ποιος ήταν ο λόγος που τα κατάφερε; Επειδή λίγο πριν τα είχε… κοπανήσει…
Βρέθηκε στην θάλασσα από ηλικία 11 ετών. Όταν βρέθηκε στο πλοίο του Τιτανικού στην θέση του αρχι-φούρναρη, είχε φτάσει τα 34. Την ώρα της πρόσκρουσης στο παγόβουνο, ο Joughin κοιμόταν και ο θόρυβος τον ξύπνησε. Αμέσως πρόσταξε τους υφισταμένους του να μεταφέρουν 50 καρβέλια ψωμί στο κατάστρωμα, ώστε οι επιβάτες να πάρουν μαζί τους τροφή στις βάρκες.
Τα παγωμένα νερά που έμπαιναν στο πλοίο προκάλεσαν πανικό. Όμως ο Joughin επέστρεψε στο δωμάτιο του και ήπιε ένα ποτό. Αφού πήρε λίγο κουράγιο, έφυγε για το κατάστρωμα. Δεν μπήκες σε κάποια βάρκα, αν και είχε «κρατημένη» θέση. Αντίθετα, προτίμησε να βοηθήσει γυναίκες και παιδιά να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους. Επέστρεψε ξανά στο δωμάτιό του και ήπιε άλλο ένα ποτό. Κάποιοι ισχυρίζονται πως το ποτό που προτίμησε ήταν ουίσκι.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα ποτά που ήπιε ήταν δυο ή τρία. Όταν τέλειωσε το τελευταίο, οι σωσίβιες λέμβοι είχαν φύγει όλες. Το πλοίο είχε αρχίσει να βυθίζεται με ταχύτητα. Χωρίς να τον πιάσει πανικός, έπιασε μερικές καρέκλες και τις πετούσε στο νερό, ευελπιστώντας ότι όσοι δεν μπήκαν σε βάρκα, θα έβρισκαν από κάπου να πιαστούν.
Το δρομολόγιο του είχε ακόμα μια στάση για ένα ποτό. Όταν ανέβηκε ξανά στο κατάστρωμα το πλοίο έσπασε στα δυο. Έσφιξε την ζώνη του και το μόνο που σκέφτηκε, όπως είπε αργότερα, είναι τι θα έκανε αμέσως μετά. Βρέθηκε στα παγωμένα νερά. Είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην θάλασσα, οπότε το κολύμπι δεν ήταν πρόβλημα για αυτόν. Όμως η θερμοκρασία του νερού ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου.
Κατάφερε να επιβιώσει για περίπου δυόμισι ώρες. Έπινε νερό, μέχρι να ανέβει σε μια σωσίβια λέμβο. Όταν τον κάλεσαν να καταθέσει είπε πως επειδή είχε πιεί αρκετό αλκοόλ, δεν ένιωθε το κρύο και επομένως και καθόλου πόνο, αν και η επιστήμη λέει πως οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αυξάνουν την πιθανότητα υποθερμίας. Το πιο πιθανό είναι πως η επιβίωσή του βασίστηκε σε τρείς παράγοντες. Ήταν από τους τελευταίους που έπεσαν στο νερό, οπότε έμεινε λιγότερη ώρα από κάποιος άλλους μέχρι την αυγή. Επίσης, λόγω του αλκοόλ που είχε καταναλώσει παρέμεινε ήρεμος και δεν πανικοβλήθηκε.
Ο τρίτος λόγος ήταν μάλλον πως το έλεγε η καρδιά του. Μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, έπιασε ξανά δουλειά σε πλοίο κατά την διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποσύρθηκε από την θάλασσα το 1944 και πέθανε 12 χρόνια αργότερα, σε ηλικία 78 ετών. Και στις 2 ταινίες για τον Τιτανικό, τα «A Night to Remember» (1958) αλλά και στην ομώνυμη ταινία του 1997, o Charles Joughin ήταν μέρος της ταινίας. Έστω και για λίγο. Το πως κατάφερε να επιβιώσει μπορεί μέχρι και σήμερα να είναι αμφιλεγόμενο αλλά κανείς δεν αμφισβητεί πως ήταν ο «άνθρωπος που έμεινε τελευταίος πάνω στον Τιτανικό».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.