Ο Αμερικανός συγγραφέας Morgan Robertson έγραψε τη νουβέλα «Futility» το 1898 λες και ήξερε τα μελλούμενα πριν αυτά λάβουν χώρα.
Μιλώντας για περίεργες ομοιότητες, όπως μας λέει το πρακτορείο Associated Press, το βαπόρι περιγράφεται στο βιβλίο ως το μεγαλύτερο πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ. Όσο για το όνομά του; «Τιτάνας» (Titan)!
Ο Robertson έδωσε ακόμα και διαστάσεις του μυθιστορηματικού υπερωκεανίου και με τα 243 μέτρα του ήταν μόλις 25 μέτρα μικρότερο από τον Τιτανικό. Και τα δύο πλοία χαρακτηρίστηκαν «αβύθιστα» και αμφότερα χτύπησαν παγόβουνο και βυθίστηκαν στα μέσα Απριλίου.
Και τα δύο μπορούσαν επίσης να πιάνουν ταχύτητες άνω των 20 κόμβων και παρά τις χιλιάδες των επιβατών που φιλοξενούσαν στα καταστρώματά τους, είχαν τον μικρότερο δυνατό αριθμό από σωστικές λέμβους.
Αυτές οι συμπτώσεις παραήταν πολλές για να περάσουν στα ψιλά. Αν ήταν ωστόσο προφητικές, αυτό έχει να κάνει με το ποιος κρίνει και τι. Ο καθηγητής του καναδικού πανεπιστημίου Wilfrid Laurier και μέγας μελετητής του Τιτανικού, Paul Heyer, λέει πάντως πως οι ομοιότητες εξηγούνται από τη βιογραφία του συγγραφέα.
«Ήταν ένας άνθρωπος που έγραφε για ναυτικά θέματα», εξήγησε στο περιοδικό «Time», «ήταν ένας έμπειρος ναυτικός και έβλεπε ότι τα πλοία γίνονταν συνεχώς μεγαλύτερα, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που θα προέκυπταν αν ένα από αυτά τα μεγαθήρια χτυπούσε παγόβουνο».
Όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός στις 15 Απριλίου 1912, ο Robertson απέκτησε πράγματι τεράστια φήμη ως μάντης και προφήτης. Τίτλους που ο ίδιος πάντως δεν αποδέχτηκε ποτέ. «Όχι, δεν είμαι», έλεγε χαρακτηριστικά, «ξέρω απλώς για τι πράγμα γράφω, αυτό είναι όλο».