To 1961, ένα ελληνικό φορτηγό πλοίο με όνομα «Captain Theo» έπλεε στα ανοιχτά των Μπαχαμών, όταν ο δεύτερος καπετάνιος Νικόλαος Σπαχιδάκης είδε στην θάλασσα κάτι που δεν πίστευε ότι θα δει ποτέ.
Μια βάρκα έπλεε κι αυτή λίγο πιο πέρα και ήταν αρκετά μεγάλη για να πρόκειται για κομμάτι από συντρίμμια. Ειδοποίησε αμέσως τον πρώτο καπετάνιο και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μια σωστική λέμβο, όπου πάνω της βρισκόταν ένα 11χρονο ξανθό κορίτσι.
Ένα μέλος του πληρώματος έβγαλε μια φωτογραφία, που την απεικόνιζε να κοιτάει προς το μέρος του πλοίου που τελικά της έσωσε την ζωή. Η φωτογραφία αυτή έγινε αργότερα εξώφυλλο στο περιοδικό Life. Το ερώτημα ήταν προφανές. Πως ένα μικρό κορίτσι βρέθηκε στην μέση του ωκεανού;
Η ιστορία είναι ακόμα πιο τραγική. O πατέρας του κοριτσιού ήταν γνωστός οπτομέτρης στην πολιτεία του Ουισκόνσιν. Το όνομά του ήταν Δρ. Arthur Duperrault. Μαζί με την οικογένειά του, νοίκιασαν ένα μεγάλο γιοτ από την Φλόριντα και ξεκίνησαν για μια μινι-κρουαζιέρα στον Ατλαντικό. Εκτός από την σύζυγό του, μαζί πήρε και τα τρία παιδιά του αλλά και τον φίλο του και πρώην βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Julian Harvey, ως καπετάνιο, μαζί με την σύζυγό του.
Τις πρώτες 5 ημέρες το ταξίδι ήταν εξαιρετικά, αν και υπήρξε λίγη ένταση ανάμεσα στις δυο οικογένειες. Το πέμπτο βράδυ όμως, η 11χρονη Terry Jo, ξύπνησε από κραυγές. Όπως δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους, ανέβηκε στο κατάστρωμα και είδε τον αδερφό της και την μητέρα της πεσμένους κάτω, μέσα στα αίματα. Μετά είδε τον Harvey να κατευθύνεται προς το μέρος της.
Όταν τον ρώτησε τι συνέβη. Εκείνος την χτύπησε και της είπε να κατέβει πάλι πίσω στην καμπίνα. Ανέβηκε ξανά όμως, όταν το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Βρήκε ξανά τον Harvey και τον ρώτησε αν βυθίζονται. Η απάντησή του ήταν ξερή. «Ναι».
Την άφησε μόνη της στο σκάφος πηδώντας στην θάλασσα για να πιάσει την σωστική λέμβο που είχε αποκολληθεί. Η 11χρονη θυμήθηκε την σωσίβια σχεδία που είχε δει στο σκάφος. Πέρασε 4 μέρες στον ωκεανό χωρίς νερό και τροφή. Μέχρι που την βρήκε το ελληνικό πλοίο.
Απ’ όσα έγιναν γνωστά αργότερα, ο Harvey είχε πνίξει την σύζυγό του και μετά είχε μαχαιρώσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. Το πιο πιθανό είναι να σκότωσε την σύζυγό του για να εισπράξει τα 20.000 δολάρια της αποζημίωσης. Ο πατέρας του κοριτσιού όμως υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Έτσι αποφάσισε να σκοτώσει και τους υπόλοιπους. Βύθισε το πλοίο για να ισχυριστεί πως επρόκειτο για ναυάγιο. Μάλιστα, είπε στην ακτοφυλακή πως το σκάφος έσπασε στα δυο.
Όμως κατά την διάρκεια της κατάθεσής του, έφτασαν τα νέα για την σωτηρία του κοριτσιού. Ο Harvey αυτοκτόνησε την επόμενη ημέρα. Μέχρι σήμερα, κανένας δεν γνωρίζει γιατί άφησε την Terry Jo να επιζήσει. Το κορίτσι έμεινε μαζί με συγγενείς του. Και για πάνω από 20 χρόνια δεν μιλούσε καθόλου για το περιστατικό που της άλλαξε όλη της ζωή.
Την δεκαετία του ’80 με ψυχιατρική βοήθεια, άρχισε να μιλάει γι’ αυτό, ενώ το 2010, μαζί με τον Richard Logan έγραψε το βιβλίο «Alone: Orphaned at the Ocean», το οποίο καλύπτει τα γεγονότα της τραγωδίας αλλά και την μετέπειτα ζωή της.