Σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου του 1979, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, έβαλε την υπογραφή του στην συμφωνία ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το 1976 κιόλας και κράτησαν τρία ολόκληρα χρόνια. Ο Καραμανλής πίστευε πως με αυτή ην κίνηση, θα λυθούν, αν όχι όλα, τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, πέντε μόλις χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η Ελλάδα ήταν η φτωχότερη χώρα που υπέβαλλε αίτηση ένταξης, με την ΕΟΚ τότε να απαρτίζεται από 9 κράτη – μέλη.
Πολιτικές αναταραχές, αρνητική οικονομική ανάπτυξη (λόγω κυρίως της δεύτερης παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης) και ανασφάλεια των πολιτών, ήταν τα κυριότερα από αυτά. Κανείς δεν περίμενε πως 40 χρόνια μετά, κάποι από αυτά τα προβλήματα παραμένουν. Ο Καραμανλής πίστευε επιπλέον ότι ο φόβος για αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας θα εξαφανιζόταν σιγά σιγά και η Ελλάδα θα ήταν μέρος του κέντρου των αποφάσεων για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η πρώτη υποβολή αίτησης για ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ έγινε το 1959. Δυο χρόνια αργότερα, υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας- ΕΟΚ αλλά η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας διακόπηκε απότομα με το πραξικόπημα του 1967. Στόχος του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν η Ελλάδα να γίνει πλήρες μέλος και η ανάλογη αίτηση έγινε στις 12 Ιουνίου του 1975. Έναν μήνα μετά τις υπογραφές, η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε την συμφωνία.