ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Crypto AG: Οι επιχειρήσεις «Rubikon» και «Minerva» και το δίκτυο παρακολούθησης δεκάδων χωρών

H αμερικανο-γερμανική συνεργασία στον «ψυχρό πόλεμο»

Crypto AG: Οι επιχειρήσεις «Rubikon» και «Minerva» και το δίκτυο παρακολούθησης δεκάδων χωρών

Το 1970 η αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA και η γερμανική BND υπέγραφαν στο Μόναχο μια αυστηρά απόρρητη συμφωνία, η οποία τις καθιστούσε συνεταίρους σε μια υπόθεση που αργότερα η CIA χαρακτήρισε «κόλπο του αιώνα».

Η BND ονόμασε την επιχείρηση «Rubikon» και η CIA «Minerva». Η πολύκροτη υπόθεση αποκαλύφθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF, την εφημερίδα Washington Post και την Ελβετική Τηλεόραση SRF.

Με την υπογραφή της συμφωνίας CIA και BND αγόραζαν από κοινού την ελβετική εταιρία κρυπτογραφήσεων και κωδικοποίησης Crypto AG, την κορυφαία εταιρία της εποχής εκείνης στην αγορά κρυπτογραφήσεων. Στους πελάτες ανήκαν πάνω από 120 χώρες, οι οποίες προμηθεύονταν από την ελβετική εταιρία εξοπλισμό για πρεσβείες, υπηρεσίες και κυβερνητικές εγκαταστάσεις με σκοπό τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από ότι έγινε γνωστό ούτε οι 120 εργαζόμενη στην Crypto AG γνώριζαν ότι η εταιρία ανήκε σε μυστικές υπηρεσίες. Μέσω επαφών στη Siemens και ένα δικηγορικό γραφείο στο Λιχτενστάιν, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της ελβετικής εταιρίας κατάφεραν να παραμείνουν στο σκοτάδι.

Σοβιετικοί και Κινέζοι γνώριζαν…

Στους πελάτες της Crypto ΑG ανήκαν μεταξύ άλλων το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, καθώς και πλήθος αφρικανικών και νοτιοαμερικανικών χωρών.

Μόνο η τότε Σοβιετική Ένωση και η Κίνα προμηθεύονταν εξοπλισμό κρυπτογράφησης επικοινωνιών από άλλους προμηθευτές. Γνώριζαν ούτως ή άλλως τι συνέβαινε με την ελβετική εταιρία.

Χάρη στην επιχείρηση «Minerva» ή «Rubikon» oι ΗΠΑ γνώριζαν το 1989 λίγο πριν από την στρατιωτική επέμβαση στον Παναμά ότι ο τότε καταζητούμενος δικτάτορας Μανουέλ Νοριέγκα κρύβονταν στην στη πόλη του Παναμά στην πρεσβεία του Βατικανού, η οποία ήταν εξοπλισμένη με μηχανήματα της Crypto ΑG.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1986, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν φωτογράφιζε, με καθυστέρηση μιας μέρας μόνο, τη Λιβύη ως υπεύθυνη της επίθεσης σε ντισκοτέκ του Βερολίνου με τρεις νεκρούς και 200 τραυματίες.

Το γεγονός ότι το καθεστώς Καντάφι είχε οργανώσει και εκτελέσει την επίθεση έγινε γνωστό στους Αμερικανούς χάρη στην παρακολούθηση της πρεσβείας της Λιβύης στο τότε Ανατολικό Βερολίνο. Κατά την εκτίμηση του πρώην συντονιστή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στην καγκελαρία Μπερντ Σμιτμπάουερ, η επιχείρηση «Rubikon» έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή.

Τι γνώριζαν Ουάσιγκτον και Βερολίνο;

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος. BND και CIA γνώριζαν χάρη στο πυκνό δίκτυο παρακολούθησης δεκάδων χωρών πότε και ποιους βασάνιζαν ή δολοφονούσαν οι δικτατορίες στη Λατινική Αμερική ή πότε και που προετοιμάζονταν πραξικοπήματα.

Ασαφές παραμένει αν τα στοιχεία αυτά έφθαναν μέχρι το Λευκό Οίκο ή την καγκελαρία.

Γεγονός πάντως είναι ότι η πληροφορίες των CIA και BND βοήθησαν τους Βρετανούς στον πόλεμο των Φόκλαντς εναντίον της Αργεντινής το 1981.

Από τις αποκαλύψεις των γερμανικών, αμερικανικών και ελβετικών μέσων ενημέρωσης προκύπτει επίσης ότι και χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονταν στο στόχαστρο των επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η γερμανική μυστική υπηρεσία πούλησε το μερίδιό της στους Αμερικανούς, οι οποίοι μόλις το 2018 διέλυσαν την Crypto ΑG. Ήδη οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στραφεί σε συνεργασίες με τους παρόχους ψηφιακών τηλεπικοινωνιών για τις παρακολουθήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.