ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Αρχαία Ολυμπία: Για πρώτη φορά παγκοσμίως εκτίθεται η υδρόγειος σφαίρα του Κράτη – Η ιστορική της σημασία

Αρχαία Ολυμπία: Για πρώτη φορά παγκοσμίως εκτίθεται η υδρόγειος σφαίρα του Κράτη – Η ιστορική της σημασία

Στην είσοδο του Μουσείου Αρχιμήδη στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκτίθεται ανακατασκευασμένη σε φυσικό μέγεθος, σε πρώτη παγκόσμια εμφάνιση, η Υδρόγειος Σφαίρα του Κράτη από τη Μαλλό της Κιλικίας. Πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας ορθολογιστική «ανακάλυψη» της Βόρειας & Νότιας Αμερικής και της Αυστραλίας που χρονολογείται τον 2ο αι. π.Χ.

Ο Κράτης, Έλληνας Στωικός Φιλόσοφος και Γραμματικός, βασισμένος στην ακριβέστατη μέτρηση της περιφέρειας της γης και τις εξαιρετικές χαρτογραφήσεις του Ερατοσθένη αλλά και του σπουδαίου εξερευνητή Πυθέα του Μασσαλιώτη που κατάφερε να φτάσει μέχρι τον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο καθώς και άλλων Ελλήνων γεωγράφων, κατασκεύασε, με τη βοήθεια σφαιρικών συντεταγμένων, μια υδρόγειο σφαίρα, διαμέτρου τουλάχιστον 2 μέτρων, που παρουσίασε στην Πέργαμο, το 150 π.Χ. περίπου. Η Υδρόγειος διαιρούνταν σε πέντε παράλληλες ζώνες, δύο πολικές, δύο εύκρατες και μία καυτή, διαίρεση την οποία εξακολουθούμε και σήμερα να χρησιμοποιούμε. Οι πολικές ζώνες, λόγω του υπερβολικού ψύχους καθώς και ο Ισημερινός λόγω της υπερβολικής ζέστης ήταν δυσμενείς για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής. Επίσης, οι εποχές του κλίματος στο βόρειο ημισφαίριο ήταν αντίθετες με αυτές στο νότιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κράτης σχεδίασε πάνω στη σφαίρα, τις τότε γνωστές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης που ονόμασε «Οικουμένη» με τη χρήση παραλλήλων και μεσημβρινών κύκλων με κέντρο το νησί της Ρόδου και τη χρήση ποικίλλων γεωγραφικών συντεταγμένων, πλήθους τόπων, βουνών και ποταμών. Για εξισορρόπηση της «Οικουμένης» πάνω στην τεράστια υδάτινη επιφάνεια που απέμενε θεώρησε ότι μια άγνωστη ήπειρος, η «Περίοικη», υπάρχει στο απέναντι βόρειο ημισφαίριο, σήμερα αντιστοιχεί στη Β. Αμερική και δύο ακόμη άγνωστες ήπειροι υπάρχουν στο νότιο ημισφαίριο, οι «Αντίποδες», που σήμερα αντιστοιχούν στη Ν. Αμερική) και οι «Αντίοικοι» που σήμερα αντιστοιχούν στην Αυστραλία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.