Πέρασαν 75 χρόνια από την καταστροφή στο Ναγκασάκι, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στις 9 Αυγούστου του 1945.
Η φετινή τελετή μνήμης ήταν περιορισμένη εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι δύο βόμβες, καταστροφικής ισχύος άνευ προηγουμένη την εποχή εκείνη, «γονάτισαν» την Ιαπωνία και την 15η Αυγούστου 1945 ο αυτοκράτορας Χιροχίτο ανακοίνωνε στους υπηκόους του τη συνθηκολόγηση με τους συμμάχους, γεγονός που σήμανε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πρωί της Κυριακής (09/08) τελέστηκε λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων στην εκκλησία Ουρακάμι, κοντά στο «σημείο μηδέν», ενώ άλλοι κάτοικοι πήραν μέρος σε τελετή στο Πάρκο της Ειρήνης. Ο αριθμός των ανθρώπων που επετράπη να παραστούν ήταν μειωμένος κατά 90% σε σχέση με αυτούς προηγούμενων ετών. Όσοι το επιθυμούσαν, μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις τελετές μνήμης στην τηλεόραση, καθώς αποφασίστηκε να αναμεταδοθούν απευθείας.
Ο 88χρονος Τερούμι Τανάκα, ο οποίος ήταν 13 ετών την ημέρα του βομβαρδισμού, θυμάται ακόμα τη στιγμή που όλα έγιναν λευκά, τη στιγμή της έκρηξης. «Είδα πολύ κόσμο με φρικιαστικά εγκαύματα και τραύματα που απομάκρυνε ανθρώπους ήδη πεθαμένους και τους μετέφερε σε πρωτοβάθμιο σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο», αφηγήθηκε συγκινημένος.
Όπως πρόσθεσε: «Οι επιζήσαντες αυτών των επιθέσεων πιστεύουμε ότι ο κόσμος πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα, διότι δεν θέλουμε οι νέες γενιές να ζήσουν το ίδιο πράγμα. Ανθρώπινα όντα κατέχουν σήμερα περίπου 13.000 ατομικές βόμβες. Πώς τους το επιτρέπουμε; Ο κόσμος πιστεύει ότι πυρηνικά όπλα δεν θα χρησιμοποιούν ποτέ πια. Αλλά δεν ξέρεις ποτέ. Δεν ξέρεις ποτέ».
Η ατομική βόμβα «Fat Man», που έπεσε στο Ναγκασάκι, στοίχισε τη ζωή σε 74.000 ανθρώπους. Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν ποτέ επίσημα συγγνώμη για τη χρήση των ατομικών βομβών. Το 2016, όμως, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος εν ενεργεία που μετέβη στη γειτονική πόλη της Χιροσίμα, όπου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και εξέφρασε την ευχή ο κόσμος να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα.