Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», Ανδρέας Κούρτης έστειλε το δικό του μήνυμα για την επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία του 1821.

Αναλυτικά:

Αγαπητές Συμπολίτισσες,
Αγαπητοί Συμπολίτες,

Το 1821 οι πρόγονοί μας άναψαν τη φλόγα της ελευθερίας. Σήμερα 200 χρόνια μετά, με περηφάνια τιμούμε ενωμένοι τη μεγάλη μας επέτειο. Κεντρικός και κυρίαρχος ο λόγος του στρατηγού Μακρυγιάννη, μία από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821, ο οποίος στα «Απομνημονεύματα» του προκειμένου να αναδείξει τη δύναμη του συλλογικού και ομαδικού πνεύματος γράφει, μεταξύ άλλων, μία φράση διαχρονικής αξίας: «Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ»

«…τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ»..». (Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματα )

Αγαπητές Συμπολίτισσες,
Αγαπητοί Συμπολίτες,

Η σημερινή εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου δεν θυμίζει σε τίποτα τις εθνικές επετείους των προηγούμενων χρόνων. Σήμερα βιώνουμε αναμφισβήτητα δυσμενείς συνθήκες για
υγειονομικούς λόγους με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τους εορτασμούς και τις παρελάσεις της φετινής εμβληματικής 25ης Μαρτίου. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να είμαστε αισιόδοξοι για όσα πρέπει να δημιουργήσουμε αύριο. Πάρα τις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να τις ξεπεράσουμε και να βγούμε νικητές αλλά και να αναδείξουμε για άλλη μια φορά το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής.

Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων για ελευθερία, υπήρξε το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας. Το 1821 ήταν μια εθνική και θρησκευτική επανάσταση που είχε ως στόχο την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, την απελευθέρωση της πατρίδας και τη δημιουργία του εθνικού κράτους. Οι Έλληνες θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία τους και έμειναν στην ιστορία για τα κατορθώματα τους. Τις ψυχές των πολεμιστών της Επανάστασης διακατείχε το Ελληνικό Πνεύμα. Αυτή η ψυχή η οποία συμβολίζεται με την Ελληνική παρακαταθήκη «Ελευθερία ή θάνατος» που σημαίνουν οι εννέα ρίγες της Σημαίας μας. Αυτό το Πνεύμα που έκανε τον γηραιό στρατηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να πει προς τους μαθητές του Γενναδείου στην ιστορική ομιλία του στην Πνύκα στις 8 Οκτωβρίου 1838, τα εξής:

«Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα, οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἄρματα, οὔτε ὅτι οἱ Τοῦρκοι ἐβαστοῦσαν τὰ κάστρα καὶ τὰς πόλεις, οὔτε κανένας φρόνιμος μᾶς εἶπε «ποῦ πᾶτε ἐδῶ νὰ πολεμήσετε μὲ σιταροκάραβα βατσέλα», ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας». Ο συγκλονιστικός αυτός λόγος έχει ιδιαίτερη σημασία στους καιρούς που ζούμε και στις προκλήσεις που έρχονται. Ο αγωνιστής της επανάστασης προτρέπει τους νέους να αποφεύγουν τη διχόνοια, να διαφυλάξουν την Ορθόδοξη πίστη, να αποκτήσουν παιδεία, ώστε μέσω αυτής να προοδεύσει το κοινωνικό σύνολο. Σήμερα γιορτάζουμε και τιμούμε τους ήρωες και αγωνιστές της Κύπρου, της Κρήτης, της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, του Πόντου και της Μικράς Ασίας αλλά και τους επαναστάτες ολόκληρης της Ηπείρου, τους Σουλιώτες, τους Χιμαρραίους, τους ήρωες του Αργυροκάστρου, της Μοσχόπολης, της Άρτας, των Ιωαννίνων. Γιορτάζουμε και τιμούμε το φιλελληνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, τους ήρωες της ελληνικής διασποράς που προσέφεραν σημαντική βοήθεια στον ελληνικό Αγώνα, ενισχύοντας τους Έλληνες τόσο σε υλικό όσο και σε ηθικό επίπεδο, τους φιλέλληνες που ορισμένοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία της υποδουλωμένης Ελλάδας.

Η συμβολή της Βορείου Ηπείρου στην ελληνική επανάσταση του 1821 ήταν καίρια. Στη μακρόχρονη περίοδο της τουρκοκρατίας έγιναν πολλά επαναστατικά κινήματα για την
αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, τα οποία πνίγηκαν στο αίμα. Η Μοσχόπολη με την Ακαδημία, τις βιβλιοθήκες, το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο (μετά την Κωνσταντινούπολη) και τις εκδόσεις βιβλίων, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην προσπάθεια εθνικής αφύπνισης του Ελληνισμού. Στον Μεγάλο του Γένους Ξεσηκωμό του 1821, συµµετείχαν πολεμιστές από το Αργυρόκαστρο, τη Χιμάρα, το Χόρµοβο, το Σελλειό, τη Γράψη και άλλες ηρωικές περιοχές, όπου με θάρρος προσπάθησαν να αφυπνίσουν όλους τους Ηπειρώτες ώστε να συμμετάσχουν στον Αγώνα. Εκτός από την ενεργό συµµετοχή τους, ενίσχυσαν σημαντικά µε όπλα, πολεμοφόδια και έμψυχο υλικό τον αγώνα, διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, αρκετοί μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία ενώ αρκετοί βρήκαν ηρωικό θάνατο. Εκτός από τον φόρο αίματος όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες και στους επανειλημμένους αγώνες για εθνική κυριαρχία, κάποιοι άλλοι χάρισαν την περιουσίες τους στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και έγραψαν με λαμπρά γράμματα το όνομα τους ως Μεγάλοι Ευεργέτες του Γένους.

Με εκτίμηση,
Ο Επικεφαλής της παράταξης
«Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα ζητήματα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών

Ανδρέας Κούρτης


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!