Ήταν ένα κατασκευαστικό θαύμα. Χρειάστηκαν δυο χρόνια και δυο μήνες να κατασκευαστεί και χαρακτηρίστηκε «αβύθιστο». Το μήκος του έφτανε τα 270 μέτρα και το πλάτος του τα 28. Είχε πέντε καταστρώματα σε πατώματα και ήταν το πιο πολυτελές υπερωκεάνειο που είχε μπει στη θάλασσα. Η νηολόγηση του έγινε στο λιμάνι του Λίβερπουλ, αλλά το παρθενικό του ταξίδι ξεκίνησε από εκείνο του Σαουθάμπτον.

Μάλιστα, πριν από τον απόπλου παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα, αφού από το εκτόπισμά του προκλήθηκε κύμα που έσπασε τους κάβους του αγκυροβολημένου πλοίου «SS city of New York» και παραλίγο να συγκρουστεί με τον Τιτανικό. Η ζημιά τότε αποφεύχθηκε. Ήταν γραφτό για τον Τιτανικό να ταξιδέψει…

Ξεκίνησε από το Σαουθάμπτον στις 10 Απριλίου του 1912, με προορισμό την Νέα Υόρκη. 922 επιβάτες επιβιβάστηκαν στο λιμάνι και οι υπόλοιποι επιβιβάστηκαν στο Χερβούργο και στο Κουινστάουν. Συνολικά όταν το πλοίο ανοίχτηκε στον Ατλαντικό ωκεανό, είχε 2.224 επιβάτες και πλήρωμα.

Λέγεται πως ο καπετάνιος Έντουαρντ Σμιθ είχε βάλει τις μηχανές στο φουλ, για να σπάσει το ρεκόρ χρόνου από την Ευρώπη στην Αμερική. Ένα αβύθιστο πλοίο δεν είχε κάτι να φοβηθεί. Αυτό βέβαια δεν βοήθησε όταν 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ο Τιτανικός προσπάθησε να αποφύγει ένα παγόβουνο. Παρ’ όλες τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής που έγιναν για να αποφευχθεί η σύγκρουση (πίσω ολοταχώς, στροφή αριστερά), το πλοίο χτύπησε στο πιο επικίνδυνο σημείο του παγόβουνου: σε αυτό που δεν φαίνεται.

Τα καταστρώματα άρχισαν να γεμίζουν νερό. Το «αβύθιστο» πλοίο είχε ξεκινήσει να βυθίζεται. Οι σωστικές λέμβοι δεν έφταναν για όλους. Προτιμήθηκαν οι πιο εύποροι, τουλάχιστον αρχικά. Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 2:20 , 2 ώρες και 40 λεπτά μετά από τη σύγκρουσή του με το παγόβουνο. Από τους 2.224 επιβάτες σώθηκαν μόλις 710, ενώ ο αριθμός τον νεκρών ξεπέρασε τους 1500. Η βύθιση του Τιτανικού παραμένει ακόμα, ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Οι επιζώντες έφτασαν στην Νέα Υόρκη με το πλοίο Carpathia μετά από τρείς ημέρες. Είχαν ταλαιπωρηθεί. Πολλές δωρεές ξεκίνησαν να μαζεύονται για να τους βοηθήσουν. Όμως αυτοί που είχαν μείνει στον πάτο του Ατλαντικού, ήταν θύματα της ανθρώπινης φιλοδοξίας και αλαζονείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 1997, η ταινία του David Cameron, «Titanic», που βασίστηκε στην ιστορία του ναυαγίου έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών (ρεκόρ που κράτησε μέχρι το 2009) και τιμήθηκε με 11 βραβεία Oscar. Ο Τιτανικός παραμένει μέχρι σήμερα το πιο γνωστό και το πιο θρυλικό ναυάγιο στην ιστορία…