Σε μια αγροτική περιοχή του Σάρεϊ της Αγγλίας στις 4 Δεκεμβρίου 1926 περαστικοί βλέπουν ένα εγκαταλελειμμένο όχημα και καλούν τις Αρχές.
Η αστυνομία μέσα σε αυτό θα βρουν τα ρούχα μιας γυναίκας κι ένα ληγμένο δίπλωμα οδήγησης στο όνομα της διάσημης συγγραφέως βιβλίων μυστηρίου, της Αγκάθα Κρίστι.
Για το επόμενο διάστημα η ίδια η «βασίλισσα του εγκλήματος» γίνεται πρωταγωνίστρια σε μια ιστορία που έμοιαζε να έχει ξεπηδήσει μέσα από τα έργα της.
Στον Τύπο της εποχής επικρατεί φρενίτιδα. Η αγνοούμενη δεν ήταν απλά ένα οποιοδήποτε πρόσωπο, αλλά μια λογοτέχνης με παγκόσμια φήμη.
Όλοι προσπαθούν να μάθουν λεπτομέρειες και να φανταστούν τι μπορεί να έχει συμβεί. Η πιθανότερη εκδοχή μοιάζει να είναι η αυτοκτονία, την ώρα που άλλοι θεωρούν ότι ίσως η ίδια έπεσε θύμα κάποιου δολοφόνου σαν αυτούς στα βιβλία της, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι ενδεχομένως αυτό να είναι κάποιο κόλπο για να μεγαλώσει την δημοφιλία της και τις πωλήσεις των μυθιστορημάτων της.
Μέλη της Σκότλαντ Γιαρντ, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες προσπαθούν να σκεφτούν όπως θα έκανε ο Ηρακλής Πουαρό ή η Μις Μαρπλ, οι ήρωες-ντεντέκτιβ των βιβλίων της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Οι μέρες περνούν δίχως να υπάρχει οποιοδήποτε σημάδι ζωής ή κάποια ένδειξη για εγκληματική ενέργεια ή κάτι που να υποδηλώνει αυτοκτονία. Το μυστήριο γίνεται ακόμη πιο σκοτεινό και μετά το πέρας μιας εβδομάδας η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο.
Στις έρευνες συμμετέχουν πάνω από 100 άντρες της αστυνομίας, περίπου 15.000 εθελοντές, ενώ δίνεται και αμοιβή 100 λιρών (σήμερα περίπου 7.000) σε όποιον έδινε οποιαδήποτε πληροφορία που θα βοηθούσε.
Τελικά μετά από εξαφάνιση 11 ημερών εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο του Γιόρκσάιρ, περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της.
Δήλωσε απλά ότι δεν θυμόταν τίποτα σχετικά με το προηγούμενο διάστημα και ότι δεν μπορούσε να δώσει καμία πληροφορία ή εξήγηση για τις πράξεις της.
Οι γιατροί που την εξέτασαν, επιβεβαίωσαν την πρόσκαιρη αμνησία και έκτοτε ποτέ κανείς δεν έμαθε τι πραγματικά είχε συμβεί, ενώ ούτε η ίδια μίλησε ποτέ για αυτό το γεγονός.
Ούτε καν στην αυτοβιογραφία της… Εκείνο, πάντως, που πυροδότησε νέες θεωρίες ήταν το όνομα με το οποίο είχε κάνει την κράτηση.
Είχε καταχωρηθεί ως «Τρέσα Νιλ», όπως δηλαδή ήταν το επίθετο της ερωμένης του πρώτου συζύγου της, με τον οποίο αμέσως μετά πήραν διαζύγιο!
Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία μόλις είχε μάθει για τις ερωτικές περιπέτειες του άντρα της κι αυτό της δημιούργησε μια μορφή νευρικού κλονισμού κατά τη διάρκεια του οποίου απώλεσε την αίσθηση της πραγματικότητας.
Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι αυτή η εξαφάνιση ήταν ηθελημένη και στόχος της ήταν να τον διαπομπεύσει δημόσια, χωρίς να περιμένει ότι το θέμα θα έπαιρνε τόσο μεγάλες διαστάσεις ώστε να γίνει μέχρι και πρωτοσέλιδο στους Times της Νέας Υόρκης.
Όπως και να ‘χει, τα επόμενα χρόνια η Αγκάθα Κρίστι συνέχιζε να γράφει μυθιστορήματα και να γίνεται τόσο διάσημη ώστε να της απονεμηθεί ο τίτλος της «Dame», ανάλογος του «Sir» για τους άνδρες, από την βασίλισσα Ελισάβετ.
Το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες την αναφέρει ως την συγγραφέα με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία αφού τα έργα της έχουν πωλήσει 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα, λιγότερα μόνο από την Βίβλο! Επιπλέον δικό της έργο κατέχει ακόμη ένα ρεκόρ καθώς «Η Ποντικοπαγίδα» είναι το θεατρικό με την μεγαλύτερη διάρκεια συνεχούς παρουσίας.