ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αλώα: Η «πρόστυχη» γιορτή της αρχαιότητας που επιτρέπονταν μόνο γυναίκες

Γίνονταν στην γύρω από τα αλώνια της Αττικής και επεκτείνονταν μέχρι την Ελευσίνα

Αλώα: Η «πρόστυχη» γιορτή της αρχαιότητας που επιτρέπονταν μόνο γυναίκες

Τα Αλώα, ήταν μια αγροτική γιορτή της αρχαιότητας, που πραγματοποιούνταν συστηματικά κάθε χρόνο προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας, του Διονύσου και του Ποσειδώνα. Υπάρχουν αναφορές σε αυτή τη γιορτή και το ειδικό τελετουργικό.

Οι Αρχαίοι Έλληνες της είχαν δώσει το χαρακτηρισμό της πρόστυχης γιορτής, συμμετείχαν μόνο γυναίκες και είχαν συγκεκριμένο τελετουργικό.

Πάντα στο τελετουργικό ετοιμαζόταν ένα μεγάλο και πλούσιο γεύμα, που είχε τα πάντα εκτός από αυτά που εξαιρούνταν από τα Μυστήρια, δηλαδή, τα αυγά,τα ρόδια, τα μήλα, τα πτηνά και ορισμένα είδη ψαριών.

Γίνονταν στην γύρω από τα αλώνια της Αττικής και επεκτείνονταν μέχρι την Ελευσίνα. Ακολουθούσε η Ποσειδώνια Πομπή και τελικά η μύηση στα μυστήρια της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Οι γνώμες για το χρόνο της τέλεσης είναι διχασμένες. Άλλοι υποστηρίζουν πως γίνονταν τον Ιούνιο και άλλοι τον Δεκέμβριο.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή είχαν ομοιώματα σε σχήμα γενετικών οργάνων και φαγητά σε αντίστοιχα σχήματα φαλλών και αιδοίων. Με τη λήξη του δείπνου έθαβαν τους φαλλούς στη γη, για να ενισχύσουν τη βλάστηση και τη γονιμότητα του εδάφους.

Εκτός των άλλων, στα Αλώα ανταλλάσσονταν αισχρολογίες μεταξύ όλων των γυναικών. Η ιέρεια προέτρεπε τις παντρεμένες σε απιστίες και χόρευαν σε έκσταση και αγγίζοντας η μία την άλλη.

Από τον 4ο π.Χ. αιώνα συμμετείχαν εταίρες και οι γυναίκες ξεχύνονταν στους δρόμους, χορεύοντας τραγούδια με προκλητικό στίχο, και με ενδυμασία που άφηνε μέρη του σώματός τους ακάλυπτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γενικά, τα Αλώα στην αρχαιότητα υπήρξαν γυναικεία γιορτή και τελούνταν νύχτα αν και οι σωθείσες πληροφορίες δεν είναι αρκετές συγκριτικά με άλλες συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.