ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Bρέθηκε μακεδονικός τάφος στον Αχινό Φθιώτιδας λόγω… αποχέτευσης! (φώτο)

Ο τάφος ανήκει στην περίοδο του Φίλιππου

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Bρέθηκε μακεδονικός τάφος στον Αχινό Φθιώτιδας λόγω… αποχέτευσης! (φώτο)

Ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα εντοπίστηκε στον Αχινό Φθιώτιδας κατά τη διάρκεια εργασιών στο δίκτυο αποχέτευσης, καθώς ήρθε στο φως ένας μεγάλος μακεδονικός τάφος της περιόδου του Φιλίππου!

Οι ντόπιοι το λένε και όλοι το γνωρίζουν ότι ο Αχινός (αρχαίος Εχίνος) έχει πολλά αρχαία τα οποία κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια.

Το νέο αρχαιολογικό εύρημα εντοπίστηκε δίπλα στο δρόμο που οδηγεί προς την Ακρόπολη του Αχινού, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από αυτή. 2.jpg

Οι εργασίες στο σημείο που εντοπίστηκε ο Μακεδονικός τάφος στον Αχινό έχουν διακοπεί και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η εκτίμηση των αρχαιολόγων για το νέο εύρημα, που φυσικά δεν θα είναι και το τελευταίο στην περιοχή.

Η σημερινή κοινότητα του Αχινού είναι κτισμένη στα ερείπια του αρχαίου Εχίνου ή Εχινούντος. Βρίσκεται στους πρόποδες της όρους Όθρυς και ταυτόχρονα είναι κοντινή απόσταση από τις ακτές του Μαλιακού κόλπου.

Όπως αναφέρει σε κείμενό της η κ. Έφη Καράντζαλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, οι αρχαιότερες γραπτές μαρτυρίες για την πόλη ανάγονται στον 5ο αι. π.Χ.

Κατά τον Δημοσθένη, ο Εχίνος ιδρύθηκε από τους Θηβαίους την περίοδο της θηβαϊκής ηγεμονίας, στην πραγματικότητα όμως θα πρέπει να επεκτάθηκε ο οικισμός, ο οποίος υπήρχε από το 5ο αι. π.Χ.

Ενδεικτική για τη σημασία της πόλης στη διάρκεια του 4ου αι. π.Χ. είναι η ισότιμη συμμετοχή της στο Αμφικτυονικό συνέδριο των Δελφών με δύο ιερομνήμονες.

Όταν ο Φίλιππος επενέβει στα πράγματα της νοτίου Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της πόλης, την απέσπασε από τους Αχαιούς Φθιώτες και την παραχώρησε στους Μαλιείς, ώστε να διευκολύνει τη διέλευσή του από τις Θερμοπύλες. 1.jpg

Τον 3ο αι. π.Χ. εντάσσεται, όπως και όλη η νότιος Θεσσαλία, στο κοινό των Αιτωλών και περί τα μέσα του 2ου αι. π.Χ. καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους.

Τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης στην περιοχή του Αχινού ανάγονται στη Μέση Εποχή του Χαλκού.Το πρώτο ανασκαφικά τεκμηριωμένο εύρημα μυκηναϊκών χρόνων είναι ένας κιβωτιόσχημος τάφος, που περιείχε αγγεία της Υστεροελλαδικής ΕΙΙΒ περιόδου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά τους ιστορικούς χρόνους σώζεται ορατό τμήμα του αρχαίου τείχους της ακρόπολης και της κάτω πόλης. Η οχύρωση χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ., ενώ έχουν γίνει μετασκευές στην εποχή του Ιουστινιανού. Το Κλασικό-Ελληνιστικό νεκροταφείο (4ος έως 1ος αι. π.Χ.) ανασκάπτεται από την Εφορεία στα πλαίσια των σωστικών ανασκαφών της περιοχής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.