
Ο σκελετός ενός νέου άνδρα που βρέθηκε σε νεκροταφείο στην Αγγλία προσφέρει τις πρώτες άμεσες ενδείξεις για τις μονομαχίες μεταξύ ανθρώπων και ζώων στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ανακοίνωσε ομάδα αρχαιολόγων.
Η λεκάνη του σκελετού, ο οποίος ανήκει σε άνδρα 26 έως 35 ετών και χρονολογείται γύρω στον 3ο αιώνα μ.Χ., φέρει μεγάλες οπές από δόντια αιλουροειδούς, πιθανότατα λιονταριού.
Βρέθηκε σε ένα νεκροταφείο μονομάχων που ανακαλύφθηκε το 2010 στην Υόρκη της Αγγλίας, η οποία ονομαζόταν τότε Eboracum και ήταν σημαντική στρατιωτική βάση των Ρωμαίων.
Η Malin Holst, λέκτορας Οστεοαρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του York, επισημαίνει πως: «Τα ίχνη από δάγκωμα δείχνουν καθαρά επίθεση από λιοντάρι, επιβεβαιώνοντας ότι οι σκελετοί στο νεκροταφείο ήταν μονομάχοι και όχι απλοί στρατιώτες ή δούλοι.»
Δυστυχώς, η συγκεκριμένη πληγή φαίνεται πως στάθηκε μοιραία, ενώ το σώμα του μονομάχου αποκεφαλίστηκε, πιθανώς ως μέρος τελετουργίας της εποχής. Ο ίδιος εντασσόταν στην κατηγορία των Bestiarii, μονομάχων που πολεμούσαν άγρια θηρία, είτε ως σκλάβοι είτε ως εθελοντές.
Ο σκελετός ήρθε στο φως το 2010 στο Driffield Terrace, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα νεκροταφεία μονομάχων στον κόσμο, ανάμεσα σε δεκάδες λείψανα ανδρών με παρόμοια χαρακτηριστικά — σημάδια έντονης σωματικής καταπόνησης, παιδικού υποσιτισμού, ακόμα και βλάβες από υπερβολική πίεση στη σπονδυλική στήλη.
Για να αναγνωρίσουν το ζώο που προκάλεσε τον θανατηφόρο τραυματισμό, οι επιστήμονες συνέκριναν τα οστά με δαγκώματα από σύγχρονα λιοντάρια σε ζωολογικούς κήπους.
Ο καθηγητής Tim Thompson από το Πανεπιστήμιο Maynooth δήλωσε: «Μέχρι σήμερα, βασιζόμασταν σε ιστορικά κείμενα και τέχνη για να κατανοήσουμε τις ρωμαϊκές μονομαχίες. Αυτό το εύρημα μας δίνει για πρώτη φορά φυσική, χειροπιαστή απόδειξη.»
Παρότι οι περισσότεροι φαντάζονται τις μάχες αυτές να εκτυλίσσονται στο Κολοσσαίο της Ρώμης, η Υόρκη —σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό κέντρο της εποχής— φαίνεται ότι φιλοξενούσε αντίστοιχες εκδηλώσεις έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ., ενδεχομένως προς τέρψιν υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος, που ανακηρύχθηκε εκεί αυτοκράτορας το 306 μ.Χ.
Ο David Jennings, διευθύνων σύμβουλος της York Archaeology, σημείωσε:
«Το εύρημα αυτό είναι ένα παράθυρο στη ζωή – και τον βίαιο θάνατο – ενός ατόμου που ζούσε για να ψυχαγωγεί τους άλλους μέσα σε μια αρένα.»
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Plos One και φωτίζουν μία από τις πιο σκοτεινές, αλλά και συναρπαστικές πλευρές της ρωμαϊκής καθημερινότητας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.